hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵表示積極研究列車服務提前結束或延遲開始 ...
開啟左側

港鐵表示積極研究列車服務提前結束或延遲開始

eternalflame 發表於 2023-6-21 18:40 | 顯示全部樓層

timewater 發表於 2023-6-21 18:37
港鐵賺咁多,緊係港鐵俾

你不如睇下有邊個外國城市地鐵系統
會因為便利維修而複線化先啦
諗清楚個可行性先post啦

Snoopy@FB8617 發表於 2023-6-21 18:42 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2023-6-21 18:32
鐵路系統開始老化就預左要返多d時間去做維修保養
祖師爺個個周末都有planned engineering works,甚至早半 ...

咁維修技術都係與時並進既
減服務時間最益自己緊係咁推
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
TA7343@N241 發表於 2023-6-21 18:55 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2023-6-21 17:06
我估只係會星期一至四會提早收車﹐星期一至五就延遲開始服務。

星期六﹑日及公眾假期就不變﹐保持現有的 ...

以現時客量,星期日至四晚提早半小時(00:00甚至更早)左右收車問題唔大,依段時間通常都載空氣。
問題在於實行上會唔會好複雜,因為港鐵從未試過跟大陸按工作日/假期區分頭尾車時間,更加唔好講車務安排係冇「假期前夕」時間表依回事。
今日假期前夕就係好例子,市區三線夜晚如常跟平日晚5分鐘一班,實際客流一定比其他平日晚多,如果落實提早收車,咁今晚應唔應該提早收車?
如果係連續超過一日公眾假期,例如幾個月後嘅中秋兼國慶節係連續三日假期,咁1/10夜晚應唔應該提早收車(2/10星期一都係假期)?

延遲頭車就更加難搞,如果屯馬大圍入烏溪沙或者公眾假期都還可,市區段或星期一至六絕對咪搞,甚至有提早需要。
紅色線同綠色線頭車過六點先總站開,紅色線北行荃葵段更加去到成06:30,結果迫到沙甸魚。
唔好忘記要搭頭車除咗返早班打工仔外,亦有為數不少逆通勤藍領客,住市區但入新界/大嶼山偏遠地方開工,
市區出發,搭頭車入去食埋早餐可能啱啱好趕到八點開工。
eternalflame 發表於 2023-6-21 18:59 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2023-6-21 18:42
咁維修技術都係與時並進既
減服務時間最益自己緊係咁推

技術與時並進都難逃時間同空間呢兩個constraints
亦即係分好多晚做,定係俾多少少時間一炮過做完嘅取捨

HU6455 發表於 2023-6-21 20:18 來自手機 | 顯示全部樓層
魔雪巴士頻道 發表於 2023-6-21 18:04
平心而論, 黨鐵嘅服務時間已經長過周邊地區好多
亞洲有咩地方1am仲有地鐵搭?

又平心而論,1am後,仲有幾多班客車!
HU6455 發表於 2023-6-21 20:20 來自手機 | 顯示全部樓層

講得出呢個plan既,跟本唔明白前線需要D咩/做緊D!
問題跟本就係呢個公司人工低/無前景/以前cut人變成請唔到人!
你以前一個人全晚慢慢做仔細甘做,跟住你就走去cut人,攪到一個人一晚做幾樣野,甘員工自然吾夠時間又維持得差D;下面D員工一個人負責既野越來越多,但人工又吾加得多,自然無人肯入職!
再加上請埋一批外行人去管內行人,有經驗既人點會吾走!
Kelvin15190 發表於 2023-6-21 20:36 來自手機 | 顯示全部樓層

HU6455 發表於 2023-6-21 20:20
問題跟本就係呢個公司人工低/無前景/以前cut人變成請唔 ...

仲有黨鐵唔肯買最新嘅維修工具,藉此提升效率。
Kelvin15190 發表於 2023-6-21 20:45 來自手機 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2023-6-21 18:35
你俾錢?

如果單純喺錢嘅問題,機場鐵路一早就全綫擴建到四軌。
Quanta 發表於 2023-6-22 00:31 來自手機 | 顯示全部樓層
好呀 好似2019年咁 晚晚十點鐘開尾車 咁就包保夠時間維修。不過啲巴士減到25-30一班 頂閘冇車搭就唔知點啦
eternalflame 發表於 2023-6-22 01:05 | 顯示全部樓層

HU6455 發表於 2023-6-21 20:20
問題跟本就係呢個公司人工低/無前景/以前cut人變成請唔 ...

人力資源問題有兩個層次
你講左就係唔吸引個樣

但成個鐵路系統已經老化
積埋積埋要維修保養嘅野隨時幾何級數上升
每日兩點落site四點就要上返黎
老化嘅要長時間先整好
遲早都係爆鑊