hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 215x@山谷道早繁留後十幾個
開啟左側

[經歷分享/報告] 215x@山谷道早繁留後十幾個

sunhoo 發表於 2023-6-26 09:16 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

九展落只有個位數,megabox一站落左大部分,同偉業街兩站落嘅差唔多。

如果在山谷道咁多條將軍澳線之中搵一兩條早繁東行最少通勤客嘅線加停宏通街來分流,有無得諗?
arfung 發表於 2023-6-26 09:21 | 顯示全部樓層
有無14X係前後幫手?
呢個時間搭過,漆咸道幾個分站d客會揀車坐。但去到理工打後,基本上14X/215X到站,d客都會上車。
若有14X出現通常都清到人龍,當然佢既到站時間不太穩定,只能當後備。

同站219X/98D比較密車,當時見到佢地嗎?上座率如何?
tommy14D 發表於 2023-6-26 11:24 來自手機 | 顯示全部樓層
揾98D掠水🤭
 樓主| sunhoo 發表於 2023-6-26 12:25 | 顯示全部樓層

揾新巴都得
任何變動都會破壞得來不易的生態平衡
dennis28a 發表於 2023-6-26 12:37 | 顯示全部樓層

係都拉 296D 落水,大不了咪 795X 都一齊加
惡意回復是不道德的行為。
 樓主| sunhoo 發表於 2023-6-26 12:48 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2023-6-26 09:21
有無14X係前後幫手?
呢個時間搭過,漆咸道幾個分站d客會揀車坐。但去到理工打後,基本上14X/215X到站,d客 ...

14x又疏又唔穩定,幫到手係好彩,唔可以依賴佢。我在理工上車,無留意前後有無219X/98D。我知山谷道至九展有兩巴多條綫路同時提供服務,想在九展落嘅,當ETA顯示其它貴少少嘅綫路早過215x比較長嘅時間到達,都唔會特登慳果一蚊兩蚊。但係宏通街站就無計,而經常搭215x都會睇得出在宏通街落嘅明顯多過在九展落嘅好多,呢個站亦同時係條綫最多人落嘅站。

我覺得揾條上觀繞嘅綫早繁加停宏通街,有助幫215x分流。不過我明咁樣加停會明顯拖慢車程。所以,揾條本身東行最少通勤客搭緊嘅綫來承擔呢個任務,對現有乘客影響最少。
任何變動都會破壞得來不易的生態平衡
Lkopm 發表於 2023-6-26 13:01 來自手機 | 顯示全部樓層

sunhoo 發表於 2023-6-26 12:48
14x又疏又唔穩定,幫到手係好彩,唔可以依賴佢。我在理工上車,無留意前後有無219X/98D。我知山谷道至九 ...

可以揾296D
andy92 發表於 2023-6-26 14:08 | 顯示全部樓層
其實 215X 山谷道班客好多都係紅磡行出去

不如好似 N 年前既建議抽一班 297 去做商貿區客好過

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2113514-1-1.html
ATSE40 發表於 2023-6-26 14:18 | 顯示全部樓層
215X 成日有一兩班隔得勁遠,班人連101X都上。不如叫九巴開齊車先。

不過九龍灣過多排咪有條X6C,唔怕啦
腦補當真,真要補腦
greenfrog 發表於 2023-6-26 14:30 來自手機 | 顯示全部樓層

1. 山谷道ETA永遠唔准2. 紅磡人就算297加密都係會行出山谷道搭 講緊係20分鐘車程差距
3. 唔洗諗叫人搭219x九展行過去megabox, 搭215x既人通常遠到係one kowloon/manhattan place返工,冇人會咁樣係九展行10+分鐘