hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 告別新巴尾班車 迎接城巴新篇章
開啟左側

[路線消息] 告別新巴尾班車 迎接城巴新篇章

toyl 發表於 2023-6-28 09:24 | 顯示全部樓層

szeto993 發表於 2023-6-27 17:42
九巴當年做到,新巴做唔到?平日啲散場線活動線邊度變啲車出嚟?咁你公司就唔好開4架啦,1架都唔好加,搞 ...

樓上唔少有見識過甘泉街總站都知道真係有場地問題,但係唔少人完全唔當一回事?
當年柏景灣孖坑得嚟又夠長,甘泉街又短又細,真係4架入曬去已經無位擺多架。
szeto993 發表於 2023-6-28 10:01 來自手機 | 顯示全部樓層
toyl 發表於 2023-6-28 09:24
樓上唔少有見識過甘泉街總站都知道真係有場地問題,但係唔少人完全唔當一回事?
當年柏景灣孖坑得嚟又夠 ...

有心係可以安排車喺附近standby,只係甘泉街總站細有冇可能容納到咁多人,咪只做官方儀式開一班就算
12Lane 發表於 2023-6-28 10:04 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2023-6-27 22:53
班死巴膠其實同港女一樣,
都係鍾意儀式感。

「百貨應百客」
巴膠或者港女中意儀式感,商家佬咪做滿滿的儀式感比佢地,大家各取所需姐。弊在呢D巴膠都係成日滋擾到人,同埋總會發生秩序失控。人地鏡粉入馬場都冇話阻到D呀叔睇馬,但班巴膠喺馬場出面就可以搞到報晒警。
Lost 發表於 2023-6-28 10:08 | 顯示全部樓層

szeto993 發表於 2023-6-26 20:56
當年九巴熱狗尾車都唔止咁少架車,公開講不多於4架小氣咗啲

第一次見到呢張通告真係打個突
「不少於4架」就聽得多
竟然將派車數量封頂 推人搭貴N車 都算小癲

Lost 發表於 2023-6-28 10:16 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2023-6-27 08:16
唔好玩啦 有幾多客就開幾多架車?
咁又唔見啲歌手開演唱會有幾多fans肯買就開夠幾多場?

加開班次呢樣又真係對家做得好啲
起碼上得報嘅大日子 全公司全冷、70取消,都係滿足到市民、大家開心
如無記錯,部分路線全冷前最後一日甚至會因為太多人搭原本嘅班次,額外開架冷氣巴跟尾載走本來班乘客

新巴以前都會有類似告別活動 無論LV30或者DM28都好 的確得一架車做唔到咁多人客
咁就用預先售票/抽飛去做
處理上亦比970X事先張揚只開四架車,同埋令平時坐開last王班客仔上唔到車理想
話就話有N車,但970X都好多位N車去唔到

932gz6061 發表於 2023-6-28 10:37 | 顯示全部樓層
Lost 發表於 2023-6-28 10:16
起碼上得報嘅大日子 全公司全冷、70取消,都係滿足到市民、大家開心
如無 ...

搞清楚個本質先
厹4條線全冷散晒落4條線到,終極尾車點都會多人少少,但仲有其他線有得揀,仲要本身有幾款車,你可以揀龍/富豪坐

今次所有人重點一定係最最最後個班車,一定會有一架塞爆,一係就安排4架車一齊開一齊行到尾唔好加車

問題黎了,如果屎水唔開定4架車數做開口牌,你只要私一架入黎你就出事,個個都一定唔走,唔會上前面安排好的車,等睇你邊架先係最後一架

有時諗野唔係話清晒膠就算,唔駛諗埋巴士公司operation?

你唔打開口牌,見人數再決定係西九私入黎,大把人唔肯上,D膠同你等到第朝咁點?

你講定4架max,呢4架點都同你上爆晒,留低嘅人自己諗,起碼已經公開左講得4架,唔好怨天怨地

開多十架八架然後又話唔係告別新巴貼紙又唔上,咁想點?

932gz6061 發表於 2023-6-28 10:37 | 顯示全部樓層

Lost 發表於 2023-6-28 10:08
第一次見到呢張通告真係打個突
「不少於4架」就聽得多
竟然將派車數量封頂 推人搭貴N車 都算小癲

你唔好講到N122 N171係屎獨營先得咁好wo。
佢地可以去坐N368截的。
932gz6061 發表於 2023-6-28 10:39 | 顯示全部樓層
szeto993 發表於 2023-6-28 10:01
有心係可以安排車喺附近standby,只係甘泉街總站細有冇可能容納到咁多人,咪只做官方儀式開一班就算 ...

970X 30個站放足30架車好冇?最後D膠一定衝上最遲開個架
諗下係咪真係咁辛苦?

係到發脾氣冇用的。
limited 發表於 2023-6-28 10:44 | 顯示全部樓層
Lost 發表於 2023-6-28 10:16
如無 ...

而家巴迷的數量比十年前更加多
11D ASV 都明顯有插隊亂象
所以板友講得啱, 甘泉街見到4架就係呢4架, 自己估算上唔上到車
EpicHan0119 發表於 2023-6-28 10:45 來自手機 | 顯示全部樓層

AVBWU291 發表於 2023-6-28 07:51
而家最 concern 嘅係甘泉街開幾多班車都好,實係總站上爆哂。咁中途站班客上咩?尾車嚟喎。

好喇,到中途 ...

當年 84M 都係咁