hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) CR復興號 (2023年端午小長假期加班) & CRH1E列車 在老廣 ...
開啟左側

[中國大陸] CR復興號 (2023年端午小長假期加班) & CRH1E列車 在老廣深線

cz9328 發表於 2023-6-27 16:40 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

通關後,見到小長假期出現啲好似上圖所示嘅「得意加班車」都終於可以搭一搭。(不過D9755次時間上對我嚟講就唔太靚,我唔知醒錯過咗,之前一日嘅D9704次復興號我就有搭)

首先想講另一對D9705/D9704 & D9703/D9706次,使用CR300AF型列車。在老廣深線呢組加班車只停廣州東,之後最近嘅中途站已經係東莞南站。

之後諗住搭24/6/2023 一日限定普速軟座T8383次上韶關東,飛都訂咗,點知檢票時才獲告知(突然)臨時停運😡

咁唯有在南下深圳/深圳北嘅大部份C字頭/D字頭都只得「候補」嘅情況下,搭去東莞南站再轉車落深圳。

今次揀了上海局列車擔當嘅套跑車次D1695/D1698次,CRH1E擔當,列車相信係做完D3123/D3122次到廣州東站後調來,今次中途會停東莞站。

講返復興號,原本安排咗25/6/2023 搭一日限定只得單向加班嘅一單限定D9755 (今次端午小長假期D9755次係編咗俾廣州東不停站往(老)深圳站! 12306 程式售票版面顯示車次會用復興號(CR300? 定係竟然派CR400???),可惜當日早上唔知醒兼冇把12306 App供訂票用頁面cap圖😔,車次資料頁面又沒有顯示車型,只能睇到12306程式顯示D9755次有開行並已到深圳站,可惜可惜。

hellomato 發表於 2023-6-28 15:32 | 顯示全部樓層

師兄肯定估唔到,呢班D9755竟然係用極速只有160公里的CR200J
https://www.bilibili.com/video/BV1tX4y1q76v/
而呢部CR200J其實大有來頭,正是著名“京深線”D727/8嘅用車,所以係有臥鋪
(前身是Z107/8,可以跟“京九直通車”Z97/8對比)

故事是這樣的:通常D727抵達深圳總站清客後,會空車駛往位於廣州的車廠過夜,然後第二天返回深圳做D728。
然而每逢長假期,廣深線需求龐大,於是索性利用這對“回廠線”做埋廣深線加班車,D9755/6就此誕生。
我是一部小小MMC~~~~
 樓主| cz9328 發表於 2023-6-28 22:09 來自手機 | 顯示全部樓層
hellomato 發表於 2023-6-28 15:32
師兄肯定估唔到,呢班D9755竟然係用極速只有160公里的CR200J
https://www.bilibili.com/video/BV1tX4y1q7 ...

您講起我至check 返 C8001、C8003 之類由廣州東站往深圳站不停站只須66分鐘,但D9755就要80分鐘,用CR200J都唔出奇。

但其實明明係星期日夜晚先至最需要加班車,但中午就加班原來係套跑得來剩餘運力。
hellomato 發表於 2023-6-28 23:23 | 顯示全部樓層

cz9328 發表於 2023-6-28 22:09
您講起我至check 返 C8001、C8003 之類由廣州東站往深圳站不停站只須66分鐘,但D9755就要80分鐘,用CR200 ...

你講得無錯,所以上一晚從深圳返廣州嘅D9756先至係重點(D727到深圳大約17:27,接D9756於18:05開往廣州)
所以這趟D9755的開車時間,也同樣緊接14:18從深圳開出的D728
(從我share嘅上一段片可以睇到,是12:22開車,跟廣深城際C7043同時開出)
以下這條片有D9755/6更詳細的介紹:https://www.bilibili.com/video/BV1yX4y1W7z9/

*PS.:近日盛傳京九直通車和滬九直通車準備恢復運作(用返紅磡做終點,雖然已經被港鐵否認)
倘若真能成事,話唔定會改用CR200J行呢兩條線
Danny.lin 發表於 2023-6-29 19:26 | 顯示全部樓層
hellomato 發表於 2023-6-28 23:23
你講得無錯,所以上一晚從深圳返廣州嘅D9756先至係重點(D727到深圳大約17:27,接D9756於18:05開往廣州) ...
近日盛傳京九直通車和滬九直通車準備恢復運作(用返紅磡做終點,雖然已經被港鐵否認) 倘若真能成事,話唔定會改用CR200J行呢兩條線

唔太可能,除咗訊號系統問題,宜家新嘅CR200J動集係往中國鐵路最大車輛界限方向砌嘅 ,車闊3380mm,但東鐵綫現時用嘅R-Train闊3220mm,再加上之前東鐵改造月台時都冇考慮過畀上面啲動車落來;連CRH1A(3328mm)都過唔度,毋話CR200J呢個綠皮動車喇
         除非搶鐵集團、北京局集團、上海局集團回購其他局集團嘅舊款9卡CR200J做新京/滬/廣九嘅專車,否則點落紅磡啊?!畢竟長編CR200J冇中途拆車卡嘅玩法㗎。紅磡度邊有噉長嘅月台放18卡車,所以唔太可能18卡車全部落來,之前都只係SS8呢個火車頭拉7(京九)/10(滬/廣九)卡車落紅磡
hellomato 發表於 2023-6-30 10:07 | 顯示全部樓層
Danny.lin 發表於 2023-6-29 19:26
唔太可能,除咗訊號系統問題,宜家新嘅CR200J動集係往中國鐵路最大車輛界限方向砌嘅 ,車闊3380mm ...

很多跡象都表明,日後香港所有的跨境火車都會集中去西九龍站。(香港無需要有兩個長途客運鐵路站)
而且眼下最成功的“既有線改造”(舊鐵路改為城市通勤線)案例就是東鐵線;
最近終於有機會跟“長途客車線”正式分家,真係無理由倒退返去。

而家廣九直通車已經全面改為西九龍站—廣州東嘅“假G”(七一後增加到對開9班,跟當年廣九線一模一樣)
京九線和滬九線也早有G79/80(西九龍—北京西)和G99/100(西九龍—上海虹橋)做平替。
但不排除日後會開overnight長途臥鋪列車入西九龍站,
比如北京/上海往返珠三角嘅某幾班D9XX延長兼upgrade,預計有不俗的潛力(省兩晚酒店費
ryumew 發表於 2023-7-2 11:30 來自手機 | 顯示全部樓層

hellomato 發表於 2023-6-30 10:07
很多跡象都表明,日後香港所有的跨境火車都會集中去西九龍站。(香港無需要有兩個長途客運鐵路站)
而且眼 ...

如果可以,追加卧鋪入成渝都好,反正西九到成渝最快8個幾鐘,商貿來往直逼京沪,成為超一線城市又拉近唔少
hellomato 發表於 2023-7-3 11:51 | 顯示全部樓層
ryumew 發表於 2023-7-2 11:30
如果可以,追加卧鋪入成渝都好,反正西九到成渝最快8個幾鐘,商貿來往直逼京沪,成為超一線城市又拉近唔 ...

查了12306,中國西部(成都、重慶、昆明)往返珠三角同香港嘅鐵路線,所有高鐵(G字頭)/動車(D字頭)都係上午至中午開,晚上到終點站。
而overnight臥鋪就只有慢速綠皮車揀(K字頭)
我估係因為國鐵西部地區分局(包括成都局和昆明局)唔玩臥鋪動車。
HU6455 發表於 2023-7-3 23:34 來自手機 | 顯示全部樓層
hellomato 發表於 2023-6-30 10:07
而且眼 ...

班次一樣,但時間差過以前好多;
另外動臥車費條數一日未知點拆,一日都唔會開得成!
利潤係緊要過方便旅客