hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [小修小補系列] 89X 299X 289R 總站改動
開啟左側

[小修小補系列] 89X 299X 289R 總站改動

天空之神 發表於 2023-7-4 13:14 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

1.
由於現時沙田區內客於沙田市中心等候 49X/83K 或 80K/86 時間較長
建議 89X 搬總站至沙田市中心
上客位置同 80K/86

* 於沙田站原有乘坐 89X 前往九龍東乘客可改乘 88X 線
-
2.
同時,為更方便從鐵路轉乘而不須從大學站等候 99R 線
建議 289R 及 299X 改往沙田站

289R 可善用 86S 收車坑,同時重組沙田站站位
由左至右為
86S/289R
299X
85K
86K
263 (另建議站尾為88X /W3 往九龍方向, 於 60K 小巴前)

* 原有往沙田市中心之乘客可維持乘搭 299X 直接前往沙田站平台

歡迎討論

.
tina 發表於 2023-7-4 22:04 | 顯示全部樓層
其實89X唔一定要留係沙田市中心區域嘅
265B 22年不變
 樓主| 天空之神 發表於 2023-7-4 23:21 | 顯示全部樓層
tina 發表於 2023-7-4 22:04
其實89X唔一定要留係沙田市中心區域嘅

但已經用黎做 49X 83K 80K 86 既區內替代品

當然,唔講價錢可以縮落沙田圍

但本身市中心圈都有客總站上車咁解
.
LauCT 發表於 2023-7-5 00:14 | 顯示全部樓層

強烈反對👎
咁樣會對西貢居民同遊客造成嚴重不便,不少299X/289R乘客到沙田市中心轉乘A41、E42往返機場及東涌,亦有部分乘客轉乘葵青區路線(47X、47A、48X、48P及49X)前往葵青區返工返學和轉乘269D往返元朗區一帶。此總站改動會令更多西貢居民同遊客錯過下一班車,轉乘時間大增,因此強烈反對有關建議。

西貢區居民
 樓主| 天空之神 發表於 2023-7-5 10:36 | 顯示全部樓層
LauCT 發表於 2023-7-5 00:14
強烈反對👎
咁樣會對西貢居民同遊客造成嚴重不便,不少299X/289R乘客到沙田市中心轉乘A41、E42往返機場及東 ...

請善用石門轉車站轉乘 40X 43X 263A,33R 或 40E 線更方便更快捷

如果真係咁大需求出城隧我相信巴士公司一早做左野

同埋我會支持269D 返元天上返去火車站

條條線盡掃沙中情根本會迫爆
分區分類入先可以最大化效益

係去火炭會比較困難
留待另文討論
.
LauCT 發表於 2023-7-5 11:24 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-7-5 10:36
請善用石門轉車站轉乘 40X 43X 263A,33R 或 40E 線更方便更快捷

如果真係咁大需求出城隧我相信巴士公司 ...

43X去到楊屋道?去到灣景花園、青衣?40X去到葵盛圍?40E、263A係咪全日服務?33R星期一至五有車咩?
唔好搞299X/289R啦,大把人搭呢兩條線去沙田市中心轉巴士去全港各區㗎!

另外,九巴開辦40E、33R咪正正反映咗十四鄉+西貢鄉郊出城隧轉車嘅需求好大囉。

西貢區居民
KW2523 發表於 2023-7-5 11:50 | 顯示全部樓層

LauCT 發表於 2023-7-5 11:24
43X去到楊屋道?去到灣景花園、青衣?40X去到葵盛圍?40E、263A係咪全日服務?33R星期一至五有車咩?
唔 ...

唔係荃灣葵涌市中心位嘅地方一律上城隧轉多次吧
KW2523 發表於 2023-7-5 11:54 | 顯示全部樓層

89X不如沙田方向入沙中兜一圈過返河擺沙田圍巴總吧
反正沙中出九龍九巴都想推人搭88X

不過講真, 搬走咗89X嘅話 相比起塞返289R/299X入沙田站
其實我會比較想拆咗86S條坑擴闊入站通道
而家60K/P多咗好多車, 88X/798上落時間又長
沙田站下繁入站成日都塞到嘔
如果86K/S可以share到坑 我會傾向縮269D上去沙田站
條線真係過長
tina 發表於 2023-7-5 12:01 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-7-4 23:21
但已經用黎做 49X 83K 80K 86 既區內替代品

當然,唔講價錢可以縮落沙田圍

其實有88X同89基本上唔洗太理去九龍客

265B 22年不變
LauCT 發表於 2023-7-5 12:48 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2023-7-5 11:50
唔係荃灣葵涌市中心位嘅地方一律上城隧轉多次吧

要人轉多次車咁麻煩?咁你叫33R開足成個星期、全日服務兼入埋西貢啦

而家299X/289R不能接轉乘嘅沙田區城隧路線只有大圍嘅46X、46P,轉乘咁方便亦係299X/289R多人搭嘅原因之一,改去沙田站就會直接影響呢兩條路線嘅客量

西貢區居民