hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴270A、273修訂班次
開啟左側

[服務調整] 九巴270A、273修訂班次

天空之神 發表於 2023-7-5 16:58 | 顯示全部樓層

kmb270b 發表於 2023-7-5 16:50
其實好多人冇搭過就覺得270A係過氣線王
無可否認南行受吐露港例中塞搞到跌客
但係上繁仍然係坐滿水平 唔 ...

270A 邊度係線王?

四紅三黑都唔關佢事

連 271 都未上到榜唔好提啦
.
laikingho 發表於 2023-7-5 17:05 | 顯示全部樓層
WN4156 發表於 2023-7-5 16:20
嗰個時段係非繁,載客率55-95 %即係平均75%,過左非繁60%加班線,咁都話唔使加?
...

所以見佢咁爆,我要投訴
laikingho 發表於 2023-7-5 17:06 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2023-7-5 16:46
講服務詳情表即係本身車都開唔足?

本身車開足都唔夠載
kmb270b 發表於 2023-7-5 17:44 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-7-5 16:58
270A 邊度係線王?

四紅三黑都唔關佢事

我意思係北區嚟講比較好嘅線啦
2013 14年嗰一排270A繁時的確係好好客

而且線王係個人定義姐 唔淨止嗰七條嘅
四紅三黑呢個都係好耐之前嘅事了…
170 81C 呢啲我諗喺270A仲係高客量嘅十年前
都已經頹頹地
Kj2052 發表於 2023-7-5 19:08 | 顯示全部樓層
kmb270b 發表於 2023-7-5 17:44

270A本身對上水吸引力係極差再加上尖沙咀而家都無邊度好去

假日日間有時見270B都好客過270A

巴士的膠 發表於 2023-7-5 22:20 來自手機 | 顯示全部樓層

唔講堆聯營紅線拆到碎晒,淨係三黑摻咗287X都應該重劃服務範圍。
GZ4031 發表於 2023-7-6 00:40 | 顯示全部樓層

笑死, 四紅三黑真係遺物黎
81C 半生不死個樣真係不得了, 是但一日開ETA 都20-25起跳
火車電氣化搞佢唔死,馬鐵通左落大圍都未死得起碼叫直達先, 呢家屯馬通埋, 一程鐵直出尖東柯士甸, 外加287X 平價特快
根本係一D過氣到不得了既線黎, 唔執都要做大手術果種

反而270A 呢D 老牌北區線, 起碼衰到極都叫粉南特快, 嘉盛起跳車程都接受到, 唔似條81C因為過時走線停哂成個世界先上公路
分分鐘景盛上270A 同欣安上81C, 出九龍時間上都唔差得好遠, 不過衰在吐露港間歇塞

講前景, 270A 起碼都平穩唔會大趺, 但81C 講緊係霉到變執雞線, 87D 甩班咪上你, 287X 送車尾咪上你咁囉, 大圍就快, 濱景打後都燥架喇搭到

石頭 發表於 2023-7-6 02:38 | 顯示全部樓層
Kj2052 發表於 2023-7-5 19:08
270A本身對上水吸引力係極差再加上尖沙咀而家都無邊度好去

270B上水開10點尾班車實在太早
TV8231 發表於 2023-7-6 04:25 | 顯示全部樓層
273係咪又減咗班?
我影巴士影到全香港最出名
AV115 發表於 2023-7-6 05:00 | 顯示全部樓層

GZ4031 發表於 2023-7-6 00:40
笑死, 四紅三黑真係遺物黎
81C 半生不死個樣真係不得了, 是但一日開ETA 都20-25起跳
火車電氣化搞佢唔死, ...

笑死,火車電氣化幾時有搞到81C?火車 1983年全面電氣化,81C 1989年先開線