hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [屎忽數] 建議重組 城巴25A, 27, 41A, 81, 85 (修訂v3) ...
開啟左側

[屎忽數] 建議重組 城巴25A, 27, 41A, 81, 85 (修訂v3)

Ravenclaw 發表於 2023-7-6 07:13 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

為節省資源以用於拓展九龍新界之服務

1. 城巴25A 於寶馬山改為來回行經雲景道,不經天后廟道

城巴25A:會展站 <循環> 寶馬山

01. 會展站
{現 城巴25A 沿途各站}
11. 北角官立小學(雲景道)
12. 海景臺
{現 城巴27 沿途各站}
15. 賽西湖商場
33. 會展站

收費、服務時間、班次不變

2. 城巴27 大部份班次改為 8字無限循環 往來 北角炮台山、寶馬山

城巴27:寶馬山 <無限循環> 北角

01. 寶馬山(無限循環點)
{現 城巴25 沿途各站}
07. 協同中學
08. 衡峰閣
12. 百福道
13. 寶馬臺
14. 柏立基夫人健康院
15. 琴行街
{現 城巴81A 沿途各站}
27. 寶馬山(無限循環點)(2320開出之班次以此為終點站)

全程收費:$5.50,不設分段收費

服務時間:

Mon-Fri(上學日):0820-2320,10分班
其他時間:0600-2320,10分班

新增免費轉乘 城巴85 BBI

3. 城巴27 上學日 0820 或以前之班次將正命為 城巴27P

4. 城巴41A 將執行2023-2024 BRPP 之改動

5. 城巴81 取消服務

6. 開辦 城巴81X,往來 柴灣西、筲箕灣,西灣河、鰂魚涌、康山

城巴81X:興華 <循環> 鰂魚涌

01. 興華
{現 城巴81 西行沿途各站}
14. 阿公岩道
15. 筲箕灣總站
16. 健康村
{現 城巴81 東行沿途各站}
40. 興華

全程收費:$7.00
健康村 往 興華:$5.20
阿公岩道 往 興華:$4.50

服務時間:

Daily: 0600-2330,20分班

7. 城巴85 改為 小西灣 雙向運作 往來 勵德,不經寶馬山

城巴85:小西灣(藍灣半島)<> 勵德

往 勵德

01. 小西灣(藍灣半島)
{現 城巴85 西行沿途各站}
26. 健康村
{現 城巴81 西行沿途各站}
39. 勵德

往 小西灣(藍灣半島)

01. 勵德
{現 城巴81 東行沿途各站}
19. 太安樓
{現 城巴85 東行沿途各站}
37. 小西灣(藍灣半島)

全程收費:$5.80
南安里 往 勵德:$5.20
小西灣 往 杏花邨:$3.50(泊卡落車)
皇仁書院 往 勵德:$4.80
琴行街 往 小西灣:$5.20
明華大廈1座 往 小西灣:$4.00
杏花新城(東翼)往 小西灣:$3.50

服務時間:

西行每日 0600-2330:20分班
東行每日 0600-0000:20分班
neoplan720p 發表於 2023-7-6 10:35 | 顯示全部樓層
係咪我睇錯左 / 睇漏左?
定係你會再有後續?

1. 搞完之後,北角 / 炮台山依然有兩條全日線上寶馬山(i.e. 85 + 85X)?
而家屎水正正想cut 27,用一條85玩哂。
如果你cut 完27,又開返條全日85X,咁有慳到車?

2. 用相對密車既短途82,去食疏車既較長途81,似乎無乜著數喎。
情況就如同595拉上石排灣去食95一樣,隨時慳唔到車之餘,仲要嘔突。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
106116_1023 發表於 2023-7-6 13:31 | 顯示全部樓層

亂尼...同700一D關係都無.....
700唔去寶馬山,唔關27事;
700又唔係去勵德,關乜鬼41A關;
你所謂既新82又唔係怡景道直落北角,南風黃泥涌渣甸山大把人坐41A落北角,唔好亂尼,
CUT81 又延長82,慳唔到仲嘔突,82明明主要係小西灣至北角流水,北角打後再行已經無意義,去勵德根本唔洗用到82班次;
而家81咪已經用緊最少資源黎滿足兩村區內需要囉,仲想點;
82無可能縮柴灣東,日日幾多人坐佢柴小區內;
你所謂既85X更加係莫名其妙,興華幾時話要寶馬山特快?去北角又同8X重疊...

到頭來85X縮番去北角咪即係等於開番27.......
成個建議似係你為左私心想另開85X多,而唔係同700有關囉...
Chelsea FC
 樓主| Ravenclaw 發表於 2023-7-6 19:21 | 顯示全部樓層

已修訂,82暫時放過佢...
ate214 發表於 2023-7-6 19:24 來自手機 | 顯示全部樓層
cut完25A,成個會展站轉乘被八萬五?
 樓主| Ravenclaw 發表於 2023-7-6 20:10 | 顯示全部樓層
ate214 發表於 2023-7-6 19:24
cut完25A,成個會展站轉乘被八萬五?

東鐵轉乘計劃將適用於金鐘站,可以同港鐵傾...
10598C 發表於 2023-7-7 16:07 | 顯示全部樓層

如果無睇錯,即係 41A 重組走線同 RPP 一樣?
 樓主| Ravenclaw 發表於 2023-7-7 16:49 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2023-7-7 16:07
如果無睇錯,即係 41A 重組走線同 RPP 一樣?

唔同,RPP系行天后廟道,我系行雲景道,用意系補27雲景道落北炮...

不過個方案可能要改多次,因為聽聞港鐵唔肯將個轉乘加落金鐘站...

如果港鐵希望繼續promote東鐵轉乘但唔肯用金鐘站做,即系1M/25A要是但留一條,咁一定留25A,因為聽聞1M盤數紅左...

我估港鐵唔肯加金鐘站轉乘既原因系想分流,因為金鐘站負荷太大...
10598C 發表於 2023-7-7 17:19 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2023-7-7 16:49
唔同,RPP系行天后廟道,我系行雲景道,用意系補27雲景道落北炮...

不過個方案可能要改多次,因為聽聞港 ...

但即係應該都補唔到寶馬台上山方向?印象中之前嘅討論係話寶馬台唔少人寧願兜路都搭車上去
至於 25A,其實未有太大必要 cut,如果中環金鐘有咩事起碼寶馬山上落灣仔銅鑼灣唔會斷纜
反而上山方向想攞佢做天后站上寶馬山,放 25 去勵德食 26
 樓主| Ravenclaw 發表於 2023-7-7 19:04 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2023-7-7 17:19
但即係應該都補唔到寶馬台上山方向?印象中之前嘅討論係話寶馬台唔少人寧願兜路都搭車上去
至於 25A,其 ...

東區上山翻寶馬台咪繼續85囉,我冇改85...

RPP個方案系補唔到北炮上山翻天后廟道東段...

我個方案寶馬台仲多左架車落北炮tim...

我呢個方案唯一壞處系天后廟道落山要焗經勵德,慢好多,反方向反而差唔多,一個要經勵德,一個要經雲景道同寶馬山頂...

成個方案81只需加一部車...

不過又系果句,似乎25A唔槍得住,我要改一改個方案...