hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) B7去粉嶺特別班俾人鬧
開啟左側

[經歷分享/報告] B7去粉嶺特別班俾人鬧

dennis28a 發表於 2023-7-10 18:15 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-7-10 11:06
結論係仍然有一炸人要搭車去蓮塘

上廣最大既問題就係上廣

班人其實唔係真係需要用蓮塘,
而係本身覺得東鐵貴班人一口氣過晒蓮塘。

我當有 1/3 羅湖客同 1/4 落緊洲客過戶,
你諗下幾多人?班人真係要去蓮塘?

即係咁,班友貪平又唔想等車係抵佢哋死。
我每日都唔覺得要開到 1 分鐘一班去服侍佢哋。
brianso198 發表於 2023-7-10 19:04 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-7-10 11:06
結論係仍然有一炸人要搭車去蓮塘

上廣最大既問題就係上廣

呢個世界邊有咁好?

多客加車大家明, 但而家去深圳既口岸係咪得蓮塘口岸一個先?

港珠澳都話
天空之神 發表於 2023-7-10 19:16 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2023-7-10 18:15

B1 同樣結果成個元朗收車齊齊餵飽條 B1 做線皇

應該連 59S 都唔比開
小巴做大線,75/76 一早出左事仲要批 59S
反而 901 就餓死

同時掃哂上水炸矮樓,石湖墟既路大規模重建
1995 年起上廣搬上水總站果陣
唔會有人諗到廿年後會爆煲

東鐵線果陣要過境補貼本地
想改但全民反檯
我諗他日落馬洲同羅湖唔再係金蛋果陣
一定會重提本地線大幅加價填氹

.
SaintAngolmois 發表於 2023-7-10 21:35 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2023-7-10 15:19
你咁講直頭成個上水都要重建
出面條公路都係grid lock

重建重要包括埋雞嶺迴旋處
而且當初話要起上水廣場個陣
好應該連埋石湖墟一齊再規劃

而家北區人口同外部人流都比以前多太多
重建已經太遲

請給我一個良好討論環境
dennis28a 發表於 2023-7-10 23:24 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-7-10 19:16
B1 同樣結果成個元朗收車齊齊餵飽條 B1 做線皇

應該連 59S 都唔比開

北環線未起,上水去元天得條 276 系走天涯,
落馬洲去上水轉車要倒頭兜,老實講,B1 真係有必要開。

但係深圳用 B7 兜大圈落上水本身已經根本反智,
巴士公司又唔係開唔夠車,佢地大熱天時等車係抵死。
惡意回復是不道德的行為。
MrLau 發表於 2023-7-10 23:28 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2023-7-10 18:15

點止平咗,去蓮塘以東嘅地區,經蓮塘口岸都唔慢
dennis28a 發表於 2023-7-10 23:37 | 顯示全部樓層

MrLau 發表於 2023-7-10 23:28
點止平咗,去蓮塘以東嘅地區,經蓮塘口岸都唔慢

去蓮塘以東需求係咪真係咁大先?
你睇下深圳口岸城條天橋設計預計流量?

本身蓮塘預計 2030 年長遠處理 3 萬人一日,而家一開就達標。
港珠澳大橋、機場、深圳灣日均只係分別做緊 4-5 萬幾一日。

你諗下上面港珠澳大橋、機場要開緊幾多車散客?

而未來沙頭角設計係預初期 4 萬一日,長遠 10 萬一日。
有心搞深圳以東,係咪主力搞沙頭角車?
石頭 發表於 2023-7-11 02:51 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2023-7-10 23:37
去蓮塘以東需求係咪真係咁大先?
你睇下深圳口岸城條天橋設計預計流量?

所以,有口岸自然有人用,
但而家雖然達到預期流量,但非繁忙時間,
個出入境大堂感覺都好空曠,唔似福田咁迫~

咁所以,其實都無咁大需求開咩B7A同B8X等線,
人一多城巴就加車亦都好合理,因為過境線唔同市區線,
口岸關門時間後就要趕客走,無車點走?

有人鬧點解加既車唔行足全程,咁無得講,
話明係額外加班,原本班次無減到,
佢鐘意就去投訴,不過無人會理佢之嘛~

我覺得有個方向,大家可以唸唸:

如果考慮深圳地鐵網絡,華強北係蓮塘口岸過去最方便,2號線搭6個站到華強北站,大約16分鐘,唔使轉線直到~

福田口岸都有地鐵去華強北,不過要轉鐵,
幾個可以選擇既轉乘站都相當多人~

羅湖唔只車費特別貴,新界西使用羅湖口岸非常不方便,
車程時間去到上水已經非常長,去華強北又要兜返轉頭,
人又多,個口岸又舊,需要很多層上落,非常不好用~
dennis28a 發表於 2023-7-11 03:18 | 顯示全部樓層
石頭 發表於 2023-7-11 02:51
所以,有口岸自然有人用,
但而家雖然達到預期流量,但非繁忙時間,
個出入境大堂感覺都好空曠,唔似福田 ...

而家並唔係預期流量,
係 10 年後假設深圳居民可以免簽注自由出入預計流量。

如果以深圳咁既配套,咁既使用量,不足三年依個口岸會迫爆。
你望下個地鐵站得一條隧道,幾條扶手電梯,一條天橋,去做同大橋一樣使用量。

而家 10 號線開左,其實崗廈同崗廈北無咩人用。
7 號線福民又可以一拖二任揀,落福田係咪咁大鑊真係見仁見智。

我肯定而家蓮塘口岸一定迫過福民轉車。
石頭 發表於 2023-7-12 01:26 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2023-7-11 03:18
而家並唔係預期流量,
係 10 年後假設深圳居民可以免簽注自由出入預計流量。

蓮塘同福田,一定係蓮塘少人好多,

地鐵都上唔滿人,何來爆?