hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) B7去粉嶺特別班俾人鬧
開啟左側

[經歷分享/報告] B7去粉嶺特別班俾人鬧

joechau123 發表於 2023-7-12 02:10 來自手機 | 顯示全部樓層

石頭 發表於 2023-7-12 01:26
蓮塘同福田,一定係蓮塘少人好多,

地鐵都上唔滿人,何來爆?

望下B1嗰條龍由朝到晚都冇短過,同埋福田口岸站過安檢嗰條人龍就知一定係福田多人好多,不過想知點解福田每日通關時間咁短?
dennis28a 發表於 2023-7-12 02:59 | 顯示全部樓層
石頭 發表於 2023-7-12 01:26
蓮塘同福田,一定係蓮塘少人好多,

地鐵都上唔滿人,何來爆?

都係果句,蓮塘係預計 7 年後先達日均 3 萬人出入。
成個大陸關口同地鐵站設計只係以 3-5 萬做藍本。

但 7 月頭最日均 3 萬,紅日最高 5 萬,
即係換句話講,7 月頭蓮塘已經超過佢承受能力。

福田只係講緊日均 7 萬,紅日 10 萬,設計流量係 20-30 萬人。
但福田係有兩條線服務緊,新果條都未打爆。

成件事係好唔合理。

惡意回復是不道德的行為。
s3m89 發表於 2023-7-12 04:47 來自手機 | 顯示全部樓層
Peter03145212 發表於 2023-7-9 20:23
真係唔明,蓮塘口岸去上水明明仲有架綠小59S,去上水嘅時間快B7成倍,佢唔搭死等B7
...

59S 上唔到大喼🤫
s3m89 發表於 2023-7-12 04:53 來自手機 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2023-7-12 02:59

蓮塘成功吸引咗班唔趕時間搭平車嘅過關客,尤其係去羅湖一帶乘客,去蓮塘巴士車費只係搭鐵去羅湖半價有多。
groom1002 發表於 2023-7-12 13:19 | 顯示全部樓層
等下一班唔得?
dennis28a 發表於 2023-7-12 13:25 | 顯示全部樓層
s3m89 發表於 2023-7-12 04:53
蓮塘成功吸引咗班唔趕時間搭平車嘅過關客,尤其係去羅湖一帶乘客,去蓮塘巴士車費只係搭鐵去羅湖半價有多 ...

依個咪就係政策失調既問題。

大橋加機場夾埋 10 萬人有成村 A 車加半條機鐵,
飛機黃同飛機橙都要加到 15 分鐘一至先唔大留後。

蓮塘使用人數最近果個叫深圳灣,日均 3 萬至 5 萬,
B3 系日均載客量講緊 1 萬幾人,而且有 B2 同跑狗幫手分流。

蓮塘做緊 3 萬至 5 萬人,B7 B8 要開到幾密先散到客?
講緊多人到連 B9 都賺錢果陣。

B1 要開到同時開 3 部車,幾分鐘一班散客,只係講緊散 300 幾人。
拎巴士做咁大流量生意,唔出事就假。

班客貪平揀得蓮塘返上水就唔該乖乖等車,
我又覺得黃巴比到個位數字做 B7 B8 班次好人道。
惡意回復是不道德的行為。
08x200-201 發表於 2023-7-12 14:52 | 顯示全部樓層

sor,復錯樓層,del
08x200-201 發表於 2023-7-12 14:59 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2023-7-10 01:44
我係指口岸線人流長期高企,長遠而言須投放更多資源,甚至開更多新線,才能疏導人潮
...

但是前提是要保證原區服務唔會因為咁而受到影響
如果話為了個口岸而收曬d車,保證肯定會有人絕對有怨言

08x200-201 發表於 2023-7-12 15:01 | 顯示全部樓層
Peter03145212 發表於 2023-7-10 10:47
咪講過囉除非B7改行上水站同上水廣場,否則嘅話以而家B7上水嘅總站同走線,根本撐唔住成條線
...

79K:?????當我沒到?

1372mm 發表於 2023-7-12 15:49 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2023-7-12 02:59

我個人就覺得雖然中港通咗關咁耐,但係各個關口其實仲未完全恢復到2019年嘅人次水平(包括內地抵港航班)

但係隨住時間推移,我相信過境人流會陸續分流到更方便嘅關口,假如蓮塘關口頂唔順咁多人,自然會有人改行沙頭角呢啲小型關口