hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴98E及298C開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴98E及298C開辦消息

GW5878 發表於 2023-8-23 10:22 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2023-8-23 02:18
點解?
咪你坑口直出寧寧舍舍客量仆直囉
690S 康城直出好地地

咁係因為堆直出車唔係乞衣式一班半班就係去偏離中心商業活動區囉
關出唔出到客乜事,就算 297 A29 個客量係將軍澳全日線都唔係最差果批

286X 發表於 2023-8-23 10:25 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2023-8-23 10:28 | 顯示全部樓層
ATENU135 發表於 2023-8-23 02:07
之前都已經講過
天水圍鐵路便捷度同坑口天差地別
之不過閣下咪又係又扮唔知

有咩好同唔同?

沙中通左,去灣仔金鐘只需紅磡落下一層,去中環就南昌轉橙線,

去尖沙咀仲要係直達唔使轉車
去觀塘就係鑽石山轉一次車
係去旺角行美孚超長通道,不過其實都多人識經何文田行得少D之餘下繁又上到車

諗到既唯一唔便捷只係跨月台轉車,
但即使唔係跨月台轉車,其實都係有冷氣既地方既轉乘通道,純以路狀計,同班仇坑既人成日講「坑口去地鐵站只需經過既商場」係一樣
Sor我真係諗唔到有乜分別
GW5878 發表於 2023-8-23 10:31 | 顯示全部樓層

286X 發表於 2023-8-23 10:25
你數下有邊啲線係可以成功cut站而又冇補償先衝出嚟_啦

有乜好得唔得,692 夠係被成條 cut
所謂既補償就係原有既地鐵同埋一堆 bbi

如果真係要硬改, 只係叫人去格黎街上車就得, 唔想行過去咪留一條經返四大天王送佢地上欖轉就得
GW5878 發表於 2023-8-23 10:34 | 顯示全部樓層
Togepi 發表於 2023-8-23 10:06
1. 人哋兩條都係寶琳直出, 鐵路喺寶琳競爭力細, 寶琳對呢兩條線都係客倉

請問98D坑口段上嘅客有冇寶琳段 ...

1. 地鐵寶林同坑口只係差兩分鐘既地鐵車程,所謂既優勢係得2分鐘會唔會太微不足道?
2. 咁即係講就算同地鐵平行既路線都有得做,即係大大把車左落隻豬度
Togepi 發表於 2023-8-23 10:43 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-8-23 09:30
主要係罵戰,趕走曬啲想正常討論既人
剩返低既版友只係趁墟心理,見人話大帝就對人不對事咁插
宜家要話坑 ...

我而家其實都唔太反對坑口有全日直出線, 297我見客量的確唔差, 至少我睇到繁忙時間係好爆。

但298C方面,
1. 始終客量唔夠
2. 認同298C vs 298X 甚至 vs 98E基本盤係一樣, 但你都識講, 客量 = 人口*市佔率, 我相信呢三條線入面, 298C喺佢嗰區嘅市佔率係比298X同98E喺佢哋各至區域嘅市佔率係低, 因為鐵路喺坑口嘅競爭力一定係比喺康城、寶琳嘅競爭力高(山上甚至冇鐵路)。所以要轉半全日/全日, 都一定係98E先、其次298X、最後298C。

但我其實對呢三條線轉半全日都唔樂觀, 始終
1. 98E會影響98C
2. 按你嘅道理康城、山上基本上係純住宅區, 298X需求唔大, 而98E vs 98S都一定係98S先
3. 298C我講咗, 唔想再多講

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
castanopsis + 1 + 1 慢慢討論

查看全部評分

中四嘅小刺蛋 ;p
castanopsis 發表於 2023-8-23 11:13 | 顯示全部樓層

kentbryo 發表於 2023-8-23 10:11
我之前喺呢個帖講過啦
個個咩康城多5分鐘, 茶果嶺道燈陣好塞根本全部都唔係準確現況黎
不過個位ching仲係 ...

茶果嶺燈陣唔塞
不過下繁觀繞落橋交通狀況認真麻麻
康城站起計,坑口半圈同298X,確實係差距0-5分鐘左右
九巴自己ETA,以致樓上版友報出來既數,其實都係咁寫

你喺康城本位角度出發,當然想條條線都直出全日
呢個本身無問題,任何居民都想自己直出
合理不過

但italk唔係居民group圍爐,呢度啲版友大局觀闊好多
撇除喺度罵戰同剩係喺度串人既言論
康城夠唔夠客單區直出全日,其實都有唔少有啲根據既質疑聲音
而298X本身都同緊其他人夾,佢地都係持份者

既然你屬意298X夾埋坑口全日
最低限度都應該要諗同解釋
1. 點解坑口要接受298X
2. 98C點算,寶林站位有無得搞

3ASV174 發表於 2023-8-23 11:27 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-8-23 11:13
茶果嶺燈陣唔塞
不過下繁觀繞落橋交通狀況認真麻麻
康城站起計,坑口半圈同298X,確實係差距0-5分鐘左右

將軍澳隧道唔塞不過下繁觀繞落橋交通狀況認真麻麻
明德邨起計,坑口全圈同298X,確實係差距0-5分鐘左右
九巴自己ETA,以致樓上版友報出來既數,其實都係咁寫

你喺坑口本位角度出發,當然想條條線都直出全日
呢個本身無問題,任何居民都想自己直出
合理不過

但italk唔係居民group圍爐,呢度啲版友大局觀闊好多
撇除喺度罵戰同剩係喺度串人既言論
坑口夠唔夠客單區直出全日,其實都有唔少有啲根據既質疑聲音
而298C本身都同緊其他人夾,佢地都係持份者

既然你屬意298C夾埋康城全日
最低限度都應該要諗同解釋
1. 點解康城要接受298C
2. 98C點算,寶林站位有無得搞 (其實 298C 定 298X 全日,關 98C 寶林站位咩事?關事既兩條線都唔經寶林,對寶林又有咩影響?)

298C 298X 根本就係完全一樣,你要坑口同康城一組線,兩條線都得,只係坑口先定康城先
但坑口明明交通發達過康城,連地鐵服務都好過康城,又偏偏講到人地想直出係唔合理,講到尾原來咪就係因為想自己直出

點解坑口要接受 298X?
因為坑口仲有全日 98C,同埋坑口架地鐵係 5 分鐘一班去北角,康城係 12 分鐘一班去調景嶺

不過最重點係:可唔可以唔好再用你幻想既走線計時做 benchmark
298C 事實係坑口要兜全圈,康城站開車自轉 15 分鐘先返到康城路口
唔好再用康城站直接轉左坑口兜半圈既假時間,去混淆視聽話康城站上車行將藍定兜坑口都一樣,個車程事實上就係唔同

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
oldenglish + 2 + 10 精闢見解

查看全部評分

如要討論,請先自貼差餉單一次
天空之神 發表於 2023-8-23 11:29 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-8-23 09:30
主要係罵戰,趕走曬啲想正常討論既人
剩返低既版友只係趁墟心理,見人話大帝就對人不對事咁插
宜家要話坑 ...

所以唔計其他外區同小巴佬反對

我會傾向支持 91S 加強服務,同 297 做好坑口直出既駁腳
98C 98E 重組 298X 全日,康翠唔係轉乘區,康城將藍亦唔係將轉網絡 都係難攪

將寶林同康翠一組,坑口同康城/清水灣一組

亦維持足夠客又唔會太兜或太疏

唯有係咁

* 如果怕小巴佬反對,91S 咪直飛創紀 2/6 期一樣可以轉車,或者 213B 果招,定富街
.
sai_chung 發表於 2023-8-23 11:30 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2023-8-22 20:05
好坦白講 將軍澳唔係其他地區 幾多人口都好又真係唔夠開2條 山下地鐵真係太方便

296C直出總站行去地鐵遠 ...

認真請教 , 296C 咩時段會唔夠10人
我返咁多次296C都未試過咁好做