hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴98E及298C開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴98E及298C開辦消息

JX9097 發表於 2023-8-24 15:31 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-8-24 13:39
你睇吓 298B 下繁幾時有 10 分一班先

咁講 692 真係爭取返黎而且開線有個位數班次既

尚德點會同意拉走條296C?
同埋拉長咁多,要加幾多車先可以維持服務?
JX9097 發表於 2023-8-24 15:44 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-8-24 14:06
其實思維調轉都得,新居屋咪捉 91S 落去,拉出觀塘同時全日😂順手做埋將轉駁腳

對家又唔想做 102B 咪還 ...

其實唔介意的話,可以1.  清水灣《》影業路《》富寧/ 明德《》田下灣《》煜明/ 新寶城《》南豐/ 雞圍《》厚德《》頌明
     呢個走線cover哂坑口新增人口,但對於清水灣就會慢
2a. 清水灣《》影業路《》厚德《》頌明
      呢個走線對清水灣最順,但坑口只cover一半不足,客源略嫌太窄
2b. 清水灣《》影業路《》雞圍《》南豐《》厚德《》頌明
      呢個走線要行哂全圈,好處就方便清水灣出入坑口處理日常事務,但行全圈車程唔算最吸引
2c. 清水灣《》影業路《》雞圍/ 南豐《》煜明/ 新寶城
      呢個走線行到半圈,時間性還好
      站位對坑口唔算最就腳,而行車時間同2b唔差得遠
3.  清水灣《》坑口道《》田下灣《》煜明/ 新寶城《》南豐/ 雞圍《》厚德《》頌明
     呢個走線放棄咗影業路公屋,只做昭明苑

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
ccchhhuuunnn + 1 支持2a

查看全部評分

JX9097 發表於 2023-8-24 15:47 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2023-8-24 15:14
影業路、科大至鑽石山資源冇少到?
天才
Free rider仲繼續大大聲

影業路?依家一條巴士線都冇喎
你想講銀影路下話

我之前咪提過科大九巴會寧願加強291P之類嘅服務去搶錢
To be honest,批車日日爬清水灣道
你真係覺得九巴想做?
傳聞91M年年蝕到入肉
有得畀九巴揀佢分分鐘棄械投降

天空之神 發表於 2023-8-24 15:49 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2023-8-24 15:44
其實唔介意的話,可以1.  清水灣《》影業路《》富寧/ 明德《》田下灣《》煜明/ 新寶城《》南豐/ 雞圍《》 ...

一直都唔打算入雞圍圈,只係坑口道直出昭信路上公路
煜明同新寶城做到咪做,反正順路
放棄埋地鐵迫班客將轉轉巴士都好

反正坑口都唔care 有無巴士到
同埋有 102 地鐵係哂雞圍圈
.
JX9097 發表於 2023-8-24 15:54 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-8-24 15:49
放棄埋地鐵迫班客將 ...

坑口道直出昭信路咁同影業路公屋就變得冇關係
昭明苑去坑口圈點都比影業路公屋方便下話
交通反而唔預影業路公屋?

同埋唔見得九巴會想飛起坑口
(九巴一路都係用91S延長嘅方向去做嘅時候)
ccchhhuuunnn 發表於 2023-8-24 16:04 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2023-8-24 15:47
影業路?依家一條巴士線都冇喎
你想講銀影路下話

影業路個站呀天才,望下91坑口道下個站叫咩?仲要講緊影業路、科大鑽石山,擺明就用站位名講路段
啱啱先勸你咪講多錯多,唔聽話仲要拮個頭出嚟又七多次

291P?
Quote返#2111要加幾多車?車從何來?
睇你嗰樣又係叮噹百寶袋天降資源或者人哋資源找數
坑口永續兩包過期豉油唔會比多,係咪?
咦?今次你提出係咪今次要問你?
估埋你套路,一陣又搬康城、皇后山、54區出嚟酸人哋可以天降資源乜乜七七,呢度200幾頁都唔知loop咗幾多次同一個pattern再冇貨就人身攻擊,不過都話我唔要粉絲,免了謝謝

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
JX9097 + 1 有人講過換291P等於全日?

查看全部評分

ccchhhuuunnn 發表於 2023-8-24 16:40 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-8-24 15:49
放棄埋地鐵迫班客將 ...

細心留意297改路似特登踩半隻腳入昭信路插旗昭明苑
只要改埋另一方向行半圈就收工,仲要紅土價
所以清水灣線唔使行昭信路

清水灣後直接影業路經厚德、頌明上將隧唔入坑口圈已經直接了當
98呢個活生生例子,就係只要將隧唔太塞車,巴轉鐵轉鐵(298E>TKL>KTL) 係慢過巴(98)直接去觀塘牛頭角一帶,就算最後轉返KTL西行亦一樣
清水灣直上將隧將轉,然後落觀塘牛頭角站先轉鐵,絕對合乎巴公谷轉乘原則
不過咁搞法實激到人哋紥紥跳

102?
忠粉又loop返古生同3分鐘1班嫁啦
不過102衰極都10分鐘內有車,但又要死搲爛搲唔知30分鐘一班都有冇嘅巴士,仲要只係free ride 順風車

評分

JX9097 + 1 10分鐘有車等於有位?

查看全部評分

天空之神 發表於 2023-8-24 17:00 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2023-8-24 16:40
細心留意297改路似特登踩半隻腳入昭信路插旗昭明苑
只要改埋另一方向行半圈就收工,仲要紅土價
所以清水灣 ...

297 回程只係順路去程應該將院經昭順入南豐先岩數

影業路公屋只係比坑帝free ride
同埋相信容易比 102 投訴搶客
所以行昭信路算數
.
ccchhhuuunnn 發表於 2023-8-24 17:06 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-8-24 17:00
297 回程只係順路去程應該將院經昭順入南豐先岩數

影業路公屋只係比坑帝free ride

影業路公屋行出寶寧路過500米都冇乜可能冇車
仲短距離嘅百勝角都有

102自己可以開分支入影業路公屋
就算102唔開分支,91S仲有機會可以唔入坑口圈經厚德直上將隧,咁對102影響較細
反正平時厚德都未必成日上到102,又唔係太free ride到
91S咁行亦算比較快

平時最鍾意講「馬生唔俾」嗰個,一講91S有得free ride就興致勃勃,又1又2abcde 唔記得咗馬生咯

評分

JX9097 + 1 你唔見啲走線盡避嘅咩

查看全部評分

Citcalag 發表於 2023-8-24 19:28 | 顯示全部樓層

隔離台數到98E回程78人上橋
秀暉31個
寶琳路21個
寶琳15個
坑口24個
以上包括短途客13個。