hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴98E及298C開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴98E及298C開辦消息

Citcalag 發表於 2023-8-25 13:53 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2023-8-25 13:41
呀c 字頭不如睇下人地坑口版友就算FF 都要停雞圍就知雞圍幾重要

呢度好多個C字頭 🤣

我覺得要吸引康城客,最多只能兜半圈。否則康城客都係坐返298X/795系,如果坑口版友堅持要全圈既話,可以直接清半開以免浪費頭段資源

ccchhhuuunnn 發表於 2023-8-25 15:57 | 顯示全部樓層
Togepi 發表於 2023-8-25 13:35
俊哥同ASV兄已經比部份坑帝理性㗎啦

唔認同佢爛方案就唔啱推完咩39/46C又咩半圈298C
C字頭返FF區啦
不過FF區啲方案都冇咁爛,唔好拖低平均質素

個個區都亂入推自己爛方案然後次次一係比唔同人話有問題 一係理都廢事理由佢單機

玩爛咗盈暉臺5線重疊,幾時亂入第二度玩觀塘道30線重疊?

呢頭人哋諗住拎兩包過期豉油當八達通無限任嘟、諗所有方案都要入圈再加每次回文講多錯多,最後都縮返個頭入去

嗰頭話佢地圖黨嬲嬲豬又爭住伸個頭出嚟
有咩唔啱直接反駁啦
學埋坑帝人身攻擊但冇內容
又唔諗下自己啲爛方案幾爛先比人話
淨睇內容成日亂入推爛方案唔睇名都知你乜水啦

ATENU135 發表於 2023-8-25 20:36 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2023-8-23 23:38
唔好偷換概念
298C行半圈會坐,係因為車程快咗
簡單啲講即係行多兩步,畀多啲錢去換時間

冇一開頭以為你覆緊我關於cast兄版298C
睇到下面啲hashtag先知你會錯意以為我講298X
ATENU135 發表於 2023-8-25 21:07 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2023-8-25 10:29
Exactly,將藍駁觀繞先天就唔係好討好
當然晉海仍然有幾分鐘優勢
但對坑口而言要兜康城站一圈再落茶果嶺 ...

坑口我諗順向渣極都上到20+掛如果真係又小巴客量
咁抵佢哋要兜嘅

最主要係擔心非繁康城會唔會肯上

康城站方面
雖說康城係接駁車兼12分鐘一班
但係非直出,要兜15分鐘左右先上公路
298C非繁又唔係密(應該都20分一班起跳)
地鐵係衰要轉車同企出去
再者領都首都仲要硬食入兜一圈康城站
根據九巴app
領都去頌明已經要15分鐘
兜埋康城站恐怕要20分鐘
其實同坑口(培成路)坐98C去到寶達差唔多
對康城吸引力成疑

JX9097 發表於 2023-8-25 21:55 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2023-8-25 13:53
呢度好多個C字頭 🤣

我覺得要吸引康城客,最多只能兜半圈。否則康城客都係坐返298X/795系,如果坑口版友 ...

旺角長荔深真係半圈都冇問題正如坑口從來都冇要求過798/ A29/ 290行全圈
因為慳到嘅時間夠
我自己都講過,你加到$13-14都冇問題

因為真係值
(尤其是坑口出入觀塘好多時都畀開$10.3/ $10)
JX9097 發表於 2023-8-25 21:56 | 顯示全部樓層
ATENU135 發表於 2023-8-25 21:07
咁抵佢哋要兜嘅

平時放假11/ 12點喺景林上車都有20+(講緊未有區內分段嗰陣都有)
neoplan720p 發表於 2023-8-25 23:14 | 顯示全部樓層

算啦,
其實再拗落去都無意思。

連原本都叫有少少客既將南堆屎水線,
都會減到全日大部分時間25-30分班,
嘗試推客落鐵到,
巴士公司又點會有心做坑口呢?

而家俾幾班特車直出,
都係交下功課而已。

或者,簡單少少講,
屎水只會有心做B線同20A;
狗公只會有心做屯門以及同屎水爭地盤既線。

唔好再對呢個香港有無謂既FF。
完。

評分

參與人數 1aPower +7 HugeC +10 收起 理由
JX9097 + 7 + 10 不能認同更多

查看全部評分

古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
castanopsis 發表於 2023-8-26 00:21 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2023-8-25 15:57
唔認同佢爛方案就唔啱推完咩39/46C又咩半圈298C
C字頭返FF區啦
不過FF區啲方案都冇咁爛,唔好拖低平均 ...

你話我方案爛,唔緊要
但你個立場同counter proposal係乜嘢?
用"只看該作者"功能睇返舊貼,你大大話話喺呢度講咗14版
但睇曬你百幾個帖,除咗不斷批評其他人講既嘢之外,完全無立場
鬧人好簡單,方案總有優缺點,捉住缺點踩,睇落大條道理
但鬧到最後,所有方案喺你眼中都唔可行,咁唔使討論落去

傾咗咁耐,上面好多版友都至少提過自己心目中應該點搞
Citcalag希望有一條合理速度既康城西九線,298X/半圈298C/加快793都接受到
kentbryo就堅持298X全日,但問到98C點處理就未有答案
10598C出過幾個方案,半圈298C有份,亦有 坑口寶林<>長深荔、坑口康城<>油旺循環
JX9079就傾向298C,接受到半圈,但同時亦覺得91S有用啲
3ASV174就認為康城潛力大過坑口,支持298X全日
poondriver就認為無論康城同坑口都唔夠客,主張298X/98S半全日

你鬧我,可以
但麻煩解釋返你支持啲乜嘢,想巴士公司做啲乜嘢,點解效果會好過298C半圈
否則你同啲極左極右populist一樣,好受歡迎但言之無物
ATENU135 發表於 2023-8-26 00:30 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-8-26 00:21
你話我方案爛,唔緊要
但你個立場同counter proposal係乜嘢?
用"只看該作者"功能睇返舊貼,你大大話話喺 ...

既然係咁,我都唔爭在喺度講埋自己諗法🤣
呢兩日睇到你個idea之後覺得都有得諗,康城夾一區兜幾分鐘上公路
諗到795P其實可以行跨灣大橋入調景嶺再上將隧半全日服務
咁樣康城包到冚 調景嶺繼續直出 795X所以變尚德 將軍澳站特快
本身打緊上F1 但係啱啱見到屎水大屠殺都係收返埋先
kentbryo 發表於 2023-8-26 00:37 | 顯示全部樓層

ATENU135 發表於 2023-8-25 21:07
咁抵佢哋要兜嘅

可以答你,唔會上
只會淪為793, 796p 之流,嘥油嘥錢嘥司機