hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [東區大屠殺] 第一階段 重組 2/10/18/18X
開啟左側

[東區大屠殺] 第一階段 重組 2/10/18/18X

10598C 發表於 2023-7-12 15:39 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

背景:
早前新城合拼新聞訪問中,有關人士指出新城有意重組東區路線。配合新城合拼整合大方向,建議重整部分東區路線以減少路線重疊

第一階段建議削減 2 號線服務;10 18 18X 調整路線
第二階段建議重組 5X 26,並調整 25 25A 線
第三階段重組 8H 41A 81 三線,8P 配合調整班次
第四階段重組 8X 780,並取消 8 號線

--------------------

第一階段:2 號線取消;10/18/18X 配合調整

2 中環港澳碼頭 -> 北角健康中街
  • 縮短至北角並削減至上午繁忙時間單向服務
  • 棄經金鐘站,方便乘搭渡輪乘客前往灣仔北、銅鑼灣及炮台山

10 北角碼頭-堅尼地城
  • 北角碼頭開繞經大坑銅鑼灣道,補償 2 號取消後大坑一帶前往中上環一帶
  • 增設與 82 線轉乘優惠,方便乘客以原有車資前往東區

18 堅尼地城-北角健康中街
  • 總站遷移至堅尼地城,西區開改經水街、增停中山紀念公園,不再途經正街,為未來 5X 縮短鋪路;
  • 堅尼地城開改經告士打道維園,配合 2 號縮短服務後,繼續服務入境事務處前往銅鑼灣乘客
  • 深夜東行班次延駛至愛秩序灣,補償 2 號線原有服務時間

18X 堅尼地城卑路乍灣-筲箕灣
  • 來回程繞經愛東邨,方便乘客於 2 號取消後於北角太古一帶來往愛秩序灣;
  • 並延長服務時間
  • 新增 2A 2X 雙向轉乘

詳細建議:

2 中環港澳碼頭 -> 北角健康中街

行車路線
中環港澳碼頭開:
港澳碼頭通路、干諾道中、民光街、民耀街、港景街、交易廣場巴士總站、干諾道中、夏慤道、告士打道、維園道、天橋、告士打道、高士威道、英皇道、電照街、渣華道、民康街、健康西街、百福道及健康中街

班次、服務時間
星期一至五
0745、0805、0825、0840

收費
不變

派車
由其他路線線抽調(-6)

-------------------

10 北角碼頭-堅尼地城

行車路線
北角碼頭開:
琴行街、英皇道、銅鑼灣道、摩頓台、高士威道、禮頓道、摩理臣山道、黃泥涌道、皇后大道東、金鐘道、德輔道中、域多利皇后街、皇后大道中、皇后大道西、卑路乍街、域多利道及西寧街

堅尼地城開:
不變

班次、服務時間
不變

收費
新增 10 <-> 82 轉乘優惠,兩程合共 $5.2

派車
14 輛(不變)

18 堅尼地城-北角健康中街

行車路線
堅尼地城開:
西寧街、域多利道、加多近街、吉席街、堅彌地城海旁、德輔道西、水街、干諾道西、港澳碼頭通道、干諾道中、林士街、德輔道中、畢打街、干諾道中、夏慤道、告士打道、維園道、天橋、告士打道、高士威道、英皇道、電照街、渣華道、民康街、健康西街、百福道及健康中街
(深夜班次:... 英皇道、筲箕灣道、愛秩序街、南安街、筲箕灣巴士總站、寶文街、望隆街、愛秩序灣道、愛賢街)

北角健康中街開:
不變

班次、服務時間
堅尼地城開並以北角為終點站出尾班車由 23:00 提早至 22:45;
22:45 - 00:50 每 25 分鐘一班,過港運城後延長至愛秩序灣;
非繁忙大部分原有 20 分鐘時段加強服務至 15 分鐘一班;
其餘服務時間不變

收費
原有永興街起 $5.2 分段收費提早於香港演藝學院生效

派車
11 部(+1)

18X 堅尼地城卑路乍灣-筲箕灣

行車路線
堅尼地城卑路乍灣開:
城西道、西祥街北、西祥街、卑路乍街、加多近街、吉席街、堅彌地城海旁、德輔道西、水街、干諾道西、港澳碼頭通道、干諾道中、民吉街、民照街、中環及灣仔繞道、東區走廊、糖水道、渣華道、民康街、英皇道、筲箕灣道、愛秩序街、南安街、筲箕灣巴士總站、寶文街、望隆街、愛秩序灣道、愛賢街、愛禮街、東喜道、南安里及南安街

筲箕灣開:
寶文街、望隆街、東喜道、愛禮街、愛賢街、愛秩序灣道、東喜道、南安里、筲箕灣道、英皇道、康山道、英皇道、糖水道、東區走廊、中環及灣仔繞道、會議道、分域碼頭街、天橋、夏慤道、干諾道中、林士街天橋、干諾道西、嘉安街、德輔道西、堅彌地城海旁、山市街、卑路乍街、加多近街、堅彌地城新海旁及城西道

班次及服務時間
每日 06:00 - 00:00
每 20 分鐘一班

收費
增設筲箕灣-北角雙向分段收費 $5.2
2A <-> 2X 轉乘改為雙向轉乘,乘客可於炮北乘搭 2A 轉乘 2X 前往筲箕灣,反之亦然

派車
6 部(+1)

共減車 4 部

以上
Ravenclaw 發表於 2023-7-12 22:49 | 顯示全部樓層

唔覺得18X經愛東佢會做,原因:

1. 18X非繁個客倉系北角,所以點解如果佢開700全日,18X冇存在意義...

2. 西筲海皮佢一定鼓勵班人2X/720去筲箕灣轉700往來西區...

3. 77/99/102其實差唔多cover到2系東區區內既功用...

另外先體定d 7X最終個修訂方案結果如何...

如果7X全日佢照BRPP做既話,7X可以做:

1. 入境去皇室堡
2. 威菲路道大坑去中環
3. 堅城去中碼一帶

當然仲有d位7X未做到,但問題系,果d位18X/700都系做唔到...

系700佢會做全日同cut港島車既前題下,佢會唔會留18X而唔留2呢...
kay 發表於 2023-7-12 22:51 | 顯示全部樓層
2其實早上計留西行應該好過東行
東行3號碼頭往銅鑼灣有948系列960P頂佢爛市又有25QB首選722
但西行要輔助2A

而早上2A東行都無咁多客
世界很簡單 人類很複雜
KU_7002 發表於 2023-7-12 23:42 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2023-7-12 22:49

1. 18X非繁個客倉系北角,所以點解如果佢開700全日,18X冇存在意義...

西行:

1. 愛秩序灣 > QB、北角 [99延長至愛賢街,補雙向分段(只限愛賢街上車)]

2. 沿線至QB > 景隆街、伊利沙伯大廈(好似系最大舊客) [2A/2X怡和街行番入去,唔想行就99]

3. 大坑 > 沿線 [7X,25入大坑]

東行:

1. 中碼細位 > 皇室堡至沿線(好似系最大舊客) [930延長至北角碼頭,改經中環碼頭,次選A11改經中環碼頭]

2. 金星、入境 > 皇室堡 [金星行番出大街上5B,入境就7X]

樓主| 10598C 發表於 2023-7-13 00:23 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2023-7-12 22:51
2其實早上計留西行應該好過東行
東行3號碼頭往銅鑼灣有948系列960P頂佢爛市又有25QB首選722
但西行要輔助2A ...

原計畫中 2 其實係一班不留,但留個 number 係到又好似易啲過骨

無話好強烈理由一定要留定唔留,反而 2 係有稍微夾過船期

11 25 呢啲兜中上環再電車路,上繁計慢;而且 2 縮短去北角方便跳返去 18 系,唔構成同 722 搶 QB 客,但搶灣仔北客就真嘅
 樓主| 10598C 發表於 2023-7-13 00:56 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2023-7-12 22:49

先講 18X,的確你提左我 77 99 做到大部分 2 東區流水,不過 18X 應該有用過 77 99,而且呢對孖寶要兜耀興
不過本身 18X 慢唔過 720 有 upgrade 功能...

反而呢個重組我承認完全無考慮 700,因為實在諗唔到點用,要多點時間參透,而且論車程 18X 基本不輸 700,亦唔到愛秩序灣
問題係愛秩序灣係呢個重組入面需要到門口嘅車

至於大坑,2 5X 都會重組,睇落點都要留兩條線比大坑
入境去皇室堡新 18 會做到;威菲路道大坑去中環新 5X 會繼續做到,而堅城去中碼一帶就真係難少少

不過無論區議會定我自己個人意見都麻麻地支持 5X+7,反而呢一刻突然醒起鴨島仲有條 90B 91 可以玩...
andreweb 發表於 2023-7-13 01:47 | 顯示全部樓層

個人覺得26用12米車會不太方便,
如果重組後,總站調去威菲路道,車費要同5B,5X,10看齊,先至吸引到客上。
Ravenclaw 發表於 2023-7-13 07:39 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2023-7-13 00:56
先講 18X,的確你提左我 77 99 做到大部分 2 東區流水,不過 18X 應該有用過 77 99,而且呢對孖寶要兜耀興 ...

7X其實我都唔BUY,唔見得多左客同慳到幾多車,仲未計個方案要修改...

不過我覺得7X同700方案一日未確認唔做時,唔適宜搞2/18/18X呢組野住...

720 upgrade上18X既機會唔大,反而upgrade上700機會仲大...

18X西筲去中環同720打和咁濟,東行港碼去西筲又比北角塞到慢晒,雖然快過720,但港碼又唔系720主要客倉,食唔到幾多...

反而林士街系720大客倉,所以700林士街去太古城食一堆,而700直飛北角又令18系德輔道中既地位降低...

西行太古去中環700實快過塞琳寶徑既720,西行北角唔塞既...

至於upgrade筲箕灣,就未必得,因為筲箕灣720個客倉系新城街,有班下耀東客,果班嫌行去筲總/筲鐵遠...

不過,如果你堅持想做18X既,拉18X做愛秩序灣唔系唔得,但改佢QB上落廊,比d甜頭QB,然後想辦法剎2...

除非700佢話唔做,否認700一日做北角既話,18X要存在最好讓步,北角往來西環特快叫做有d客,但唔見得要2條重疊既線去做...

車程東行18X快過700 tim,唔洗入林士街,但有冇意義呢? 西區真系咁多18X客就水街直隊北角啦...

700呢d線我估開完遲早比人整慢,最大機會系太古至筲箕灣果段入翻電車路,因為唔慢得幾多,其次系西行加停上環,又系慢少少而已...

然後如果700行西灣河,又進一步分咁d 82/85客...

到時720就有條件擺中碼,除時果時7X已經開左,改埋18行中碼,咁條2就真系可以say good bye...

唔洗拉18X入愛秩序灣,直接留2味單向算...

所以我話,2/18/18X最好體埋7X/700先,2條線開得成,搵7X+700+720食2仲好...
Ravenclaw 發表於 2023-7-13 07:45 | 顯示全部樓層
KU_7002 發表於 2023-7-12 23:42
西行:

1. 愛秩序灣 > QB、北角 [99延長至愛賢街,補雙向分段(只限愛賢街上車)]

25入大坑同930拉去北碼我相信系out of the table...

至於99做埋愛賢街,嘩,呢d真系屎忽數...

要做有個前題,一系放愛賢街做總站,一系嘉亨灣,keep筲箕灣做總站既話就要行2次筲總...

因為筲總上耀東興東既時間要不變...

除非屎忽到話筲總一系上99遊愛賢街,一系等到77開車,咁冇野講...
 樓主| 10598C 發表於 2023-7-13 10:13 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2023-7-13 07:39
7X其實我都唔BUY,唔見得多左客同慳到幾多車,仲未計個方案要修改...

不過我覺得7X同700方案一日未確認 ...

回歸基本步先,18X 兜愛秩序灣係補 2 號流水,只要任何一條線可以取代到呢段流水都係可以嘅

你講得啱,77 99 是但一條都可以 cover 2 流水,咁我應該傾向呢兩條其中一條拉去愛秩序灣做總站... 不過未有 preference 邊條上去
反而操作上其實簡單,愛蝶灣開係筲箕灣做返定時點就可以

7X 應該唔會做,但 700 就肯定上馬
但小弟始終未參透 700 係點樣一個玩法,又掂唔到 QB,而改行西灣河... 太古城對正東廊唔見得行電車路會同行東廊去筲箕灣差唔多時間喎...
老實講,720 upgrade 18X 已經夠,可能唯一缺陷係當日 18X 港碼走無好似 88X 兜入林士街
700 左補右補但又左抽右抽,結果條條線都唔夠客,所以我傾向唔就條 700 住,現有路線重組完再算

反而西筲唔係是必要有車去中環碼頭,以本身地點距離同 2 號班次,應該大部分人都係中環行出去