hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [東區大屠殺] 第二階段 5X 26 重組;25 25A 調整 ...
開啟左側

[東區大屠殺] 第二階段 5X 26 重組;25 25A 調整

Ravenclaw 發表於 2023-7-15 02:06 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2023-7-13 23:59
先講 25 系入大坑,其實本身 25A 都有寶馬山-勵德-大坑服務,
而新計畫中因為要槍 26,所以 25 來回程勵 ...

唉,我體錯左,原來你架25系勵德上落山呀...

拿,假設巴士公司肯搞25既話,25換25A上山我覺得ok既...

但25要佢唔做落炮台山站我相信巴士公司唔肯...

好難得上次老運行政指令寶馬山特快落炮鐵由$4.00(舊25A)變$6.90(舊25),到移加位位可以割$8.70韭菜...

$8.70有人用架,因為炮鐵轉車guarantee唔塞車,落老銅都仲有機會塞中圖...

小巴去炮鐵? 太慢,特別系雲景道...

不過,如果佢真系肯放棄既,我冇意見,因為客量太差...

威菲路道又系果句,送個甜頭比荷里活道同大坑,收5B價,換取大坑cut非繁告打車,同時建議你phase 1唔好搞10啦...

寶馬山特快,之前25證明左比大家體,系冇客(得0830到炮鐵既西行坐滿,冇啦)...

我估之前行西行行告打既25系全港島客量最差既線,非繁同夜晚除時又炮鐵掃到落中碼,每班total都唔知有冇5件...

所以26X應該叫25X/25P,炮台道落山,入銅鑼灣道,去告打,做埋落炮鐵...

巴士公司就算肯放棄非繁寶馬山落炮鐵,早繁唔可以,因為可以落20件以上,位位$8.70...
kay 發表於 2023-7-15 08:51 | 顯示全部樓層
反而問題係搞咁多野剩係慳到3部車
同當年無左23A 25C咁多車
3部車是但搵幾條線減班就得
世界很簡單 人類很複雜
Ravenclaw 發表於 2023-7-15 18:31 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2023-7-15 08:51
反而問題係搞咁多野剩係慳到3部車
同當年無左23A 25C咁多車
3部車是但搵幾條線減班就得 ...

問題系就算果次行政指令大cut,都依然系太多呀嗎...

其實寶馬台根本應該村巴做,佢死系唔制...

維景台根本就唔應該有大巴士服務(小巴都只系因為要做天后站上寶馬山而經維景台)...

早繁就要有天后上山既大巴士服務,因為幫小巴清客同做庇理羅士...

放學果段路都唔洗,班友行落山既,以前25天后廟道落山,冇記錯果段路全日得26人用,果段路做條毛咩...

就算25A,只計寶馬山,永遠落山多過上山,因為落山可以執25小巴客,上山要人遊天后廟道,真系彩你有味...

巴士焗住咁行系因為寶馬山花園、豪景,呢3個巴士獨市既廢位,仲有個客量飄忽既衡風閣...

寶馬山落炮台山站非繁其實又系冇咩必要做(唔計斬人$8.70),唔想塞車可以去北角轉,洗咩炮台山...

所以非繁應該死果條系25,寶馬山一條25A已經好盡(去西面)...

Or,學樓主咁,25勵德上落山...

然後我覺得將25A直接縮落勵德,咁樣最化算,炮台山道落山同天后廟道上山完全唔理...

因為由中上環至寶馬山,系得勵德至老銅呢段系非繁特別多客,將一條25推密做晒寶馬山勵德唔化算...
kay 發表於 2023-7-15 19:08 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2023-7-15 18:31
問題系就算果次行政指令大cut,都依然系太多呀嗎...

其實寶馬台根本應該村巴做,佢死系唔制...

其實真係唔多
除非寶馬山同勵德各留1條咁多
但有幾個位搞唔掂除非推人轉車

寶馬山當係總站唔改
落山已經有勵德VS炮台山
銅鑼灣打後有灣仔北VS中環碼頭VS荷里活道
回程就聖保祿VS天后站+天后廟道

做得返晒原有客又想減線
睇完其實都無咩可以做
嫌車多但25A 26非繁已經見25分一班

但就算做完都唔會見到客量有大增前景
樓主方案都無新增服務點
頂多都係威菲有車去西營盤邊緣
世界很簡單 人類很複雜
andreweb 發表於 2023-7-16 02:23 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2023-7-15 19:08
其實真係唔多
除非寶馬山同勵德各留1條咁多
但有幾個位搞唔掂除非推人轉車

灣仔北、會展站、中環碼頭,全部都有其它代替品,但係荷里活道無。
以前新巴做26由勵德開,20分鐘踼一架車出,沿途燈位多、加上路面塞車,
結果去到荷里活道,返勵德,分分鐘最少要等半個鐘先上到車。
預期落去,我寧願合併後的城巴,放棄做上環荷里活道,回勵德呢個位。
castanopsis 發表於 2023-7-16 02:40 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2023-7-14 12:21
樓主建議入面,25A 改埋炮台山道落山就補到落炮台山站呢個位,
反正新 25 已足以取代原有 25A 勵德嘅功能 ...

唔係好贊成搞25A
現時25A走線,寶馬山>銅鑼灣 係快過25唔少
搵25食曬25A/26班客,結果係要大幅加班
但中上環又支持唔到咁密既班次,變相浪費資源
既然本身25A客量正常,回車又快,維持不變算

天后廟道/砲台山站問題
直接拉樓主條5X上寶馬山似乎係出路
編號價錢,以至係咪全部順時針兜寶馬山
可以另外討論

最後
我覺得全日既應該係26X而唔係25
電車路進一步谷密25A去做,頂唔順就拉一條南區線上勵德做少少分流

kay 發表於 2023-7-16 08:30 | 顯示全部樓層

andreweb 發表於 2023-7-16 02:23
灣仔北、會展站、中環碼頭,全部都有其它代替品,但係荷里活道無。
以前新巴做26由勵德開,20分鐘踼一架車 ...

但你見巴士公司近年唔玩咁大
落得RPP既方案都有同一特色
就係受影響乘客盡量唔多

唔夠客咪開25-30都好過要人轉車
世界很簡單 人類很複雜
SE7378 發表於 2023-7-17 20:11 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-7-16 02:40
唔係好贊成搞25A
現時25A走線,寶馬山>銅鑼灣 係快過25唔少
搵25食曬25A/26班客,結果係要大幅加班

個人認為樓主條新 25A 對勵德而言已經廢咗半邊武功,
因為銅鑼灣返勵德嘅客要兜天后站、天后廟道同寶馬山先返到屋企,
我諗呢啲客已經會倒落去新 25,再加上如你所講寶馬山去中上環客量唔多,
5X 拉上山會導致寶馬山 <> 中上環呢段 oversupply,又搞到威非路道無車,
所以覺得要補寶馬山落炮台山站,拎樓主淨低嘅半邊 25A 去改會係最慳水慳力。

不過,反正非繁都係無乜客,個人較為同意 Ravenclaw 兄所言,
寶馬山落炮台山站、天后站上寶馬山都只留平日早繁,
早繁 25A 拆特班跟 25 上寶馬山,另開 25P 寶馬山跟舊 25 飛海皮去中環,
其餘時間相關路段送俾小巴,巴士齋做北角站接駁應該足以應付,
咁 25A 就無需要改,做支線幫下新 25 手,唔使主線大幅加密了。
castanopsis 發表於 2023-7-18 06:46 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2023-7-17 20:11
個人認為樓主條新 25A 對勵德而言已經廢咗半邊武功,
因為銅鑼灣返勵德嘅客要兜天后站、天后廟道同寶馬山 ...

首先講明
我覺得最理想既全日線combination,係25A+26X

寶馬山>砲台山站,我覺得唔使留
本身對真係去砲台山返工既人,27係合理步程
轉鐵既,26X直飛金鐘,紅線/東鐵/南港島線既乘客轉少次車,效果仲好

究竟5X上唔上山,我無乜強烈意見
但上山其實都有好處,宜家寶馬山順時針循環,其實有趕客之嫌
天后廟道要兜一個大圈先出到城,回程就輪到雲景道望著自己屋企遊花園
如果5X上山接手做曬全條天后廟道(放棄炮鐵),俾25A/26改雲景道+雙向總站
我估吸引到唔少小巴客回流
反正只係加一架車,未必唔值得做

如果跟你個方向度缩
唔想加咁多車既可以考慮打劫下23B
反正條線廢到嘔

kay 發表於 2023-7-18 07:08 | 顯示全部樓層

當年25A落山行炮台山站去灣仔
25繼承到呢一刻都要考慮係咪飛唔到

不過25依家落到炮台山碌到中環街市
城巴係唔LIKE平價流水
但佢鐘意拎架貴野做流水
所以25點解海皮都返入內街
如果要轉鐵其實落到炮台山天后銅鑼灣就得
世界很簡單 人類很複雜