hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴278X修訂班次
開啟左側

[服務調整] 九巴278X修訂班次

Snoopy@FB8617 發表於 2023-7-27 13:55 | 顯示全部樓層

joechau123 發表於 2023-7-26 14:43
話說想不明白:

入元天嘅269D傳聞係微蝕?但係佢價錢牌貴之餘,一轉個客量應該唔會差得過263啩,入到元 ...

論客量263又真係勁過269D
收貴少少但要俾埋隧道費
行程時間同路程又長一大截

當然執到區內客係有幫助既
但條線行天水圍主力嚟做區內客
同你斬開兩舊嚟做分別不大

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
S3bl430 發表於 2023-7-27 14:02 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2023-7-27 13:48
如果肯開返密既
46X做返10-12唔好咩?

如果46X繼續開10-12分鐘一班,以後由荃灣返顯徑,我真係會考慮改搭港鐵或481B+港鐵

等48X/49X可能要等5-10分鐘,
到城隧轉46X又可能要等10分鐘,
依兩程車都可能浪費左20分鐘時間等車

46S開20分鐘一班,我可以hea到咁上下才到車站等車,又唔駛在城隧轉車
現在我只能遷就48X/49X到站時間(which is , 2條線有時都會收車,10分鐘以上一班)
另外,以46X和46S沿途道路情況, 係有可能協調到城隧到站時間

錯字連篇
YY487 發表於 2023-7-27 14:07 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2023-7-27 14:19 | 顯示全部樓層

如果狗公再以單一條路線既盈收,而無視整個網絡,去衡量該線既班次、前景既話,
只能夠講句 Good Luck。

同樣地,296A、98A呢類線,應該可以直接減至全日20-30分鐘一班。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
Snoopy@FB8617 發表於 2023-7-27 14:21 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2023-7-27 14:02
如果46X繼續開10-12分鐘一班,以後由荃灣返顯徑,我真係會考慮改搭港鐵或481B+港鐵

等48X/49X可能要等5-10 ...

就住顯徑咁睇
先論荃西
其實有冇諗過更多客係見到等一大段時間車就直頭落鐵算呢?
荃西<>顯徑計埋等車一程過40分鐘搞掂
同你46S全程差唔多時間
好似上面咁講本身就難打

再到大河道同眾安街
巴士轉車係咪差得行去荃西/481B到大圍再轉?
其實又唔係

至於夾聯合班次問題你問我理論上無理由做唔到
不過九公執行上嚟講呢就
突然一條收車一條唔收都夠你玩

S3bl430 發表於 2023-7-27 14:43 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2023-7-27 14:21
就住顯徑咁睇
先論荃西
其實有冇諗過更多客係見到等一大段時間車就直頭落鐵算呢?

我有咁既睇法係因為奶過太多次野

48X/49X班次唔穩定,車程又唔係穩贏港鐵,
再加上有機會要在城隧口吸10幾分鐘廢氣才上到46X,
剛好唔駛等車時, 車站已經積左一條長長的人龍,分分鐘要企返大圍,
甚至上唔到車要再吸10幾分鐘廢氣
我真係唔認為這是一個吸引的乘車體驗

=============
另外,我多年在城隧轉車,見到在城隧等46X返大圍的,大部份自48X/49X, 263/269D唔算多,來自其他線就佔小數

===============

我身邊非巴迷朋友(住隆亨)去荃灣會搭46X轉車,返大圍係481B+行

錯字連篇
Kj2052 發表於 2023-7-27 15:00 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2023-7-27 14:19
如果狗公再以單一條路線既盈收,而無視整個網絡,去衡量該線既班次、前景既話,

佢大搞轉車站實出現大量你講的線
Snoopy@FB8617 發表於 2023-7-27 15:15 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2023-7-27 14:43
我有咁既睇法係因為奶過太多次野

48X/49X班次唔穩定,車程又唔係穩贏港鐵,

當然唔係話你既睇法/搭法有問題
我自己都中過好多次伏
尾段收到落35係城隧等足五個字

如果46S/46X拆得好完美既
當然可以支持
但正正係對九公無信心

更加唔知佢會拆成點

重覆多次上面講法
就算48X/49X係佔多數
當中又有一批唔係大河道+眾安街
連埋而家263+269D夾埋一班可以有廿幾個
如果轉車客要食比起而家更差既班次
只會更加趕客走
sunhoo 發表於 2023-7-27 15:17 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2023-7-27 14:19

呢種思路之下,連252都要殺。
任何變動都會破壞得來不易的生態平衡
S3bl430 發表於 2023-7-27 16:10 | 顯示全部樓層

sunhoo 發表於 2023-7-27 15:17
呢種思路之下,連252都要殺。

所以251A/B,252在部份時段班次非常疏落
錯字連篇