hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴792M 796P 796X 798線調整班次
開啟左側

[服務調整] 城巴792M 796P 796X 798線調整班次

S3BL100 發表於 2023-7-30 21:32 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2023-7-30 02:41
九龍醫院有條客量一般既110
如果可以俾佢上埋醫院平台,定點開車
會更加切合乘客需要

你認為 110 既服務水平,能夠取代到 793 嗎?受影響乘客會收貨嗎?

仲有見你想改 20A 行九龍灣,我同意 20A 應該改去做深長荔,但條線本身已經鐵定做跑道區,一定唔會再塞入九龍灣商貿區然後搞到本來打算做既位留白
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2023-7-30 21:33 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-7-30 18:40
其實最乾淨係將南康城拆
比 793 清半直出

咁咪輪到 793 同 797 九龍灣大幅重疊囉,然後將南係咪要補返條線入九龍灣?

將南康城拆開,796X 既條件好似大過 793 唔少,當然都係要拉埋 797 重組
fb.com/scientisthk2usa/
天空之神 發表於 2023-7-30 21:41 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-7-30 21:33
咁咪輪到 793 同 797 九龍灣大幅重疊囉,然後將南係咪要補返條線入九龍灣?

將南康城拆開,796X 既條件 ...

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2163678-1-1.html

岩 , 所以要改 797 去將南

.
dennis28a 發表於 2023-7-30 21:41 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2023-7-30 15:48
其實 793 客量唔差,甚至因為九龍灣  西九而仲好過以前 796C,
但係 795X 西行客量就真心唔合格,東行好 ...

793 整體客量人數上雖然係好過 796C,
只係多謝九龍灣兩繁客增長,依個增長唔少黎其 797 同本身行去搭九展 796P 客過戶。

但其實長深荔 + 旺角去將軍澳客量其實跌左好多,
當中長深荔客唔係跌落 795X 度,係跌落 296C 同港鐵度。

只係因為 796X 太疏,九龍城人局上 793,
加上 793 成日拖卡引致「假滿」,先出現睇落 793 將轉好多人搭。

靠拖卡失班,793 + 795X 先成功做得番近 796C 盤數,
但 797 同 796P 盤數差左,又嘔左成埋車落 795X 同 790,
資源用多左,但淨袋收入仲少左。

其實橙巴依個失敗重組,應該要明留青屎。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +3 收起 理由
toby_tl10 + 1 + 3 精闢見解

查看全部評分

惡意回復是不道德的行為。
Citcalag 發表於 2023-7-30 21:42 | 顯示全部樓層

大約今晚9點左右,797東行做緊45分鐘一班,793東行密過表列,做緊12分鐘一班

啱先太子返屋企,搭793搭左成個鐘。下次都係落勞資轉車算數。峻瀅一個站非常多人落車。793客源增長並非單純因為九龍灣,仲有796C之前未服務既環保大道南段。

793@5819
21:06 聯合廣場 +6/40
21:08 花園街街市 +12/52
21:10 嘉道理道 +1/-1/52
21:11 亞皆老街中電 +2/54
21:14 九龍醫院主座及西翼大樓 +2/-1/55
21:16 醫院管理局大樓 +1/-1/55
21:17 香港眼科醫院 +1/56
21:19 播道醫院 -5/51
21:20 富豪東方酒店
21:22 譽港灣 -2/49
21:22 景泰街
21:23 坪石邨 +1/50
21:26 臨華街 -1/49
21:28 常悦道 +10/59
21:35 將軍澳隧道轉車站 -3/56
21:45 調景嶺站 -12/44
21:48 健明邨 +1/45
21:50 唐明苑 -1/44
21:51 唐明街公園 +4/-9/39
21:53 佛教志蓮小學 +1/-4/36
21:56 寶盈花園 +4/-6/34
21:59 播道書院 +3/-7/30
22:02 蓬萊路
22:03 百勝角
22:05 峻瀅 -28/2
22:07 Mega Plus數據中心 -1/1

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
castanopsis + 1 + 5 多謝分享

查看全部評分

brianso198 發表於 2023-7-30 22:06 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2023-7-30 21:41
只係多謝九龍灣兩繁客增長,依個增長唔少黎其 797 同本身行去搭九展 ...

因為橙巴當時覺得將軍澳有人口增長,所以議員話想要咩通通照單全收
結果咪大家睇緊既野

所以大家唔好再講咩港島無錢賺掉車入將軍澳係應該,現實上將軍澳南被阿橙(黃)巴做到近乎無一條線有錢賺
而家聽講連796X都係無錢賺
SE7378 發表於 2023-7-30 22:37 來自手機 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2023-7-30 21:41
只係多謝九龍灣兩繁客增長,依個增長唔少黎其 797 同本身行去搭九展 ...

所以我都唔明點解 796C 咁難得守到咁耐,仲要加士居道恆常塞車,
795X 兩味時代成績亦唔標青,前橙巴卻甘願放棄 796C 谷大 793/795X,
或者真係覺得將軍澳多客,想複製對家 290/290A 跨區流水一雞兩味?

一開始 796C 縮落大角咀,拆條 將南 - 九龍灣 - 深長荔 已經好好。

796P 又係,明明有尖東特快客嘅,係都要改路搶 296D 客,
將南 <> 尖沙咀搞搞下變得比 98D 雞肋,真係唔知點算。
leungky0528 發表於 2023-7-30 22:45 來自手機 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2023-7-30 22:37
所以我都唔明點解 796C 咁難得守到咁耐,仲要加士居道恆常塞車,
795X 兩味時代成績亦唔標青,前橙巴卻甘 ...

其實最應該複製290模式嘅係仲有好多細區未掂過嘅798
依家似見九巴未有全日車打就死拖
kay 發表於 2023-7-30 22:49 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2023-7-30 22:37
795X 兩味時代成績亦唔標青,前橙巴卻甘 ...

拎呢兩條變相做九龍服務

本來九巴HEA做九龍應該都有運行
但城巴咁搞九巴又做野回敬返

同埋好似仲有枝標係西九去九龍灣觀塘未出
投唔到都叫做手上已有路線做緊

世界很簡單 人類很複雜
castanopsis 發表於 2023-7-30 22:51 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2023-7-30 15:48
其實 793 客量唔差,甚至因為九龍灣  西九而仲好過以前 796C,
但係 795X 西行客量就真心唔合格,東行好 ...

油麻地旺角西行本身就唔好做
795X跟你個建議改完之後,乜嘢通勤位都無,客量只會更差
793+795X西行,如果一條直飛九龍灣商貿區,一條直飛美孚/長沙灣
至少早繁6-9呢段時間,兩條線都會有工商廈谷起個客量

下繁調景嶺本身多人放工放學
調景嶺無296A之下,795X直飛美孚駁西鐵/新界西X線,係值得玩
當然我都相信都會有為數唔少既人出旺角油麻地行街
但死亡交叉路況差之下,直飛美孚做新界西接駁,巴士贏面高過油旺

至於 啟德 <> 深長荔,依家搭 MTR 啟德去旺角只需要三個字, 就算晴朗要搭巴士,太子道東又有車海揀,個人唔覺得有得做

啟德啟麗去長深荔搭鐵似乎好麻煩
轉兩次車,仲要鑽石山唔係跨月台

長深荔情況同紅土/旺角好唔同
太子道東啲巴士,完全唔吸引
6D要兜新蒲崗,2A塞完旺角仲要喺深水埗打摺,2X去到宜家都只係30分鐘一班
如果 啟麗/啟德 有車經 太子道西/界限街 出 長深荔
唔會再有人選擇行出去搭車

當24都有客,長深荔巴士優勢會更大
所以,九龍灣/啟德串埋俾20A接手,感覺上會好過用793做