hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴792M 796P 796X 798線調整班次
開啟左側

[服務調整] 城巴792M 796P 796X 798線調整班次

castanopsis 發表於 2023-7-25 10:41 | 顯示全部樓層

tina 發表於 2023-7-25 10:08
九龍灣深水埗都畀埋X6C截糊

冇得咁玩架啦,摺咗佢留返個坑比20X可能仲實際

客觀而言,793開得早過X6C
如果793縮短去大角咀,城巴大條道理用20A換返條 九龍灣<>啟德<>長深荔
至少啟德本身都唔係X6C處理到既嘢,講重疊亦少過本身既20A

老實講都唔知城巴啟德打緊乜嘢算盤
20拉去填海區,其實唔見得有乜嘢效益可言
20X單憑郵輪碼頭啲遊客,夠唔夠客全日,都好有疑問
啟德<>長深荔,係地鐵盲點,反而又無打算開拓
啟德<>觀塘,又係真空

如果改返條廢物20A補長深荔,797改做啟德<>觀塘<>康城
成個網絡即刻合理返好多
 樓主| tina 發表於 2023-7-25 10:45 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-7-25 10:41
客觀而言,793開得早過X6C
如果793縮短去大角咀,城巴大條道理用20A換返條 九龍灣啟德長深荔
至少啟德本 ...

啟德去觀塘分咗比九巴玩

793縮短去大角咀冇可能啦,淨係澳南去深水埗呢點已經冇人會批佢

城巴而家態度都似係發老脾乜都倒晒落去
但好彩佢依家意識到跑道駁啟德站係有生意
265B 22年不變
castanopsis 發表於 2023-7-25 11:01 | 顯示全部樓層
tina 發表於 2023-7-25 10:45
啟德去觀塘分咗比九巴玩

793縮短去大角咀冇可能啦,淨係澳南去深水埗呢點已經冇人會批佢

唔記得咗條25
不過條線兜大圈得來似乎做唔到啟德最多人既位
而既然唔夠人開車,797無論如何都唔應該繼續去新蒲崗載空氣

至於793/795X
好初步既idea,係
795X做 將南<>長深荔
793做 去程九龍灣/旺角/大角咀+回程大角咀/旺角/油麻地/宏通街
20A改去長深荔補流水

除咗將軍澳>油麻地放棄唔做,應該無漏大窿?
 樓主| tina 發表於 2023-7-25 11:07 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2023-7-25 11:01
唔記得咗條25
不過條線兜大圈得來似乎做唔到啟德最多人既位
而既然唔夠人開車,797無論如何都唔應該繼續去 ...

最多客嘅位係指啟晴德朗?
個邊都有條28B做緊的

795X開嚟就係想做油麻地,啱啱有啲起色就摺會唔會太離譜
如果你話795X改返做直落旺角之後上深水埗,咁同796C都冇分別喎。除咗係收貴啲同埋入咗甘泉街

你793做到咁絕不如食埋20算啦,彼此連城1線呀嘛
265B 22年不變
castanopsis 發表於 2023-7-25 11:49 | 顯示全部樓層
tina 發表於 2023-7-25 11:07
最多客嘅位係指啟晴德朗?
個邊都有條28B做緊的

795X油麻地得回程做得起
去程793亞皆老街落車行去油麻地,距離唔遠,遠既仲有796P包夾
收得貴但要塞死亡交叉既795X,變咗無乜好運行
不如直接放棄

回程793 大角咀>旺角>油麻地>跟795X走線但加停宏通街>將南
算唔算做得返油麻地班客?

795X我係諗緊改循環,行六幹
調景嶺下站美孚,然後掃返 長沙灣>深水埗>界限街>觀繞將隧 返將南
做真真正正既長深荔特快

KU_7002 發表於 2023-7-25 12:08 來自手機 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2023-7-24 03:59
唔好比我批中,795X逆向係蝕住嚟等入境大樓入伙...雖然一棟樓我唔覺得會有幾多客,且睇表忠後海庭有冇甜 ...

似係等新QE,795X走線都停唔到入境大樓外。其實795X東行上繁加停宏通街(加雙向分段),頭車改開0710;西行尾車提早至2030,加停奧海城,都已經幫補唔少。
MANN1579 發表於 2023-7-25 13:23 | 顯示全部樓層

20/7/2023 (四)
5:20pm 在 美孚 上 795X 番調景嶺 ,92人 離開九龍
24/7/2023 (一)
約 5:10pm 在 美孚 上 795X 番調景嶺   68 人 離開九龍
------------------------------------------------------------------------
1. 24/7 (一) 班次前有 796P 截了 勞資審裁署 至 九龍灣 一段的客
2. 以上兩天,美孚或以前上車的乘客約 10 - 15

雖然只得有限數據,但相信
3. 下繁東行 有超過一半乘客在維景酒店 至 文明里 段上
    而這些客應是由地鐵而來
------------------------------------------------------------------------
樓上 Ca 版友的建議 似主要從 西行 來思考改動
可是現況是 下繁 至 晚上 東行 是 795X 的主要收入來源

就算這些建議加上時間軸 是一個遠期建議
但都要思考上述路段乘客的補償處理

再者收到 $12.3 仍有一定數量乘客選搭
原因不外乎 該時段 死亡交叉並不塞
在油麻地搭795X番將南,係快過地鐵!

castanopsis 發表於 2023-7-25 14:23 | 顯示全部樓層
MANN1579 發表於 2023-7-25 13:23
20/7/2023 (四)
5:20pm 在 美孚 上 795X 番調景嶺 ,92人 離開九龍灣
24/7/2023 (一)

多謝分享

795X東行我覺得客量無問題
只係行車時間太長,整體有無肉食,好成疑問
唔夠車又格硬將793/795X拆,拆完無限脫班,到宜家頂唔順要正式減
我唔認為係健康現象

留意我個初步既idea入面
東行旺角油麻地有793,跟返795X條路返將軍澳(只係停多咗宏通街一個站)
個建議係對東行客無影響,只係放棄西行去油麻地

再睇多次——
795X 將南>六幹>美孚>長沙灣>深水埗>界限街>觀繞將隧>將南【循環線】
793 去程 將南>九龍灣>旺角>大角咀,回程大角咀>旺角>油麻地>九展宏通街>將南
20A 補 九龍灣<>啟德<>長深荔

ahken 發表於 2023-7-25 15:40 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2023-7-21 23:37
今次算唔算係做唔到依家班次就減班算數
話晒開左790 793 795X就成日甩到無眼睇 ...

795x唔算太差(價錢牌問題)

790我唔知,就唔評論

793就真係甩到好過份...
ahken 發表於 2023-7-25 15:55 來自手機 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2023-7-23 02:40
比人𠝹到客,其實係因為自己做得唔好
  • 九巴有97,佢自己都有682>798A,唔講走線,價錢方面已經輸晒
  • ...

• 不過88而家太疏(比最初開線時),我諗冇幾多個肯放棄798(一係直接落地底)

96仲一個盲位,就係調景嶺(798對調景嶺當然一樣唔吸引,但話哂一程過)