hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [多圖] 法國里昂之旅
開啟左側

[歐洲] [多圖] 法國里昂之旅

樓主| cyc_yin 發表於 2023-7-25 23:21 | 顯示全部樓層

場景人物佈置都非常「有梗」,同行既日本人仲發現某處山坡上有《龍珠》既孫悟空 (紀念品店都有好多日本動漫精品)

龐大既HO規格模型場景,據講創辦人有參考過德國漢堡既同類設施

瑞士滑雪場的聖誕

好多座山都高過個人

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
A.E.C. + 2 + 10 多謝分享

查看全部評分

私鐵王國 @ Medium
S3BL100 發表於 2023-7-26 00:01 | 顯示全部樓層
估唔到原來樓主勉強都算係行家朋友 話唔定我地之間都有唔少 common connections

Lyon 我 2019 年 9 月去過,逗留左一晚,作為由 Milan 去 Paris 途中既停站,出同入都係坐 TGV

Lyon 其實算係相當多野睇,鐵路系統亦肯定係法國入面最具特色,當年呢邊都分享過帖文。相信樓主去之前一定做足晒功課,咁多條特別既鐵路都坐過晒,全部古蹟都去過,我就唔劇透太多了,只可以話除左呢條機場快線之外,我好似全部都坐過晒,真係大開眼界

期待樓主之後既分享
fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| cyc_yin 發表於 2023-7-26 20:44 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-7-26 00:01
估唔到原來樓主勉強都算係行家朋友 話唔定我地之間都有唔少 common connections

Lyon 我 2019 年 9 月 ...

我都有參考你以前個post,同埋套票附送既地圖。嗰陣氣溫可以超過35度,之後去最著名既景點嗰陣真係熱到hihi
 樓主| cyc_yin 發表於 2023-7-29 21:10 | 顯示全部樓層

各種法國風景

有一邊係侏羅紀公園特別展

樓主| cyc_yin 發表於 2023-7-29 21:31 | 顯示全部樓層
Mini Lyon展區,可以比初到埗既我地了解一下呢個城市。呢邊係Part Dieu站附近既高樓大廈,治安欠佳既Guillotière地區、隆河(Rhône)旁邊既泳池

隆河同索恩河(Saône)之間既半島上面有市政廳(Hôtel de Ville)、後面既歌劇院、前面既沃土廣場(Place des Terreaux)

索恩河對岸就係舊城區同埋富維耶山丘,右下係里昂主教座堂(Cathédrale Saint-Jean-Baptiste)

山頂既富維耶聖母院(Basilique Notre-Dame de Fourvière),旁邊係富維耶山鐵塔(Tour Métallique de Fourvière),設計靈感來自巴黎鐵塔

另一邊山腳係聖喬治教堂(Église Saint-Georges de Lyon)

舊城區北邊既西里昂線總站——Lyon Saint Paul站,模型仲係柴油車年代既佈置

地鐵站都有整出黎

樓主| cyc_yin 發表於 2023-7-29 21:55 | 顯示全部樓層
睇完行返去地鐵站嗰陣再影下,遠處有既一卡被塗鴉既MPL 75,換上臨時轉向架

亦巧遇一列MPL 75喺廠內移動。宜家佢地只行走地鐵A線,無冷氣、通風口極細,車卡亦唔連通,車廂非常翳焗

之後搭曬成條A線再轉電車T1線去到匯流博物館(Musée des Confluences),用交通觀光套票入去參觀

有自然科學同埋人類文化既常設展,不過整體偏向講述歷史發展

可以望到里昂半島末端,左邊隆河同右邊索恩河匯合既風景

參觀完就去末端附近打卡

當日熱到好多人係博物館下面水池抖涼

樓主| cyc_yin 發表於 2023-7-29 22:43 | 顯示全部樓層

等搭電車離開嗰陣見到有隆河觀光船經過,旁邊就有幾位青少年不斷從橋上跳河游水

法國Alstom出品既Citadis 302,各地城市都好普遍,不過呢款車頭造型係里昂獨有

五節加埋總長32.4米,車身有里昂著名建築圖案

搭去Gare Part-Dieu Vivier Merle站

呢個時候一位女性同行者就發生打荷包事件:電車臨閂門嗰陣忽然有兩位黑人/拉丁裔少年上車。其中一個喺多人既門廊位置企到擋住拍卡機,自己又唔用。架電車本身加減速都幾勁,同行者跌撞地兜去拍卡嗰陣,另一位忽然大叫不知名語句,然後佢地喺下一站逃票離開。開車之後佢發現自己斜孭手袋拉鍊被打開,無左入面只有二百幾歐元現金既銀包。
我地懷疑係小偷得登整機會令受害者靠近自己(塞喺拍卡機前面),同黨大叫去乘機轉移視線,然後偷走身上易攞既財物,我地亦追究唔到。事件發生既區間只係著名博物館同大型商場之間既路段,唔係中下層住宅區,治安應該唔差得去邊,而且里昂治安本身遠遠好過巴黎,到埗不足半日都發生咁既事
我本身裝備就係用T-shirt遮住放錢同埋信用卡既腰包、斜孭相機袋(被偷會好容易察覺重量變化)、放護照、水、遮、文具等等既背囊(有膠袋同環保袋掩護深處護照嗰格),今次旅程好彩完好無缺。
電車T1線之後經過治安欠佳既Guillotière Gabriel Péri站,到站見到既景象亦令人不寒而慄:電車站同周邊好多膚色較深人士「等車」,但明明車到都唔上車(呢度得T1線),而係打量車內乘客,如果係早一個星期既騷亂期間咪仲猖狂?

最後喺Gare Part-Dieu Vivier Merle站轉主幹巴士C1線去會場登記

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
A.E.C. + 2 + 10 多謝分享

查看全部評分

樓主| cyc_yin 發表於 2023-7-31 21:37 | 顯示全部樓層

第二朝為左避開治安欠佳既Guillotière(地鐵D線會途徑),我地選擇搭B轉A線去Bellecour(可以睇路線圖)。A線既月台起得好淺層,一上出口樓梯就係廣場

白萊果廣場(Place Bellecour),中間既路易十四雕像維修中。我地就喺廣場東南邊既里昂訪客中心去預約當日既聖母院天台導賞團

地鐵A線喺下面行走既雨果街(Rue Victor Hugo),一路去到遠處既Perrache站公共運輸大樓

廣場西南邊有聖修伯里同小王子既雕像

搭地鐵去Hôtel de Ville(市政廳)站,一出黎就見到里昂歌劇院(Opéra National de Lyon),新舊建築融合一齊

樓主| cyc_yin 發表於 2023-7-31 21:52 | 顯示全部樓層

市政廳前面既沃土廣場(Place des Terreaux),左邊係里昂美術館(Musée des Beaux-Arts de Lyon)

廣場既巴特勒迪噴泉(Fontaine Bartholdi)

市政廳

喺美術館參觀左大半個上晝(中庭花園)

之後搭巴士去舊城區北邊既Saint Paul站,礙於當時係大家一齊行動就無入去參觀到

樓主| cyc_yin 發表於 2023-7-31 22:10 | 顯示全部樓層

因為酒店早餐食得好滿足,我地中午只係喺舊城區啲cafe食輕食,未試傳統里昂菜色

舊城區密密麻麻既大樓之間有唔少捷徑接駁各處街口,呢條54號秘道(La Longue Traboule)就開放比公眾參觀,接駁聖若望街(Rue Saint-Jean)54號同牛街(Rue du Bœuf)27號

入面要保持安靜

途中經過幾棟大廈既天井

之後參觀附近既電影及模型佈景博物館(Musée Cinéma et Miniature),呢個作品係傳統里昂餐館

自然博物館。呢度既模型佈景放喺一個大約A4紙size既窗口入面展覽