hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [多圖] 法國里昂之旅
開啟左側

[歐洲] [多圖] 法國里昂之旅

樓主| cyc_yin 發表於 2023-8-5 20:21 | 顯示全部樓層

里昂公共交通(TCL)既地鐵站都係用同款閘機,防止入閘跨欄逃票(本身出閘唔需要出示任何車票就可以直接行過)。左邊寬閘機有兩度閘,要先撳掣開門入中間位置拍卡

增值機、售票機。售票機唔係輕觸式螢幕,要用下面滾輪同埋撳掣選擇

車站位於隧道之間

好快入閘搭返車離開。F1線採用1000 mm軌距,88年登場既呢款車同F2線一樣既生產商製造,19年大翻新

控制台

私鐵王國 @ Medium
 樓主| cyc_yin 發表於 2023-8-5 20:34 | 顯示全部樓層

Vieux Lyon站月台有展板介紹呢條纜車

位於舊城區南邊既呢個舊里昂站配合地鐵D線91年通車而大改造,興建長電梯連接地鐵月台

地鐵月台

D線係世界首條用CBTC信號系統無人駕駛既地鐵,一直無月台幕門/閘門,月台上得車卡連接位有欄桿

全自動既MPL 85膠轆列車,兩卡之間唔連通

樓主| cyc_yin 發表於 2023-8-5 21:02 | 顯示全部樓層
之後嗰日朝早至中午都喺會場聽講座,聽完就搭主幹巴士C1線去到里昂半島山丘上既Cuire站轉地鐵C線

呢條線採用對應齒軌路段既MCL 80

外觀設計同膠轆列車MPL 75好類似

坡度平坦既Cuire~Croix-Rousse站之間無齒軌

搭一個站去到Hénon

評分

參與人數 1aPower +5 HugeC +10 收起 理由
S3BL100 + 5 + 10 大師級作品

查看全部評分

樓主| cyc_yin 發表於 2023-8-5 21:15 | 顯示全部樓層

昔日呢度既絲綢紡織工業造就里昂既發展,而附近路口就係著名既壁畫Mur des Canuts(紡織工人之牆)

沿住紡織工人大道(Boulevard des Canuts)一路行,途中既Place des Tapis都有壁畫,附近就係地鐵C線既Croix-Rousse(紅十字)站

保險公司既玻璃,唔知係咪同早前騷亂有關?

大岸坡道(Montée de la Grande-Côte)最頂位置有觀景台

途中有啲玩味壁畫

大岸坡道經典打卡位

樓主| cyc_yin 發表於 2023-8-5 21:29 | 顯示全部樓層
最後行到去Croix-Paquet站搭返C線。從外面馬路行入公園呢個入口途中無乜指示牌,有啲難搵

C線又被稱為世界坡度最大既地鐵,因為佢本身係從纜車系統改建、延伸而成,呢個站斜度就有17.4%(=174‰)

對應齒軌既MCL 80慢慢入站

樓主| cyc_yin 發表於 2023-8-5 21:54 | 顯示全部樓層
搭返落山

臨到總站之前唔知點解架車熄曬燈,喺隧道停好耐先入站,又唔係等對頭車駛過。C線既Hôtel de Ville(市政廳)站分開上落車月台,不過落車月台嗰邊要就柱位配置

月台牆上有舊塗裝既MCL 80模型

唔睇旅遊指南都唔知里昂被稱為美食之都,有唔少平價、實而不華既傳統菜色,我地晚餐係舊城區既傳統里昂餐廳體驗下馳名既Bouchons Lyonnais。

梭魚蓉焗批Quenelle,配忌廉薯仔

甜品係Saint-Marcellin芝士配黑醋(寫著Merci)

樓主| cyc_yin 發表於 2023-8-5 22:19 | 顯示全部樓層

經過星期三全日參與學術會議之後,我地就走出里昂,搭火車去瑞士日內瓦、法國安錫遊覽。

我地提早一日喺售票機買飛。最初選擇旅行人數、年齡、適用優惠、目的地等等個陣都好容易,不過去到比錢前仲有得揀數目,搞到差啲中伏 。原來除左最初旅行人數之外仲要喺最後揀印飛張數,例如兩者都揀3既話就會變成三人車費再乘以三張飛既價格。我地最後就揀三個人都係用圖中同一張飛,除返開既二等正價車費就係31.9歐元

食完酒店早餐之後就喺六點三左右去到Part Dieu站,可以見到其他月台已經好多旅客

搭6:38開出既呢班車去日內瓦,其中既CFF就係瑞士聯邦鐵路SBB CFF FFS既法文簡稱(Chemins de fer fédéraux suisses)

發車資訊屏,每班車既月台資訊通常都喺廿分鐘前先顯示

樓主| cyc_yin 發表於 2023-8-5 22:55 | 顯示全部樓層

為左理解月台廣播、資訊顯示等等,我喺出發前從YouTube啲教學片上面學左字母、數字、時間既法文讀法,同埋一啲法文鐵道用詞。

以下呢條片係法日對照既車站廣播,都幫左我唔少:

鐵路相關既主要法文詞語,建議了解埋讀音:

chemins de fer:鐵路
SNCF, Société Nationale des Chemins de fer Français:法國國家鐵路公司
TGV, train à grande vitesse:高速列車
TER, transport express régional:法國大區快速運輸,泛指各地既有路線各種列車,TER讀音類似英文tea where
gare:車站
voie:軌道,喺資訊屏/廣播入面通常指月台編號
quai:月台
sortie:出口
va partir:即將開出
partiront/partira:從...開出
il dessert/desserviront:本身係服務既意思,喺廣播入面指中途停靠...站
prochain arrêt / arrêt:下一站 / (現時)停站
correspondence:轉乘
à l'heure:準時
perturbation:服務受阻
retard:延遲
supprimé:(班次)取消

一啲串法同英文類近/一樣,意思亦一樣既詞語就唔列出黎啦。
 樓主| cyc_yin 發表於 2023-8-5 23:18 | 顯示全部樓層

旁邊月台停左呢列B 82500雙動力源列車,有柴油引擎之餘亦對應直流1500V、交流25kV 50Hz電氣化路段

呢款車每卡得中間有門。左邊係高地台位置既一等座位,右邊低地台空間既二等座位就同法國普遍既矮月台差唔多高度,入面仲有單車位

TER 1998既深藍配灰色塗裝,車身貼有AuRA大區既TER品牌標誌

當時只係聽到列車即將通過既廣播,原來係我地要搭去日內瓦既TER班次到站。用車係只對應直流、交流電氣化路段既Z 27500。

我地坐喺高地台位置既二等座位

樓主| cyc_yin 發表於 2023-8-9 20:25 | 顯示全部樓層

里昂~日內瓦呢段路既前面展望

兩個鐘車程一路穿越山區,途中只有查飛而唔係查護照。就到之前停左好耐等入站,不過都差唔多準時到達Genève-Cornavin(日內瓦-科爾納萬)站

瑞士聯邦鐵路著名既時鐘,特色係簡約設計同埋秒針「Stop to go」既運行方式:用約58.5秒不停頓地繞一圈之後短暫停喺00秒位置,方便乘務員對準時間發車

旁邊月台咁啱就有InterRegio(IR)區際列車入站,呢班車從日內瓦機場開去Luzern(琉森),由Re 460牽引IC 2000雙層客車

來往法國既中長途列車只會停喺呢邊既7、8號月台

後面都有Re 460機頭,而呢班IR後半係VU IV客車,德文又名Einheitswagen IV(標準客車IV),同法國國鐵Corail客車及歐洲各國既Eurofima客車一樣規格