hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 下繁電車路、西隧行車狀況及978下繁客量報告 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 下繁電車路、西隧行車狀況及978下繁客量報告

SaintAngolmois 發表於 2023-8-5 23:46 | 顯示全部樓層

kmb270b 發表於 2023-8-5 00:55
口碑太重要
有時做臭咗個朵就返唔到轉頭…
睇吓691 693嗰陣點死法就知

有坐過經紅隧前同後嘅373
發現改走紅隧實際上會快少少
不過幾睇窩打老道生唔生性

有留意過車上客
似乎改走紅隧之後少左人係入境事務大樓上
唔知同窩打老道一帶觀感上有無關係

至於拆收費亭之後我重未試坐過
請給我一個良好討論環境
drbean7218 發表於 2023-8-6 11:29 | 顯示全部樓層
SaintAngolmois 發表於 2023-8-5 23:46
有坐過經紅隧前同後嘅373
發現改走紅隧實際上會快少少
不過幾睇窩打老道生唔生性

入境事務大樓少了人上373, 主要無了批上大隧轉車站的乘客。
sunhoo 發表於 2023-8-6 12:13 來自手機 | 顯示全部樓層
373(連同641)如果加停961在菲林明道停緊嘅果個會展中心站,對吸客會有幫助吧?
brianso198 發表於 2023-8-6 12:20 | 顯示全部樓層

kmb270b 發表於 2023-8-5 00:55
口碑太重要
有時做臭咗個朵就返唔到轉頭…
睇吓691 693嗰陣點死法就知

當年373個問題係沒有比較沒有傷害, 雖然繁忙時間港島條走線快過673, 但去到新界過哂華明就完全無優勢

反而而家行紅隧價值會高返少少

有句說話叫, 做臭條線好易, 想做返好係好難

691/693其實又係另一個問題, 將軍澳當年嘈個價錢貴巴士公司死都唔減價, 去到通車後客量跌到仆直先肯減, 遲哂啦
drbean7218 發表於 2023-8-8 23:02 | 顯示全部樓層
最近可以早走少少, 大約1830離開office。

行出干諾道中(砵甸乍街)都見到上天橋往西隧的車龍排返入干諾道中隧道裡面。這個是在2/8 後開始出現。

下路入經干諾道西去西隧都多了車。搭981P 過了皇后街後, 多了要打尖過東邊街個燈位入西隧。

放工砵甸乍街, 只是大西北巴士線及30X埋站已經busy traffic, 尤其是30X。30X 一埋站, 上客都要5 mins。
石頭 發表於 2023-8-9 01:00 | 顯示全部樓層
toby_tl10 發表於 2023-8-4 23:19
你推晒960 968出干諾道,咪輪到出面塞車,尤其是砵甸乍街個站。加埋城巴有962X行干諾道,我諗960同961都唔 ...

"塞死干諾道"呢個恕我不能認同,

電車路好多時都唔係塞車,而係得兩條線,甚至一條線,

繁忙時間巴士排隊埋站多一陣間,成條路就多左幾架車塞係度~

但干諾道唔計巴士站有三條線,無理由三條線都塞死哂,

起碼就算巴士要排隊埋站,其他車可以搵到路走~

更何況,唔同路線可以擺唔同站去分流,

砵甸乍街搬走堆繁時等埋站既"總站車"就搞掂~
drbean7218 發表於 2023-8-9 09:21 | 顯示全部樓層

如果將放工巴士線抽離電車路的, 首選我會揀是982X, 985, 907C, last in first out。

砵甸乍街出面干諾道中唔計巴士站及干諾道中隧道上來的2條線, 得2條行車線去上環。除了大西北線及30X外, 788放工好密車及好多人在砵甸乍街落, 所花的時間同30X差不多。
S3bl430 發表於 2023-8-9 09:35 | 顯示全部樓層

新城合併後,唔知善水會唔會和九巴傾下重組下傍晚980X,680X,681
善用下交易廣場個站位,藉此將980X由砵甸乍街抽走

另外,留意到現在有不小(例如976, 980X,981P等)巴士線現在會停皇后像廣場,砵甸乍街,租庇利街,
考慮到三個站幾近,我覺得有條件唔停砵甸乍街

錯字連篇
drbean7218 發表於 2023-8-9 12:16 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2023-8-9 09:35
新城合併後,唔知善水會唔會和九巴傾下重組下傍晚980X,680X,681
善用下交易廣場個站位,藉此將980X由砵甸乍街 ...

這個好有難度。
東鐵過海後, 980X & 981P 在金鐘及皇后像都跌了客。現在靠砵甸乍街,  租庇利街及林士街支持住, 尤其是砵甸乍街。

如果搬入去交廣, 相信好大部份砵甸乍街的客去了搭MTR, 因為相比之下中環MTR入口方便過去交廣好多, 2條線可以bye bye。

這個情況正正發生在681。如果無980X/981P 時段, 7點幾打後, 681交廣返馬鞍山的客都唔是太多。其中一個可能原因是行去中環MTR方便過去交廣。

S3bl430 發表於 2023-8-9 13:25 | 顯示全部樓層

drbean7218 發表於 2023-8-9 12:16
這個好有難度。
東鐵過海後, 980X & 981P 在金鐘及皇后像都跌了客。現在靠砵甸乍街,  租庇利街及林士街 ...

我經常在下午6點多砵甸乍街站附近的食店買外賣,在譚仔等外賣見到
1.巴士需要很長時間等埋站,部份路線(例如933,955)不多人上車,浪費在埋站.976A
2.經常有1-2架村巴上客,但基本唔會擋住巴士
3.960A有時在1825左右開始上客, 有些司機會倒車儘可能令其他巴士可以更容易埋站,
見到果班車果班車離站時差不多坐滿上層
4.有不小人在砵甸乍街搭960系. 果3班銅鑼灣開出的960支線,有時佢地在差唔多時間多,客量不俗,上客時間也長
5.某一兩班1815-1830到砵甸乍街的980X,如果與前車相距較大,未到砵甸乍街已經坐滿大部份坐位
砵甸乍街搭980X/981P客量比東鐵過海前差了不小

錯字連篇