hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 葵青區議員要求改善青衣西南巴士服務
開啟左側

葵青區議員要求改善青衣西南巴士服務

williamau 發表於 2023-8-11 19:43 | 顯示全部樓層

sq285 發表於 2023-8-11 16:36
42C同X42C,仲有49X同249X咪做緊差唔多野囉
X42C開線嗰陣係42C分支/249X開線嗰陣係49X分支

洗唔洗CAP返俾你睇你#57打左D乜野?
你遊花園就黎遊到外太空喇
 樓主| AE367 發表於 2023-8-11 19:53 來自手機 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2023-8-11 16:52
好彩 42C 唔係好似 49X 咁深入荃灣,如果唔係真係搭到嘔
現在去沙田區都係搭 249X 轉屯馬線
...

諗吓49P全日化啦。
JZ3968 發表於 2023-8-11 20:29 | 顯示全部樓層
段估X42C會唔會等過埋暑假先至加星期六日?
Peter03145212 發表於 2023-8-11 20:36 | 顯示全部樓層

JZ3968 發表於 2023-8-11 20:29
段估X42C會唔會等過埋暑假先至加星期六日?

哎!都話要問過古生先囉
alex218 發表於 2023-8-11 21:20 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2023-8-11 11:04
條條都話要青南出,要青北環島遊,根本對青北唔公平

根本長安既巴士服務如果做得好,其實係好多人都鍾意 ...

利申: 青北人

將青線咁行法, 對於長安黎講, 會坐嗎?
長安上左車, 一個唔該塞荃青交匯處, 上荃灣路又塞你一陣, 行車時間唔太穩定既時候, 點解唔保鐵
青南出, 起碼避開哂荃青交匯處, 荃灣路塞車先,
仲有, 青衣北未來有冇人口增長先, 冇丫嘛, 但青衣南未來有新增人口既時候, 我點解唔放多d資源來青衣南先

同埋, 青衣北既人去紅土個邊, 唔會諗241X囉, 半個鐘一班, 新填地街同旺角道唔知幾時會塞車, 我保鐵已經到左喇

49X, 如果冇荃灣客, 你覺得可以開得密嗎? 仲有, 依家去大圍, 唔少人較啱時間坐249X仲好, 一程車, 時間合理, 點解要坐49X上到城隧轉46X先,
加上49X行楊屋道, 橫龍街無定向塞車塞返出楊屋道, 一個唔該塞你2X分鐘, 點解我唔坐249X
alex218 發表於 2023-8-11 21:27 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2023-8-11 14:16
長安長亨長宏青衣站有位放晒全青衣路線先算啦
同埋南橋流量支持到先講嘢啦,條條青南出,到時塞死晒南橋 ...

先生, 南橋返青衣有三條行車線, 出葵涌有兩條橋一共四條行車線, 其中一條橋特登起青衣貨櫃碼頭唔使經迴旋處直接上橋喎
北橋來回各得兩條行車線
請問南橋容量高定北橋容量高

仲有, 依家北橋塞車機會高過南橋囉

我好懷疑你係唔係住青衣, 連南橋北橋有幾多容量都唔知
天空之神 發表於 2023-8-11 22:09 | 顯示全部樓層

AE367 發表於 2023-8-11 19:53
諗吓49P全日化啦。

當日比左 49P 全日同 249X 比青南人選擇
結果都好合理
.
 樓主| AE367 發表於 2023-8-11 22:11 | 顯示全部樓層
alex218 發表於 2023-8-11 21:27
先生, 南橋返青衣有三條行車線, 出葵涌有兩條橋一共四條行車線, 其中一條橋特登起青衣貨櫃碼頭唔使經迴旋 ...

南橋出葵芳係三條線(1+2)
williamau 發表於 2023-8-11 22:12 | 顯示全部樓層
alex218 發表於 2023-8-11 21:20
利申: 青北人

將青線咁行法, 對於長安黎講, 會坐嗎?

唔洗下下提自己係青北人既, 真係青北人點會唔知長安巴總人流有幾多當42C, 49X, 甚至948都唔少人搭果陣, 憑咩覺得將青線冇人搭?
alex218 發表於 2023-8-11 23:51 | 顯示全部樓層

williamau 發表於 2023-8-11 22:12
唔洗下下提自己係青北人既, 真係青北人點會唔知長安巴總人流有幾多當42C, 49X, 甚至948都唔少人搭果陣, ...

點解要強調自己係青北人? 因為我要講, 佢不代表我, 同埋青北人唔係個個好似佢咁專制同唔講道理

其實將青線, 好老實等到中九龍幹線通左車先開都唔過份, 依家咁行法, 都經過唔少塞車黑點