hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴962G修改行車路線、X962加班
開啟左側

[路線消息] 城巴962G修改行車路線、X962加班

sunhoo 發表於 2023-8-12 12:37 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2023-8-12 11:55
不如唔好再用你嘅所謂「分析」去做結論啦,同一班車,每日到西隧時間同載客率都可能有好大分別,了解清楚 ...

其實小弟就算有偉論被圍插,都唔會係堅持謬論死不悔改甚至被版友提取金句當係笑柄嘅果類人吧?我都係尋求剖析問題,搵到分歧確切所在。當版友講得啱過我,我都會嘗試解讀,試圖理解點解事實係版友講嘅情況,唔係如我所講。可能我越深入剖析就越被視為自圓其說,而呢樣嘢會煩到人吧。咁我會再虛心D嘅,既然入來做巴迷年資尚淺,就真係要多聽版友指教。
任何變動都會破壞得來不易的生態平衡
JC8385 發表於 2023-8-12 12:40 來自手機 | 顯示全部樓層
呢個世界邊有咁多嘢咁易解釋,有978俾你坐到大欖都大把人照企968啦
12Lane 發表於 2023-8-12 12:41 | 顯示全部樓層
sunhoo 發表於 2023-8-12 12:13
我在隔離post見982x真係有客特登唔上已坐滿嘅車,最後部車只企兩人入西隧,先知有呢種模式存在。咁我會想 ...

唔好老屈啦好冇,我前面已經提過專登等特車呢種狀況,唔知係咪比你食左落肚。

你講講下已經係為拗而拗,欲蓋彌彰,本來我都只係質疑灣銅去西隧口轉車之說有幾大吸引力。但提供左呢個轉乘選擇,也無妨,就係咁簡單。
行前一步,我極力支持城巴開多D呢種直出車,969G又好952G又好,根本唔係壞事,但閣下就越講越遠,講多就錯多,唔知點解拉到去西隧線點解會企人頂閘呢個論點。

十個客十個都諗緊唔同嘅野,有人覺得有位坐最重要,死等;有人覺得冇咁重要,一日半日冇位塞車脫班當唔好彩;等車時間又係一樣野,後車幾分鐘到,自然多人搏,後車成十幾分鐘後,咪有可能硬食。
你可以分析晒一千樣野,絕對可以,但缺乏考慮實際情況。結果就好明顯,就係你自己去西隧口睇下就明,唔好再紙上談兵啦,不如真係出去繁時睇下西隧北行咩狀況,理解完先去講啦。
講埋D點解企人照上車嘅偉論只會顯出你無知同埋離地咋。

JC8385 發表於 2023-8-12 12:42 來自手機 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2023-8-11 12:14
屎水識玩既話,
大可以加個回水轉乘優惠俾「962G -> 930/X」,
至少嘗試煲大「灣銅 -> 西隧」特快呢樣野。 ...

咁大整蠱呀
西隧上唔上得返車先
sunhoo 發表於 2023-8-12 12:59 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2023-8-12 12:41
唔好老屈啦好冇,我前面已經提過專登等特車呢種狀況,唔知係咪比你食左落肚。

咁小弟的確,連唔熟悉嘅路線都去評頭論足,雖然唔會離譜到好似講停家維邨等於做左黃埔花園呢種程度,都已經好離地,仲要講講下欲蓋彌彰講多錯多。小弟都係諗清楚先回post啦。
任何變動都會破壞得來不易的生態平衡
YUU 發表於 2023-8-13 02:51 來自手機 | 顯示全部樓層
fly831 發表於 2023-8-12 10:41
呢位版友既想像力好豐富, 對大西北過海通勤既睇法都幾異於一般認知

點止😊
YUU 發表於 2023-8-13 02:59 來自手機 | 顯示全部樓層

KU_7002 發表於 2023-8-11 13:01
你見962系轉50都無回水,就唔好對佢有咁期望。對家雖然濫用轉車站概念,但起碼人地係有策略地提供轉車優 ...

真係冇?我見有部分962系線同54區線係有第二程免費/回水BBI
shakugan2005 發表於 2023-8-13 06:29 | 顯示全部樓層
YUU 發表於 2023-8-13 02:59
真係冇?我見有部分962系線同54區線係有第二程免費/回水BBI

先唔講新界西搭962等線轉970等線往西九龍冇回水,就算西九龍搭970等線轉962等線返屯門好似都收足962全程收費,印象中好似得九巴279x既組合同59m既組合有轉乘退錢,當然我既印象可以係錯但真係唔覺城巴會轉乘退錢,甚至一般d轉乘都孤寒到只係減得一個幾毫,其實新界西搭城巴通常係預一程過,因為佢d轉乘網絡係廢到無論
shakugan2005 發表於 2023-8-13 06:33 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2023-8-12 12:40
呢個世界邊有咁多嘢咁易解釋,有978俾你坐到大欖都大把人照企968啦

去大欖唔係搭952?

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
AVBWU291 + 1 師兄真係好幽默呀

查看全部評分

Peter03145212 發表於 2023-8-13 08:11 | 顯示全部樓層

兄台你真係好好笑啦,人哋好明顯講緊大欖隧道,唔係講952嘅大欖涌