hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [東區大屠殺] 第四階段:重組 8X 780;取消 8 號線 ...
開啟左側

[東區大屠殺] 第四階段:重組 8X 780;取消 8 號線

10598C 發表於 2023-8-14 14:29 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

第四階段:重組 8X 780;取消 8 號線

大綱:
8 杏花邨-會展站
  • 路線取消

8X 小西灣藍灣半島-跑馬地下
  • 小西灣方向改經軒尼詩道及怡和街,取代 8 號線提供往返柴斜至銅鑼灣服務

780 杏花邨-中環碼頭
  • 總站遷往杏花邨,取代 8 來往杏花邨及漁灣及興華
  • 來回程介乎環翠商場及澤翠樓之間繞經柴灣站 PTI,補償 8 號取消後,利眾街一帶對外運輸交通需求
  • 杏花邨方向改經金鐘站、菲林明道前往灣仔碼頭,方便乘客於灣仔軒尼詩道前往柴斜
  • 非繁忙班次增加至大部分時間每 15 分鐘一班

詳細建議:

8 杏花邨-會展站
路線取消*

共減車 7 部
*不排除經過地區博弈後,會保留晚間部分前往東區的班次

替代路線:
杏花邨-漁灣:改路後 780
杏花邨/漁灣-康翠台:改路後 780 於柴灣站或興華邨裕興樓上落車
杏花邨-柴斜:改路後 780
杏花邨-銅鑼灣/灣仔:地下鐵/780(後者只限灣仔);並新增 85 - 2X, 8X;780 - 8X 轉乘優惠
柴斜-銅鑼灣/灣仔:8X 及 780,預計稍為延長前往銅鑼灣乘客車程

8X 小西灣藍灣半島-跑馬地下
  • 小西灣方向改經軒尼詩道及怡和街,取代 8 號線提供往返柴斜至銅鑼灣服務

行車路線
小西灣開:
(不變)

跑馬地開
大坑道、藍塘道、成和道、景光街、山光道、黃泥涌道、摩理臣山道、天樂里、軒尼詩道、怡和街、高士威道、英皇道、民康街、東區走廊、柴灣道、環翠道、柴灣道及小西灣道

以下分站將予以取消:禮頓道、勿地臣道、雲翠大廈、邊寧頓街;
並新增:立德里、馬師道、崇光百貨

班次及收費:不變

780 杏花邨-中環碼頭
  • 總站遷往杏花邨,取代 8 來往杏花邨及漁灣及興華
  • 來回程介乎環翠商場及澤翠樓之間繞經柴灣站 PTI,補償 8 號取消後,利眾街一帶對外運輸交通需求
  • 杏花邨方向改經金鐘站、菲林明道前往灣仔碼頭,方便乘客於灣仔軒尼詩道前往柴斜
  • 非繁忙班次增加至大部分時間每 15 分鐘一班

行車路線
杏花邨開
盛泰道、迴旋處、盛泰道、永泰道、柴灣道、東區走廊、寧富街、利眾街、吉勝街、柴灣道、環翠道、柴灣道、東區走廊、維園道、告士打道、夏慤道、紅棉路支路、琳寶徑、遮打道、昃臣道、干諾道中、民光街及民耀街

以下分站將予以取消:柴灣東;
並新增:杏花邨、杏花新城(東翼)、城巴柴灣車廠、柴灣工業城、柴灣站

中環碼頭開
民光街、民耀街、民祥街、租庇利街隧道、干諾道中、林士街、德輔道中、畢打街、干諾道中、夏慤道、紅棉路、金鐘道、軒尼詩道、菲林明道、鴻興道、鴻興道天橋、維園道、東區走廊、柴灣道、環翠道、東區走廊、寧富街、利眾街、吉勝街、柴灣道、永泰道、翠灣街、順泰道及盛泰道

以下分站將予以取消:政府總部、香港演藝學院、入境事務大樓、常安街、柴灣(東);
並新增:金鐘站、軍器廠街、柯布連道、柴灣站、翠灣邨、香港專業教育學院(柴灣分校)、杏花邨

班次
杏花邨開                 | 中環碼頭開
星期一至五
06:50 - 09:00 10-12 | 09:55 - 13:00 15-16
09:00 - 19:00 12-15 | 13:00 - 17:24 12-15
19:00 - 00:00 20      | 17:24 - 20:00 10-11
                              | 20:00 - 22:50 12-16

星期六
05:35 - 07:55 20      | 06:15 - 09:50 20-25
20:00 - 00:00 20      |

星期日及公眾假期

派車 11 部(+2)

收費:
杏花邨-阿公岩道 $4.0(雙向分段收費)
軍器廠街起往杏花邨 $7.6
其餘收費不變

派車共減最多 5 部
四階段合共減約 4+3+4+5=16 部車
天空之神 發表於 2023-8-14 14:59 來自手機 | 顯示全部樓層
不如再簡單 D
如果有時光機既話,既然當年有 8X 19
其實當年就應該分長短棍

一條跑下柴小,一條杏花跑上
就可以完全解決 8 號仔問題,灣仔問題咪捉 780 延長就解決埋又少條線入菲林明道軒尼詩道

.
Ravenclaw 發表於 2023-8-14 17:05 | 顯示全部樓層

第一,我覺得康翠台嘈冇車往來漁灣既機會大d,因為康翠台同既距離真系in between行又唔系搭車近左少少...

所以如果要2選1,新780系應該跟780P咁做康翠台,我唔覺得康翠台行環翠道會慢過行柴鐵站好多,同埋呢舊既客量,冇咩資格咁多要求...

同埋至少康翠台距離地鐵站比較遠,佢地嘈削減交通既理據強過新翠...

記住,你唔會用780嘗試食任何柴灣站港鐵客,82M/84M 冇客,780都唔會有...

第二,想用780食8灣仔東行,得一個方法,演藝後跟104行同停站(唔洗入金鐘花園,冇意義,東行780一向夠客)...

只有灣訓池個站先可以將轉船客、東鐵客同灣仔內街客通吃,104已經冇以前咁勁,灣訓池個站應該有位for 780客排隊...

104就系因為有灣訓池呢個站,想當年117/917先可以就咁改走...

第三,竟然8X做埋SOGO,咁系咪更加應該叫新8H行北炮去幫8X呢?

新8H北炮快過8X往來小西灣,同埋小西灣往來北炮舊客都算大,咁樣用8H先系有效地輔助8X...

要有效輔助一條線,系要食到果條線多客果部分兼比佢有優勢...

會唔會調轉頭令8X客量開始霉? 有排都唔會,8X系流水黎,我就算成舊北炮柴小客冇左,我都仲開到15分班...

北炮往來跑下本身系養得起一條新巴19,系後來城巴(真對家),改8X入去跑下搶到佢唔夠客...

因為當年8X同8P一樣咁密,同埋其中一個方向太平(19 $5.10 vs 8X $3.80),反方向就好d(19 $5.10 vs 8X $5.80)...

但相當年新巴玩野東行改到19跟移加99往東區咁行,連執8X/10雞既機會都冇(跟移加99往東區咁行其實唔快,所以皇室堡特快系冇意義),陰到19死左...

第四,呢點可以慢慢黎,8X可以嘗試重提翻落跑下,因為山腳上跑上有1M...

qunow 發表於 2023-8-14 19:13 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-8-14 14:59
不如再簡單 D
如果有時光機既話,既然當年有 8X 19
其實當年就應該分長短棍

做唔到聯合班次效果,冇得慳車,冇原因去做當年個重組
天空之神 發表於 2023-8-14 19:18 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2023-8-14 19:13
做唔到聯合班次效果,冇得慳車,冇原因去做當年個重組

傻啦

8/8X/19 3 條合埋 2 條一定慳一大截車
著數過而家 2 合 1 慳得 2 架

最緊要係怡和街quota 慳左
灣仔灣北又可以谷哂比 780

不過,其實而家都得
成條 8 仔搬去跑下,8X 減班
效果一樣
.
qunow 發表於 2023-8-14 22:15 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-8-14 19:18
傻啦

8/8X/19 3 條合埋 2 條一定慳一大截車

當年嘅改法係8X/19二合一,原新巴19嘅車應該係差唔多冇晒,係8X加返少少俾部分班次上去跑馬地上
當年再將跑上班次同8合併會變咗三合一
Ravenclaw 發表於 2023-8-14 23:17 來自手機 | 顯示全部樓層

系喎,我睇漏左,新8X依舊西行禮頓道?咁780西行要加停景隆街喎,如果唔系,去海皮班人行太遠…
 樓主| 10598C 發表於 2023-8-15 01:51 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2023-8-14 17:05
第一,我覺得康翠台嘈冇車往來漁灣既機會大d,因為康翠台同既距離真系in between行又唔系搭車近左少少...

...

解釋少少 780 東區定線 rationale 先,兜柴灣站其實係係補位同趕客之間取平衡,我想儘量減少行車時間延長所趕走嘅客
並無任何 780 想食地鐵站客嘅意思

康翠台行過去柴灣站 PTI 300m 理論上係合理替代巴士站,亦考慮到咁做可以避免興華環翠等主要客源,都要陪兜康翠台出灣仔中上環
同樣地,回應埋 7# 點解 780 無加停景隆街(我有考慮過),同樣地係唔想進一步拉長柴灣出中環車程,780 已經非常唔快...

至於 780 灣仔定線,同樣係取其替代車站步行範圍
原 8 號史釗域道站行後去柯布連道搭 780(亦因此 780 兜入金鐘站);杜老誌道行去馬師道搭 8X
純粹想指出 104 下繁如果要入到會展新翼掉頭,都頗慢;當然如果地區接受到,我無意見

至於 8H,你啱
雖則當初改 8H 原意係補洞多過所謂輔助,但最新想法都係 8H 落返炮北,天后之後依次經中央圖書館、東華東院、南華體育會、邊寧頓街、維園循環... 順手補返禮頓道返東區

至於柴斜出入定東廊出入,無意見(柴斜出入可以名正言順補 8X;東廊出入比較有競爭力,而且可以 3 部車行曬)

而 8X 落返山我相信好有難度,而且 1M 同 8X 一東一西接近毫無關係...
Ravenclaw 發表於 2023-8-15 05:08 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2023-8-15 01:51
解釋少少 780 東區定線 rationale 先,兜柴灣站其實係係補位同趕客之間取平衡,我想儘量減少行車時間延長 ...

咁不如維持唔經算啦,只經柴灣站補左等如冇補,康翠班人咪行過去康民街/興華,新翠繼續全程11號/行過去永利搭車...

補位同趕客之間取平衡 <--- 所以呢句我系不能理解...

你話儘量減少行車時間延長,咁唔行景隆街,算數,希望冇人嘈...

東行演藝後跟104行快過你要塞入金鐘然後又要軒尼詩道塞左轉菲林明道去灣碼...

我講明系演藝後,唔系104咁又金鐘花園又金星又入境又灣訓...

會展塞既話,菲林明道北行唔會幸免,只有等死...

我行入境,會展塞我仲可以用港灣道回旋處調頭(港灣道東行唔系特別多車左轉會展)去灣訓池...

好在今年BRPP 40M冇好智障地改跟40去灣北,641就冇辦法,因為本身有舊客,冇計,焗行...

灣訓池個站就系補史釗域道,唔系補杜老誌道,杜都誌道反而叫人搭新8X,而過海客班人就104/112是但選,體去邊...

你780為左補杜老誌道入金鐘就真系趕中上環客啦,班友到時搭鐵落北角轉8X就好玩啦(唔會西筲轉82架,因為仲貴,肯北角站行去港運城搭8X,程8X $4.90而已)...
 樓主| 10598C 發表於 2023-8-15 09:39 來自手機 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2023-8-15 05:08
咁不如維持唔經算啦,只經柴灣站補左等如冇補,康翠班人咪行過去康民街/興華,新翠繼續全程11號/行過去永 ...

康翠台要補,但拖慢晒後面環翠興華出灣仔中上環,所以先揀折衷嘅柴灣站
事實上我係咪好真心想做康翠台班人,其實唔係… 只係要補位

一係 780 兜多一步,環翠街市至澤翠樓之間兜埋入康翠台再返去環翠道
但如果去到呢個位,我寧願行多步(燒埋小西灣)搞 780 789
780 keep 20 分鐘一班,杏花開到環翠道後跟 780P 沿路出入康翠台,西行停埋景隆街;
789 上繁過後西行好似回程咁兜埋柴灣,再拉去中環…
不過中環返柴灣依然好慢

至於 780 灣仔段,我明你講咩… 我冇意見