hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) A21 假日晚上往機場、港珠澳班次供不應求 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] A21 假日晚上往機場、港珠澳班次供不應求

kwn1029 發表於 2023-8-15 15:27 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

就我自己既經歷去分享下
唔係想針對 A21
可能港島 A11/新界 A31 A33X A36 A41 都有同樣情況都唔定

話說 記得 7 月 23 號果個星期日晚,A21 往機場開緊 20 分鐘一班
我約莫 8:30pm 係雅蘭中心排隊,排頭位
結果係黎左架岩岩好冇位既 6801,比左 $34.6 企尾閘企到入港珠澳
雅蘭有起碼一半人見到要企都選擇直接唔上車
(其實我都有D後悔咁衝動上左車比錢,而家諗返我會搭回頭去 MUSEA 上車)
旺角街市已經上到冇得再上
打後d分站客全部望車輕嘆…

我明假日夜晚個需求高,要企係好正常
但其實係咪個供應係咪真係緊張到只係維持到 20 分鐘一班呢…
請時刻保持感恩及包容的心
Peter03145212 發表於 2023-8-15 15:29 | 顯示全部樓層

架a12爆到連行李都擺喺落車門到嘅時候,仍然維持60分鐘一班,只係加1715一班,仲要係一至五限定,其他線想加班麻煩排一排隊
EpicHan0119 發表於 2023-8-15 15:49 來自手機 | 顯示全部樓層
樓主去揸囉
bb606606 發表於 2023-8-15 15:50 來自手機 | 顯示全部樓層

要嘈都A12先啦
08x200-201 發表於 2023-8-15 15:58 | 顯示全部樓層
十個沙煲三四個蓋,要吵都等屎請夠人先啦
toby_tl10 發表於 2023-8-15 16:15 | 顯示全部樓層
問下A23同A25吞咗幾多部車?

雖然呢2條廢線分別私下收到40同60分班,但都要用唔少車㗎

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
西九小確幸 + 1 + 10 次次美孚見住架A2F吉車遊街就眼冤.

查看全部評分

To infinity... and beyond
 樓主| kwn1029 發表於 2023-8-15 16:19 | 顯示全部樓層

toby_tl10 發表於 2023-8-15 16:15
問下A23同A25吞咗幾多部車?

雖然呢2條廢線分別私下收到40同60分班,但都要用唔少車㗎 ...

上上星期六黃昏就係 K11 MUSEA 等緊車
見到 A21 都有約20人排緊隊
見到有部唔停 MUSEA 既 A25 行右線經過
有好多人遞手,之後再望下先知原來 A25 係唔停 MUSEA
請時刻保持感恩及包容的心
12Lane 發表於 2023-8-15 16:23 來自手機 | 顯示全部樓層
A25萬歲
nokia 發表於 2023-8-15 16:48 來自手機 | 顯示全部樓層
城巴50M幾時可以減少班次去支援
sunhoo 發表於 2023-8-15 16:48 | 顯示全部樓層

我試過星期六在海麗向等A21嘅乘客sell A23,咁岩佢地的確由四小龍行過來,我就話A21上游係旺區一定會爆,而A23改左行長沙灣道唔多人知,建議佢地下次去返長沙灣道搭A23。點知部頂閘嘅A21來到照停,司機開門同候車乘客講公司安排左吉車跟尾,好快就到。開ETA睇又真係好快有車喔,咁呢班客就上左後車啦。

由此可見,頂閘時雖然合法飛站,但司機可以照停,利用呢個機會同准乘客溝通,避免乘客流失。尤其在A21南昌站,你飛站嘅話准乘客必定轉身搭鐵。
任何變動都會破壞得來不易的生態平衡