hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 搶鐵搶段2023年暑運鉅獻:動集CR200J跑老廣深城際加班車 ...
開啟左側

[中國大陸] 搶鐵搶段2023年暑運鉅獻:動集CR200J跑老廣深城際加班車

cz9328 發表於 2023-8-30 16:27 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

列車可能不是「搶段」的,但D9756-D9758次深圳站往返廣州東站(中途不停站)運行路段大概是「廣段」吧。

之所以稱為「鉅」,因整抽列車好似有18卡,比一些高速動車組復興號只得17卡,「青色巨人」還多了一卡呢。

然後,請看8月18日起逢週五、週日加開「廣州東 > 深圳」方向的時刻表,D9757廣州東開19:52,另一趟加班車C9103廣州東開19:53......

理論上如果CR200J用廣深 III、IV線,C9103用喝血號開用 I、II 線,咁發車時間相隔只有 1 分鐘理論上是沒有問題的。

實際上,我搭嘅星期五晚,因喝血號城際大面積晚點,C8003廣州東原定開18:19結果當晚廣州東站現場顯示發車時為 19:46。

講番D9757次,可能廣州東站部份職工對青色動車比較陌生,D9756約19:33已在廣州東站月台可以攞嚟「救命」仍懵然不知,候車室放閘職員用對講機問「月台有甚麼車可用」之類,然後對講機傳出對方回應聲響:「有部車唔知係咪我哋(用)」。當時已19:40左右,而因大面積晚點候車室就擠滿了人,我禁不住大叫:「係咪青色車,D9757次」......
(8月18日我已搭過D9756次二等座,所以我預知D9757都似係青BB動集列車)

結果約19:44候車室終於開門放客進月台(D9757圖定19:52始發,開車前8分鐘前才開門放客進月台我就覺得有啲遲)

至於C9103,其實早過佢嘅數班車次連實際開檢開車時間都仲沒有,我離開候車室時C9103仍從沒有廣播說可進月台。

D9757落深圳方向設一等座,但D9756、D9758就只賣二等座。呢次D9757我買一等座,結果當然係一等臥代一等座吧。

(當晚候車室有點混亂,假如C8003開門放客進月台時衝去搭不停站車次... IMG_4423.jpeg
...先不說到達深圳站出閘時閘機放唔放行,但C8003由廣州站開嚟廣州東,如果購票唔係買咗C8003次座位票就預咗無座位,即使「賽後」發現C8003與D9757相比C8003早半小時到深圳站,但難得有機會坐CR200J一等卧卡,就豪半個鐘俾佢吧。)

CR200J一等卧,影咗少少相,上了圖唔多講。因一等座票似乎唔係咁多人買,結果我係一人包起一間房呢。

D9757次,列車結果搞到20:00才開動,然後到深圳站晚點11分鐘 (與當晚CRH1A眾車次普遍動輒晚點60-120分鐘不等,相比之下11分鐘係neligible!)若真的要分析晚點11分鐘嘅原因,我覺得D9757次晚點主要原因係廣州東站月台部份職工係唔熟部青色動車,部份職工唔知當晚部青色車係已經俾上面編咗「加走」正式載客有公開賣票,然後「後知後覺地才開閘」遲咗三數分鐘開放往月台通道,損失了約5-7分鐘所致),就搞到遲咗開車。

另外,其實進入廣州東候車室嘅閘機旁我聽見有鐵路部門職工說(但沒有用擴音器):「往深圳羅湖的可以...」(這時因閘機門已開俾我,要進站開始離該職員較遠所以聽唔到,估計係講「往深圳羅湖可以搭非票面所印嘅其它車次但無座位」之類吧。

所以,如果廣州東候車室職工有鼓勵受C字頭車次嚴重晚點影響嘅旅客可改乘D9757落羅湖,而押後了閂門落閘時間一兩分鐘,搞到遲咗啲開車...咁就總算係符合搵青色動集加班嘅疏解客流原意,咁就可以理解接受。

到達深圳站,等候出閘時見到前面附近幾個客...啲閘機都顯示類似「沒有D9757次進站(檢票)記錄,請走人工通道」嘅字句,即係好多客買咗C字頭大地鐵車次然後改搭動集經廣深普速線到埗。另外到深圳站月台時我見從二等座卡行去扶手梯嘅人流源源不絕......咁就體現到CR200J動集加班又確實係幫到手。

(至於C9103,據當晚官方12306 app 顯示,該次列車22:00大約仍在常平...)

當晚晚點慘況稍後再加更多相片及更多描述說明一下。

重要:早幾日cap 圖時D9757次在2023年9月3日係有開賣車票...

...但去到8月30日再翻查官方app就顯示「(因)列車運輸組織調整,(2023年9月3日)本日(D9757次)不開行」😞,好可能冇得encore lu. D9756次亦(暫)不在9月3日運行😞。

2023年8月31日再補充消息:
因預測有颱風在本週末臨近😞,是日從12306app查閱深圳(羅湖)站往返廣州/廣州東售票情況,發現9月1日/9月3日連一般圖定C字頭車次已大幅度消失!

(但假如9月2日深夜已能「落波」,假如9月3日能恢復運行會變成點,網民不妨到時再觀望。)

評分

參與人數 2aPower +3 HugeC +11 收起 理由
kaka53214 + 1 + 5 多謝分享
魔雪巴士頻道 + 2 + 6 多謝分享

查看全部評分

kaka53214 發表於 2023-8-31 08:46 | 顯示全部樓層
一人包一張床,肯定比大地鐵舒服好多
JH_LE4612 發表於 2023-9-3 19:48 來自手機 | 顯示全部樓層
OT: 咦啲鐵路員工仲係會講廣東話...
skp12328 發表於 2023-9-5 19:30 | 顯示全部樓層

紅色車飛點攞到?
 樓主| cz9328 發表於 2023-9-8 22:26 來自手機 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2023-9-3 19:48
OT: 咦啲鐵路員工仲係會講廣東話...

可能係我「幻聽」吧。

但我嘅口語化覆述反映現場情況嘅「傳譯」若100分為滿分,樓頂嘅描述應值起碼80分以上~
 樓主| cz9328 發表於 2023-9-8 22:30 來自手機 | 顯示全部樓層
skp12328 發表於 2023-9-5 19:30
紅色車飛點攞到?

個別站點嘅「候車區」(行李過機後嘅區域) 有些「經典款」取報銷憑證機係加入咗閱讀回鄉證功能。
 樓主| cz9328 發表於 2023-9-8 22:38 來自手機 | 顯示全部樓層

kaka53214 發表於 2023-8-31 08:46
一人包一張床,肯定比大地鐵舒服好多

當日落雨我鉗住對「人字拖」🩴🩴,動集一等卧代座包起張床,的確可以文雅地除(拖)鞋閂埋門上床鬆一鬆
 樓主| cz9328 發表於 2023-9-8 23:35 來自手機 | 顯示全部樓層

先講講2023年8月25日大面積晚點,廣州嘅地方傳媒其實有簡略提及過晚點原因:因大雨而須在部份區間「臨時封鎖」(會否等如「限制進入」及/或「限速運行」 ?)所致

https://static.nfapp.southcn.com/content/202308/25/c8032581.html

筆者當日在東莞東/常平東站處理一些事宜之後,因起行時沒有合適普速車次去廣州東,就乘公交車往常平鐵路站,上車後途中及下車時落過大雨。

在常平站已察覺到大面積晚點,但現場我沒有心情拍照,直到順利到達廣州東站兼睇到D9756次大概是弱弱地晚點3數分鐘(與CRH車次嘅慘烈情況對比其實D9756次預計情況完全是小菜一碟neligible)後才能放鬆心情。

另外,印象中D9756次深圳站安排在普速/長途列車區域候車,但D9757在廣州東站獲安排與喝血號在相同候車區,心想動集車次在廣州東嘅待遇還不錯呢~

之後返回廣州東站,CRH車次晚點情況依舊,當然高峰車次C9103起初就未有動靜。

候車室當然擠滿了人。

之後D9757嘅事情,帖頂已有報導。

最後附上當晚深圳站嘅到站列車顯示屏。

樓主| cz9328 發表於 2023-9-8 23:42 | 顯示全部樓層

番外篇:2023年9月7至8日廣東省暴雨/大雨,情況又如何呢?

這兩日我沒有到現場,但從官方apps 所見,部份車次似乎準點到達,另一些車次就有一些晚點情況。
京华客车 發表於 2023-9-10 13:25 來自手機 | 顯示全部樓層

這只是普速鐵路,車費有沒有收順D?