hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議城巴路線合併:5X+63+260
開啟左側

建議城巴路線合併:5X+63+260

hellomato 發表於 2023-9-5 14:27 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

背景:
1. 5X自地鐵延長至堅尼地城後客量持續低迷。今年城巴在RDP中建議跟7合併成7X,但定線有較大爭議。
2. 260跟6/6A/6X/66重疊,但是定位“旅遊路線”並收取較高車費(而且實際車程跟同樣途徑香港仔隧道的6A/6X/66差別不大),定位尷尬。
3. 63提供星期一至五往返北角至赤柱服務,途徑大坑道,客量一般。以往曾有建議65(經香港仔隧道)提升至每天服務取代,但未能成事。

因此建議將三線合併,善用車隊資源。
合併後路線:260 堅尼地城——赤柱
往赤柱方向:堅尼地城至中環(跟原5X)→ 夏慤道(大會堂、金鐘政府總部) → 告士打道(稅務大樓、紅隧口)→ 天后(清風街)→ 大坑(銅鑼灣道/摩頓台)→ 大坑道至淺水灣道(跟原63) → 赤柱峽道 → 赤柱村/赤柱監獄
往堅尼地城方向:赤柱 → 赤柱峽道 → 淺水灣道至高士威道(跟63,但取消繞經邊寧頓街) → 興發街 → 告士打道(銅鑼灣景隆街)→ 灣仔北至中環(跟原260) → 中環至堅尼地城(跟原5X)

路線特點:
1. 加強260與其他中環至赤柱路線分工。
2. 堅尼地城至天后段基本覆蓋5X原有服務範圍,且走全段港島北岸快速路,服務升級。
3. 填補大坑道往返天后在週末及假日缺失的巴士服務(此乃63獨市位)。
4. 首次提供堅尼地城及石塘咀(山下)直達赤柱的巴士路線。

全程收費:$13.4
堅尼地城 — 淺水灣:$8.4(雙向)
堅尼地城 — 銅鑼灣(摩頓台):$5.7(雙向)
淺水灣 — 赤柱:$8.4(雙向)
赤柱 — 赤柱監獄 — 赤柱: $3.5(雙向)

服務時間:每天 6:30 - 21:00,20/30分鐘一班。

配合改動,65提升至每日服務。

敬請指教!
我是一部小小MMC~~~~
天空之神 發表於 2023-9-5 16:45 | 顯示全部樓層
260 特快變特慢

收得工
.
kay 發表於 2023-9-5 17:01 來自手機 | 顯示全部樓層
其實睇返咁多個路線計劃
5X收唔到檔係因為東行
西行早已有行四幹變跟5B行法建議

所以其實有野keep到東行服務
西行唔係必須而且容易有替代品
 樓主| hellomato 發表於 2023-9-5 21:36 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2023-9-5 17:01
其實睇返咁多個路線計劃
5X收唔到檔係因為東行
西行早已有行四幹變跟5B行法建議

印象中5X東行,大部分人去到中環就落車;我嘅新260係原封不動接收咗呢段路嘅。
至於西行就有大坑(銅鑼灣道)唔想放走條線,尤其5仔取消後——但據說大坑居民其實更想復活5仔。

考慮替代方案:
a. 5X取消
b. 260延長至堅尼地城(食5X中環至堅城express)
c. 5仔復活,終點擺堅尼地城(或者還原2015年之前,5仔擺摩星嶺,換1仔返堅尼地城——聽講1仔去摩星嶺後變得容易脫班)
d. 63、65維持原狀。
cky 發表於 2023-9-5 23:48 來自手機 | 顯示全部樓層
夾硬將三條線合併成一條四不像的路線,簡直係食神名菜。
kay 發表於 2023-9-6 08:09 來自手機 | 顯示全部樓層
cky 發表於 2023-9-5 23:48
夾硬將三條線合併成一條四不像的路線,簡直係食神名菜。

依家有個潮流係
條線有d位執唔到笠
就揾另一條食左佢
但7X有少少玩大左
地區唔buy 要打回頭修改建議
所以7X係一個指標睇呢類重組有無得玩落去
 樓主| hellomato 發表於 2023-9-6 09:48 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2023-9-6 08:09
依家有個潮流係
條線有d位執唔到笠
就揾另一條食左佢

我嘅建議同7X係一個思路,不過變咗用260食5X咁解。
4樓提及260拉到堅城就係最初嘅version(同時resolve 260嘅天價)
但係後來又想到,大坑應該不會輕易放走5X(除非嘔返條5仔出黎)
於是改為跟足5X到天后;但之後假如再兜返轉頭去香隧,就相當迂迴......
從大坑去赤柱最近嘅係行大坑道;又咁啱頂到63大坑道一堆獨市位
咁不如順便食埋,推動63“變”65(呢件事早在20年前新巴就想做)

講返5X+7=7X,明白善水本意係想幫7仔轉型,開拓香港仔/薄扶林道去銅鑼灣客源。
不過代替品也肉眼可見:華富置富有38/42,到香港仔仲多條72;薄扶林道仲有綠小31。
再加上票價拉升($6.9→$8.5),所以我一看也懷疑兩線合併的實際成效(雖然頗具“創意”)。
Ravenclaw 發表於 2023-9-6 19:26 | 顯示全部樓層
個方案系唔系都飛起大坑西行服務,去赤柱入大坑冇意思...

唔經 伊榮街/邊寧頓街 我相信唔得啦,尤其是76冇左平日1000-1500...

所以就算做,去赤柱應該繼續行 伊榮街,唔入大坑...

反方向用景隆街當做老銅都應該勉強得...

但如果威菲路道要車去大坑既話,咁就唔好搞5X,繼續交廣開算...

但如果唔搞5X既話,咁去赤柱銅鑼灣道天橋落橋去伊榮街好過...
andreweb 發表於 2023-9-7 03:17 | 顯示全部樓層
hellomato 發表於 2023-9-5 21:36
印象中5X東行,大部分人去到中環就落車;我嘅新260係原封不動接收咗呢段路嘅。
至於西行就有大坑(銅鑼灣 ...

以前,小弟習慣在摩頓臺(銅鑼灣道)等巴士回中上環,5 & 26先後有車到站,最終去到皇后大道西,近(帝后華庭),齊齊碰頭。
 樓主| hellomato 發表於 2023-9-7 09:57 | 顯示全部樓層

andreweb 發表於 2023-9-7 03:17
以前,小弟習慣在摩頓臺(銅鑼灣道)等巴士回中上環,5 & 26先後有車到站,最終去到皇后大道西,近(帝后華 ...

確實想過踢大坑(近天后站)出中上環嘅客俾26,但係完全唔順路......
剩下似乎得25可以兜入大坑——舊年西行改返行軒尼詩道流水。
而且假如分段無改,仲可以每位收多8毫($5.7 vs $6.5)