hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九龍灣廠內交通意外致一職員死亡
開啟左側

[報刊新聞] 九龍灣廠內交通意外致一職員死亡

EX-TL 發表於 2023-9-7 17:34 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2023-9-7 17:29
對上一次 10 號波山竹藍灣半島咪又係一片狼藉,60xx 直情唔整退埋

如果講令人嘩然既意外,早幾個月都有 ...

最大問題係安全方面, 九巴有冇汲取教訓, 而唔係互數!
YY487 發表於 2023-9-7 17:55 來自手機 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2023-9-7 17:34
最大問題係安全方面, 九巴有冇汲取教訓, 而唔係互數!

梗係冇啦
你見九巴閹咗倒車咇咇聲就知
根本呢壇嘢起因就係九巴管理不善
安全嘢講多過做
新司機制服唔顯眼
司機打卡後失蹤冇人理
GA6749 發表於 2023-9-7 17:58 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2023-9-7 17:30
咁事故發生之後, 兩巴有咩措施減低意外?

九巴科技差劣程度眾所x知, 城巴方面起碼司機耷低頭有提示聲, 有 ...

即係呢,超速、跟車太貼、瞌眼瞓會震凳厹都有,兼都用咗好一段時間

俾埋條挨托拎你(宜家好似係轉咗做另一款,裝喺車頭錶板右手邊)︰九巴「車長睡意監測系統」解構 [多相] - 香港巴士討論 (B2) - hkitalk.net 香港交通資訊網 - Powered by Discuz!再唔係,花少少時間睇吓當年聽證會嘅報告,唔好郁啲就好似阿叻咁我唔知我唔聽我唔理
大個仔喇,開咗學半個禮拜咁濟,要學識自己做功課喇
KG1428 發表於 2023-9-7 18:03 來自手機 | 顯示全部樓層

藍灣半島咪有一例,當時新巴車長就請櫻協助城巴車輛倒車,最後新巴車長被城巴8X撞死左。城巴車長最後判決好似判左(不小心駕駛罪)
hkitalk.media 發表於 2023-9-7 18:47 | 顯示全部樓層
九巴九龍灣廠內撞斃車長意外,懷疑被撞車長是在清晨 4:43 簽到後約 5 分鐘被另一倒車巴士撞倒,而駕駛倒車巴士的車長已被警方以涉嫌危駕致死、意外後沒有報案等罪拘捕,以作進一步調查。

有消息指今早站長發現車長未有按時抵站後已即時作出匯報,不久後亦確認車長簽到後未有取走巴士,便隨即在廠內各處搜尋,但不幸地有關車長在一段時間後才被發現。另有消息指,雖然事發位置位處車輛通道上,但各車輛通道 (包括斜路) 深夜至清晨均泊滿巴士 (如配圖所示),而上斜通道屬較遲取車的位置,因此或許能解釋為何未有車輛經過並發現倒臥在通道上的事主。另外,有工會代表指懷疑事主是檢查巴士時被撞,但據消息指事主獲派的巴士並非停泊在事發位置,至於事主為何在該處出現則有待調查。 #RIP
https://linktr.ee/hkitalk
EX-TL 發表於 2023-9-7 18:48 | 顯示全部樓層
GA6749 發表於 2023-9-7 17:58
即係呢,超速、跟車太貼、瞌眼瞓會震凳厹都有,兼都用咗好一段時間

俾埋條挨托拎你(宜家好似係轉咗做另 ...

就係得咁多? 真係多謝晒!
ky927 發表於 2023-9-7 19:07 | 顯示全部樓層

撞人個司機應該都唔好受,睇黎真係不小心。

但係倒車宜家有無sensor?

Man@MFHK 發表於 2023-9-7 19:17 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2023-9-7 17:33
對上一次係2018喎, 已經泊入室內總站.

今日2023, 已經知道係超強颱打到應, 仲敢泊戶外當風位, 真係冇攞教 ...

車多過人,之前都擺機場種草啦,打風仲唔擺幾架出街搏claim保險?
Volvo B8L
kokchun 發表於 2023-9-7 19:35 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2023-9-7 16:48
當然冇, 你唔講我真係唔知!

剛才用個「死」字search番舊文, 搵到原來係發生響2021年11月.

第一個撲出黎批評九巴既係你
第一個叫人唔好互數既又係你
即係點?
定係你覺得睇錯燈衝紅燈撞車 hit & run
無人死所以不完美但可接受?
Timothy 2B
EX-TL 發表於 2023-9-7 19:41 | 顯示全部樓層

kokchun 發表於 2023-9-7 19:35
第一個撲出黎批評九巴既係你
第一個叫人唔好互數既又係你
即係點?

一星期三單發生喺周遭嘅可避免事件, 而三單都係有前車可鑑, 你數番以前人哋發生過嘅意外有咩用?

撲出嚟嘅前提就係, 點解啲意外可以重蹈覆轍, 2023嘞, 畀人感覺冇反思, 冇對策去避免意外再次發生, 明白嗎!

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
teddybus + 1 係咩?哈哈哈

查看全部評分