hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 搶鐵「搶」字絕非浪得虛名!2023暑運-九月特見:CRH2A停 ...
開啟左側

[中國大陸] 搶鐵「搶」字絕非浪得虛名!2023暑運-九月特見:CRH2A停在虎門

cz9328 發表於 2023-9-11 15:03 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

其實廣深高速客專嘅深圳北站、廣州南站想見到CRH2A列車真的絕對不難,但在該兩站之間運行就......

話說2023年暑運期間,筆者一直都有望住「廣州市-深圳市」嘅鐵路車次有冇啲「特別嘢」(之前撈到D9755、D9756、D9757次有復興號tag已另文報導)。原本一揀廣州南站時,都總係持續睇到一大堆復興號標籤,冇tag嘅都有特等座(CRH3C或380A非統型)/商務座票賣,若廣州南G字頭車次只得一等座二等座就有tag動感號...

...呢個狀態一直維持直至8月尾就開次有少少唔同:終於發現一趟G9668只列出賣二等座&一等座沒有其它,當然沒有tag動感號啦,於是心諗:莫非CRH2C再現廣深高速客專??
(但上海局唔似會借/調2C俾搶州局集團,搶州局鍾唔鍾意接2C又係問題)

G9668車次時刻表在官網冇顯示車型,旁敲側擊睇G9670次就見到CRH2A。

因排咗8月尾搭D9756&D9757青色動集(已另文報導),就安排咗9月3日去搭G9668,然後出現颱風呢個行程就押後了一個星期...

現場睇果然係CRH2A跑深圳北-廣州南區間!! 但票價就依然收足G車價錢喎。

(CRH1E/2E係有圖定車次經過虎門站,上海動卧部份車次係會停虎門上落客, 北京動卧未搭過唔熟)

CRH2A在深圳北站、廣州南站其實都係常見車型,但在兩站之間運行就...

如果8月尾搭18:49-19:00天未黑搭乘特見效果就更明顯,或者可能因為雷雨天之後嘅9月10日天色仲係灰黑黑,呢個特見最明顯係虎門站上落客,同埋窗中間有條「骨」。

印象中CRH2C一階段車嘅內籠與CRH2A應該分別不大。

其實坐日系動車我係好OK嘅,就當係搭緊2c一階但全程「收住油」咁行。

回程亦貫徹「是日全程日系車」,先坐G825由非統型CRH380A擔當,然後坐G5655港鐵版380A。回程時G825在虎門至深圳北區間係會踩足300km/hr但G9668最盡都係少於249km/hr.
題外話:當年G828/G825次都試過只賣一等座/二等座票,亦真係搵當時西安局嘅二階段CRH2C,後來改用CRH380B或BL就冇乜留意佢,依家又輾轉用番日系車但換成CRH380A。

(後記: 今日星期一再望望9月22日嘅G9667用甚麼車,官方12306已沒有顯示使用車型,唔知到時實際會派乜車嚟跑。估計交路:G9667/G9670 > D9705/4 》D9703/6 〉G9669/8 但須潮汕/汕頭嘅朋友現場觀察作實)

HU6455 發表於 2023-9-11 15:42 | 顯示全部樓層
CRH2A比MTR380A舒服
CR400AF-1006 發表於 2023-9-12 10:26 | 顯示全部樓層
HU6455 發表於 2023-9-11 15:42

MTR380A座椅簡直反人類設計,受到國内一衆車迷劣評如潮
ryumew 發表於 2023-9-12 19:21 來自手機 | 顯示全部樓層

CR400AF-1006 發表於 2023-9-12 10:26
MTR380A座椅簡直反人類設計,受到國内一衆車迷劣評如潮

我想到時廣南至廣火段營運,增購CR400版本的動感號
HU6455 發表於 2023-9-13 00:06 | 顯示全部樓層
ryumew 發表於 2023-9-12 19:21
我想到時廣南至廣火段營運,增購CR400版本的動感號

基本上MTR連廣州都吾想上,仲話要新車!玩深圳車,廣州地鐵, 160km/h車已經足夠
 樓主| cz9328 發表於 2023-9-13 01:35 來自手機 | 顯示全部樓層

張櫈方面可能CRH2A比MTR380A舒服啲啲(不過我個人覺得坐MTR380A係可以去到坐著也能微微拉筋嘅境界,可能張櫈fit to 我個軀體,所以我唔介意坐MTR380A。

另一樣我欣賞MTR380A之處係部車內籠大致上用上大量白色,而現時呢講仲仍然非常新淨,牆身有啲近乎一塵不染嘅 very fresh & bright feeling.

CRH2A,哪怕圖中嘅已經係 CRH2A-4067 較為新出廠嘅一批,但其內籠嘅新淨與清潔淨度就始終不及 MTR380A 般 bright & fresh.
 樓主| cz9328 發表於 2023-9-13 16:42 來自手機 | 顯示全部樓層

是日update: G9668、G9667、D9705、D9703次呢四個逢星期五/六/日車次將不約而同地在23/9及24/9(暫時)顯示列車運行圖調整,暫停發售(車票)。

到時唔知會唔會有改動呢?
對G9668使用車型有興趣嘅網友可能要趁早行動。

CR400AF-1006 發表於 2023-9-14 09:52 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2023-9-13 16:42
是日update: G9668、G9667、D9705、D9703次呢四個逢星期五/六/日車次將不約而同地在23/9及24/9(暫時)顯示列 ...

相傳甬廣高鐵汕(尾)廣段23/9通車開分號圖,第四季調圖正式開直通班次同正班管内車
HE7921 發表於 2023-9-17 19:03 來自手機 | 顯示全部樓層

不如用CRH2A代替1A行廣州東至西九龍站仲好,最多增設商務座
巴士的膠 發表於 2023-9-18 00:29 來自手機 | 顯示全部樓層

HU6455 發表於 2023-9-13 00:06
基本上MTR連廣州都吾想上,仲話要新車!玩深圳車,廣州地鐵, 160km/h車已經足夠
...

佢心目中個營運福田車嘅模式,根本一開始就應該買CRH6系列,廣州車先買少量380A。