hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴32,43C減班
開啟左側

[路線消息] 九巴32,43C減班

Ravenclaw 發表於 2023-9-14 19:42 | 顯示全部樓層

EW9016 發表於 2023-9-14 18:06
32 個麻煩位係象山邨,搞得掂,成條線可以收檔

叫40P經象山然後殺32

否則叫32M拉去石籬

shakugan2005 發表於 2023-9-14 19:58 | 顯示全部樓層
EW9016 發表於 2023-9-14 18:06
32 個麻煩位係象山邨,搞得掂,成條線可以收檔

32都未至於要收檔,仲有條更無謂既32h,又唔係開小巴上埋醫院平台
LN9267 發表於 2023-9-15 00:16 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2023-9-14 19:58
32都未至於要收檔,仲有條更無謂既32h,又唔係開小巴上埋醫院平台

感覺上小巴業界也不想嘗試低地台小巴,始終成本高昂,如果不是也不會有90A/90B事件吧。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
shakugan2005 發表於 2023-9-15 00:34 | 顯示全部樓層

LN9267 發表於 2023-9-15 00:16
感覺上小巴業界也不想嘗試低地台小巴,始終成本高昂,如果不是也不會有90A/90B事件吧。
...

就算小巴冇低地台,我唔覺得有幾多需要低地台車去醫院既乘客會搭架剩係停係荔景山路既32h
bb606606 發表於 2023-9-15 00:53 | 顯示全部樓層
43C減一蛇 948同日加一蛇
都叫做用翻係同區
GW4866 發表於 2023-9-15 04:00 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2023-9-14 17:31
嘩,30/31B/32/32H/35A/36A/36B/37呢組野要重組又係難度4星…

真係有心執既呢堆算唔難啦,事在人為ja
反而九公司應做唔做,走去搞客路幾乎唔同既31B/32去合併
唯一36B/36X呢組衰係梨木樹自己手上,但似乎各方面都遺忘咗善用條32
當時肯係36B倒返一兩部車落32加班兼拉返出長沙灣道,對梨木樹/象石/九公司都有好處
當你最後32都被陰到非繁20-25分一班,但我都仲多咗條快線用,而唔係兩條20-25分班然後前後腳一齊到去做差唔多既野
36B由以前全日10分鐘一班,整整下非繁變12-15,再到近年開20,近排仲搞到20-22,認真嘆息

都仲未計35X搵笨特快,朝早果兩班改落直出尖咀去埋紅磡灣好過啦,
都唔講大埔道無快過,早繁旺角根本唔多人返工,搭返35A亦唔輸蝕
回程改線後雖然對石籬穩定地快返少少,但都只係35A過檔去35X多,同時石蔭班客倒返走哂去其他交通,整體係少咗客

同時近年減減下車都無哂資源去返自己組線重組
無心執咪學宜家咁累鬥累,不斷惡性循環
打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2023-9-15 04:29 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2023-9-14 11:26
如果唔係荔枝角道獨市位

36B 加兩車拉上去石圍角食左 32 算數

果段荔枝角道叫毒屎位就真
客都唔多個又唔係快,東行一唔順燈停返幾支燈就比36B追平
硬係要補位既其實塞46入去就最岩

話唔定有朝一日936做到全日就係32收檔之時
加個雙向分段已經食到32大部份有客位
出深水埗旺角反正都慢佢叫你BBI算,趕客佢做得出
係爭個象山搵咩線兜入去
唔岩聽都咁話
打開門,行出去,去遠啲!
sunbus 發表於 2023-9-15 15:23 來自手機 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2023-9-15 04:00
唯一36B/36 ...

梨木樹畀著我都唔放36B伸去石圍角,一來變左唔係總站,兼且拉疏班次,無好處。只有拉直九龍走線,避塞車位,先至係出路。

31B已經係最optimal,無得郁,一郁就加價,過唔到地區人士

Mercer 發表於 2023-9-15 15:34 | 顯示全部樓層
sunbus 發表於 2023-9-15 15:23
梨木樹畀著我都唔放36B伸去石圍角,一來變左唔係總站,兼且拉疏班次,無好處。只有拉直九龍走線,避塞車 ...

梨木樹總站就黎比孖寶搞到得返36M 同A30 係總站, 或者送條32H比你
36已廢, 36A 36B 隨時同32大重組, 變石圍角總站, 36X 都可能照打劫埋佢

十四鄉準居民 恭喜晒!
Ravenclaw 發表於 2023-9-15 17:20 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2023-9-15 04:00
唯一36B/36 ...

32最大問題系又真系有堆蔬統客等...

雖然我偏向無視呢堆客...

32望落以前似系 象山石圍角 <> 東北葵 咬住左...

但移加有 40P+936 我又真系覺得32冇必要存在...

真系補過31B BBI算數...

體人口年齡分佈,拉36B/36X過去食32唔多合理...

31B合32似系石圍角象山客最遠去到深水埗...

拉36A過去搞店佢啦...