hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴32,43C減班
開啟左側

[路線消息] 九巴32,43C減班

Tre89 發表於 2023-9-15 18:11 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2023-9-15 17:20
32最大問題系又真系有堆蔬統客等...

雖然我偏向無視呢堆客...

首先,個人口年齡分佈有咩問題先?如果你純粹話係因為年齡中位數偏高,咁唔講大家可能唔知,青衣VIP區長安嘅年齡中位數係56.5歲,高過石圍角同象山嘅,而嗰度坐擁大量直出線不在話下;另一例子祖堯年齡中位數甚至高達57.1歲,嗰邊甚至乎仲有45、46兩條線落旺角添(條46仲可以去到旺角以南),咁相比之下又公平咩?條32站位偏僻、到喉唔到肺倒客,浪費咁多年時間都一條冇正常西九線用,本來就係一種長年累月嘅不公。明明成件事始作蛹者係當初巴士公司劃線嗰條友,唔知係咪為咗想俾石籬有「一街一線」定係點,於是乎迫冇其他西九線揀嘅象石硬食30幾年荔枝角道嘅悲劇,憑咩到頭來要居民「埋單」冇車落旺角?受害者有罪論?恕我不得不嚴重懷疑有啲人士係特登針對個別屋邨,搞雙重標準。

本身而家香港大趨勢就係人口老化,少咗人生仔,移民又走咁啲後生嘅,老年人比例就會自然增加。講到好似兩個世界咁,乜住其他冇被點名嗰啲區就冇影響、可以長生不老咁好?他朝君體也相同。

Ravenclaw 發表於 2023-9-15 20:46 | 顯示全部樓層
Tre89 發表於 2023-9-15 18:11
首先,個人口年齡分佈有咩問題先?如果你純粹話係因為年齡中位數偏高,咁唔講大家可能唔知,青衣VIP區長安 ...

我就屎忽數專員黎,並唔系針對邊條村,亦唔系以居民利益為首去討論問題...

我就只系有興趣搞d唔夠好客既路線,當然要達到目的,唔排除會搞埋好客既路線...

45同46 2條線直頭唔應該存在,麗瑤青山公路成堆車,祖瑤巴士又到喉唔到肺...

不過老運唔系完全唔理民意既,所以請你繼續同區議員溝通...
1181174166 發表於 2023-9-15 21:33 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2023-9-15 20:46
我就屎忽數專員黎,並唔系針對邊條村,亦唔系以居民利益為首去討論問題...

我就只系有興趣搞d唔夠好客既 ...

錯字專員就認同

荔景山多車還多車,入唔入邨還入唔入邨
真係計屎忽數就46X拆一半車唔上山,45/46都未輪到去搞住
WN4156 發表於 2023-9-15 23:07 | 顯示全部樓層

31B,32,36A,36B疏車趕客,如果cut哂35X/36X假特快,令31B/36B加返去10-15,32/36A開返15-20,包保啲客返哂嚟,唔會M線轉鐵
AtrHenu 發表於 2023-9-15 23:41 | 顯示全部樓層
WN4156 發表於 2023-9-15 23:07
31B,32,36A,36B疏車趕客,如果cut哂35X/36X假特快,令31B/36B加返去10-15,32/36A開返15-20,包保啲客返哂 ...

以紅巴性格點會Cut 35X,36X,只會提出32,36B,31B三合一方案之後整一堆雙向收費,轉乘賠償返原有乘客,再跟手用呢堆Cut嚟資源俾35X,36X全20-30分班迫更多旺角,油麻地人用貴價返北葵,華員邨,梨木樹.
GW4866 發表於 2023-9-16 00:42 | 顯示全部樓層
sunbus 發表於 2023-9-15 15:23
梨木樹畀著我都唔放36B伸去石圍角,一來變左唔係總站,兼且拉疏班次,無好處。只有拉直九龍走線,避塞車 ...

齋32/36B合併相信都無人肯
假設換到36X全日梨木樹都仲有線留返係梨木樹做總站

36B方面,線已經拉直咗(回程飛元州街改行長沙灣道)
象石多客極有限,拉咗上去後梨木樹都唔會無位座,去程總會兜返入總站吧
係班次上要加返上15-20分鐘一班
有36X下可以縮奧運慳返兩部車推返密
當然要條X回程行返出旺角先
打開門,行出去,去遠啲!
WN4156 發表於 2023-9-16 01:05 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2023-9-16 00:42
齋32/36B合併相信都無人肯
假設換到36X全日梨木樹都仲有線留返係梨木樹做總站

基本上所有特快都冇用,快得10分鐘,唯一值得換嘅係936全日
GW4866 發表於 2023-9-16 01:29 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2023-9-15 17:20
32最大問題系又真系有堆蔬統客等...

雖然我偏向無視呢堆客...

一日裡頭有幾多人會係呢到等車

象石<>上葵
雖然話有40P+936,但服務時間係包唔哂
例如早繁上石圍角係會變咗真空
仲未計兩條都唔兜入象山
另外個BBI至少都要比埋36B啦

31B合32果到擺明佢見有兩條線都係去奧運咪當一樣
拉36A上石圍角食32可能性唔大
1)價錢牌問題 2)出深水埗太慢 3)去唔到旺角

點都好,你收32檔都要有合理替代/補償先得
包括及不限於36B或936全日
GW4866 發表於 2023-9-16 02:20 | 顯示全部樓層
WN4156 發表於 2023-9-16 01:05
基本上所有特快都冇用,快得10分鐘,唯一值得換嘅係936全日

32換936全日上葵/梨木樹相信ok呀
問題係會搞到象石無車出深水埗同旺角
而且936車程上對石圍角亦都係極之唔吸引

特快線果到,cut哂你信會倒返落原本堆線到?
你有無諗過咁多人M線轉鐵係因為本身出九龍堆線太慢
同埋市區越黎越塞趕走咗d客落地底
你條線係有吸引力既疏少少都會同你等
35X去程最抵死,有西廊唔行行呈翔道大埔道塞車兼停站
36X回程旺角唔做兜入富榮,宜家仲要因為起中幹要兜返落佐敦道
不過宜家再睇返其實有d難講,旺角特快要開成晚先儲到客
好似當初268X得繁時幾班都唔多客
撇除做凱婷放工個任務,唔排除36X回程只係想做36B做唔到既位
Ravenclaw 發表於 2023-9-16 08:17 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2023-9-16 01:29
一日裡頭有幾多人會係呢到等車

象石上葵

唔洗淋住打36B主意,936全日反而可能系一個option...