hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 十四鄉巴士線投標結果
開啟左側

[小道消息] 十四鄉巴士線投標結果

ahken 發表於 2023-10-3 06:27 來自手機 | 顯示全部樓層

hokwanlam 發表於 2023-10-2 07:27
如果要自身完美無可挑剔先可以批評,咁要個討論區做咩?
兩間都有好有差架啦,你都識講同南區一擔擔,
紅 ...

屎水網絡係有,但下下都掠水轉乘又有咩用呢?
ahken 發表於 2023-10-3 06:35 來自手機 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2023-10-2 20:26
呢度部份巴膠盲目信奉有競爭有進度有好服務
唔係錯曬但未免過份簡化

咁將轉嚟講,九巴全部線都係5.6

屎水就要收7.8或以上?

明顯又係要人硬食兩程錢...

有競爭的確唔代表有好服務,如果係有就唔會咁明目張膽掠水啦...
ahken 發表於 2023-10-3 06:41 來自手機 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2023-10-3 00:11
黃巴係新界蝕轉乘網係事實, 但其實黃巴可以選擇唔停轉車站都可以變成優勢,好似朝早 969 下下隊去欖轉排隊 ...

1. 正正係我講屎水 vs 九巴將軍澳轉乘果個位,掠水成性,佢覺得你反正要硬食,掠盡佢,所以咩優惠都不屑俾,682同798呢啲應該要做嘅BBI又唔肯做就已經知呢間嘢成日想掠盡啦...

2. 796P同20A正正係佢地嘅心態囉,乜都爭番餐,咁796P可能只係略倒少少走(唔好忘記調景嶺係焗搭位,任佢劏,除非落地底㗎啫),但20A就...個個都知咩事。所以佢咁做客觀效果都係得啖笑
kay 發表於 2023-10-3 07:02 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2023-10-3 00:11
黃巴係新界蝕轉乘網係事實, 但其實黃巴可以選擇唔停轉車站都可以變成優勢,好似朝早 969 下下隊去欖轉排隊 ...

但78X 79X去搜尋BBI都有"一大堆"次程免費/回贈第一程
世界很簡單 人類很複雜
GW5878 發表於 2023-10-3 09:55 | 顯示全部樓層
hokwanlam 發表於 2023-10-3 00:53
其實我覺得港島真係算吧啦,黃巴自己插完旗走去閹番自己地頭啲線,做緊咩大家心照,
好似南區咁,近排多 ...

荃灣係難吸引d, 但葵涌同青衣就唔同講法, 搭 278A 都要轉一程
同埋有時sell野唔一定係有客先叫成功,
好似 79X 轉鐵去荃灣,至少可以 Sell 到人「79X 可以一程駁到東涌同屯馬線」,有人幫襯就更係 Bonus,冇人幫襯又唔係蝕得去邊
再做得盡d可以係 79X 轉地鐵去其他站都一律減 $2,
就算個客最後係過海去港島,佢唔岩時間搭你 979 都至少唔會 78A+東鐵,最多咪當 979 擴展服務時段時再取消個優惠