hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 十四鄉準居民 恭喜晒!
開啟左側

[小道消息] 十四鄉準居民 恭喜晒!

HR1377 發表於 2023-9-16 15:17 | 顯示全部樓層

hkbw 發表於 2023-9-16 14:55
第時行T4啦
仲set站

如果將來行T4咪開分支解決
hkbw 發表於 2023-9-16 15:31 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2023-9-16 15:17
如果將來行T4咪開分支解決

參考以往案例,解決提出問題既人會有效d

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
teddybus + 1 期待你解決自己 ^^

查看全部評分

殺雞焉用牛刀?!
FY5856 發表於 2023-9-16 16:21 來自手機 | 顯示全部樓層
區內線只提供往市鎮既日常接駁,但冇轉乘作用,就等於斷左半邊手臂一樣。
區內嗰兩條線只轉到 682 798 系,嘩好有用呀

無論區內線定對外線都轉唔到 40X 81 85 85X 86 86C 87D 88 89 89D 249X 280X 286C 286X 287X 960 961 968 and etc
全日計起碼都轉唔到大部份沙田同馬鞍山既對外路線,係十四鄉新區係轉車站被孤立
雖然繁時應該可以轉到 930 933 952 962系 970系 976 988 etc,去到柴小同南區,但只有呢個好處

俾屎水,百害只有一利
YY487 發表於 2023-9-16 16:34 來自手機 | 顯示全部樓層

dear_momo 發表於 2023-9-16 20:52 | 顯示全部樓層
之前屯門區都有議員出聲,話過城巴區內服務唔好
但到依家都唔見改善
m_rd08 發表於 2023-9-16 21:30 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2023-9-16 14:52
50 55 950 955不經屯發路屯喜路,當然不可以喺屯中set站

但係十四鄉經紅梅谷道車公廟路,自然可以喺新翠 ...

另一個post我提出過呢樣野,但有人之後覆我條線係唔比停大圍
ahken 發表於 2023-9-16 21:31 來自手機 | 顯示全部樓層

williamau 發表於 2023-9-16 00:15
54區班人自己唔搭城巴堆線然後怪城巴唔加班? 真係攪笑..

咁點解佢地唔搭屎水嘅線呢,你又解唔解釋得到?
ahken 發表於 2023-9-16 21:37 來自手機 | 顯示全部樓層
FY5856 發表於 2023-9-16 00:36
屎水自己本份都做唔掂就周圍辣火頭搞搞震
斷晒新區 (十四鄉) 出到其他位置轉舊線既 BBI
結果港島加半個將軍 ...

冇計㗎啦,署方都係要偏幫屎水,最令人髮指就係將軍澳隧道BBI掠水價7.8元

將軍澳落地底去九龍灣(或調景嶺去彩虹)先7.2咋,掠水掠到咁明目張膽咪就係屎水囉
Togepi 發表於 2023-9-16 22:18 | 顯示全部樓層
hkbw 發表於 2023-9-16 14:47
33R又要入馬市,又要行大涌橋路,好慢呀

33R 唔係行去沙瀝公路+沙田圍路㗎咩?

呢個方法好似快少少因為食少咗啲燈
中四嘅小刺蛋 ;p
ccccharlie 發表於 2023-9-16 22:57 | 顯示全部樓層

新聞呢排成日係咁講九巴有新雙層電巴, 估唔到咁都輸個投標