hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 財金KOL一致圍剿城巴
開啟左側

[報刊新聞] 財金KOL一致圍剿城巴

hkcctim2012 發表於 2023-9-18 16:42 來自手機 | 顯示全部樓層

Man@MFHK 發表於 2023-9-18 15:42
咁點解要再開馬市線沙市線?一係捉99兜入去一係兩條入晒去唔好?分段問題一部回水機已經可以解決啦!
...

我估開接駁線嘅目的就係推人上鐵同去就近商業區,唔預你轉巴士
至於點解唔搵99/299X兜入去,應該係唔夠載問題,尤其假日,皇后山一樣係開新線而唔係用78K/79K兜入去
BUSMAN伯輋雯 發表於 2023-9-18 16:51 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2023-9-18 14:27
小道消息係自從九巴90 96 97賤價入標後,標書已經即刻改左係價錢過低或會扣分,把尺任佢定,總之想邊間中 ...

用價錢去決定份標(或者以價格做主要比重參考)本身已經係錯誤嘅抉擇
不過基本上跟得政府嘅標都係逃離唔到價低者得呢回事
6516 發表於 2023-9-18 16:54 | 顯示全部樓層
Man@MFHK 發表於 2023-9-18 15:33
根本區內駁腳應該俾返地頭蟲做,跨區線先拎出黎俾人投。
十四鄉無論計西貢定馬鞍山都係老九地頭,起碼出入 ...

你呢個諗法咪會做成另類壟斷

其實講到尾就係運吉無鬼用
出標書講明要跨公司轉乘優惠, 咪大眾開心囉
再寫明今次有跨公司轉乘, 下次招標就有分加

一直以黎運吉係推動跨公司轉乘係完全無動作
如果要安排新區競爭者, 就更加要將呢樣野變成必需

ahken 發表於 2023-9-18 17:06 來自手機 | 顯示全部樓層

6516 發表於 2023-9-18 16:54

啱,起碼有跨公司BBI, 掠水掠盡都係得單向一程,回程嘅話點都係第二程俾0蚊(例如紅隧口果啲,往九龍方向被掠水我冇說話好講,但香港方向都掠到盡真係好講唔通囉)

DR1666 發表於 2023-9-18 17:26 | 顯示全部樓層

講就容易, 但喺實行既層面上點可以令到對家肯提供誇公司轉乘先?
無論係紅轉黃定係黃轉紅都好, 呢兩間公司既關係就只有一個 - 贏家同輸家

咁試問, 兩間公司點解會成全對方, 允許誇公司轉乘, 等對方加分然後自己唔中標?  (如果有心放蕉皮另計)
定還是, 有份參與誇公司轉乘既公司都有分加? (咁既話加分已經失去意義喇)

其實招標我冇異議, 但點解要一個 batch 咁攞出嚟招, 唔可以獨立一條線去招?
如果招標既目的係唔想壟斷, 咁成個新區一個 batch 去招咪一樣等如某一區只會見到一隻顏色既車, 咁班居民咪一樣無選擇既機會...

ahken 發表於 2023-9-18 17:36 來自手機 | 顯示全部樓層
DR1666 發表於 2023-9-18 17:26
講就容易, 但喺實行既層面上點可以令到對家肯提供誇公司轉乘先?
無論係紅轉黃定係黃轉紅都好, 呢兩間公司 ...

而家將南同嚟緊十四鄉情況一模一樣

跨公司BBI?算把啦...
shakugan2005 發表於 2023-9-18 17:50 | 顯示全部樓層

hkcctim2012 發表於 2023-9-18 16:42
我估開接駁線嘅目的就係推人上鐵同去就近商業區,唔預你轉巴士
至於點解唔搵99/299X兜入去,應該係唔夠載 ...

但78k唔兜入去一樣自己生架78a出黎,所以我會覺得99唔兜入去都會生架99a出黎
dennis28a 發表於 2023-9-18 18:10 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2023-9-18 17:50
但78k唔兜入去一樣自己生架78a出黎,所以我會覺得99唔兜入去都會生架99a出黎
...

67A 同 78A 係招標之前已經生左出黎既野。
惡意回復是不道德的行為。
teddybus 發表於 2023-9-18 18:12 來自手機 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2023-9-18 17:50
...

如果架99A係十四鄉去西貢,咁就生到出嚟
mak5052 發表於 2023-9-18 18:16 來自手機 | 顯示全部樓層

或者在新專營權中規定實施澳門式 BBI?(不分公司、路線,轉車只補差額)