hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議] 九巴路線 P960 加強服務至全日 , 並延長至北角碼 ...
開啟左側

[建議] 九巴路線 P960 加強服務至全日 , 並延長至北角碼頭

天空之神 發表於 2023-9-23 00:06 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

前言
由於現時屯門市中心只有 962X 服務銅鑼灣
九巴只有有限班次之 960CPS 961 及 P960 來往
同時 P960 需由灣仔北兜出銅鑼灣

為善用 P960, P968 收車車輛,
減省不必要之空載過海
建議 善用現有北碼泊位 , 進一步延長 P960 及提供直達銅鑼灣及北炮服務

詳細建議
P960 兆康站(北) - 北角碼頭

往北角碼頭停
欣田邨, 麒麟站, 寶怡花園, 盈豐園, 新圍苑, 建生邨樂生樓, 紅橋, 屯仁街, 華都花園
屯門公路轉車站
西隧轉車站
港澳碼頭, 海港政府大樓, 怡和大廈, 政府總部, 入境事務大樓, 告士打道維園, 維多利亞公園
七海商業中心, 電廠街, 北角碼頭

往兆康站(北) 停
新都城中心, 炮台山站, 百德新街, 舊灣仔警署, 海富中心, 利源東街, 文華里, 皇后街,
西隧轉車站
屯門公路轉車站
屯門市廣場, 新墟街市, 紅橋, 大興北站, 新圍苑, 寶田, 大興警署, 麒麟站, 欣田邨, 兆康站(北)

兆康站(北) 開
0645 0715 0745 0815 0845
1115 1145 1215 1245 1315
1345 1415 1445 1515 1545
1615 1645 1715 1745 1815
1845 1915 1945

北角碼頭開
0900 0930 1000 1030 1100
1130 1200 1230 1300 1330
1400 1430 1500 1530 1600
1630 1710 1750 1830 1910
1945 2020 2100 2145 2230

收費及用車不變

歡迎討論

.
Peter03145212 發表於 2023-9-23 07:23 | 顯示全部樓層
厹既然都唔俾對家入自己嘅範圍,咁黃巴又點會輕易比對加入自己嘅範圍呢?,除非運輸署行協調同出聲,否則呢個建議都係唔可行
 樓主| 天空之神 發表於 2023-9-23 08:57 | 顯示全部樓層
Peter03145212 發表於 2023-9-23 07:23
厹既然都唔俾對家入自己嘅範圍,咁黃巴又點會輕易比對加入自己嘅範圍呢?,除非運輸署行協調同出聲,否則呢 ...

想問邊個叫自己範圍?

北炮返屯門有車? peer 都無得反對

銅鑼灣唔入怡和街唔使額外quota

北碼唔使對家嘔坑,本身有剩

咁,有冇一個更好理由反對?唔計九巴蝕做
.
lsc04d11 發表於 2023-9-23 09:58 來自手機 | 顯示全部樓層

P960其實係咪都叫做全日緊 只不過係個臨時班次表仍然實施(但站頭仍然係同你建議差不多嘅時間嫁)睇真啲 你個班次仲密過宜家表列既45分一班 10架豪華車(連埋P968)做唔做到?
 樓主| 天空之神 發表於 2023-9-23 10:32 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2023-9-23 09:58
P960其實係咪都叫做全日緊 只不過係個臨時班次表仍然實施(但站頭仍然係同你建議差不多嘅時間嫁)睇真啲 你 ...

其實應該上繁後返屯門同下繁前出市區最多車剩

返而繁時最少,同埋無左逆通勤時間

240 分鐘一轉開 30 分一班,10+1 架車夠做

方向係全線upgrade 屯門客上 P 車

就暫時唔使再諗銅鑼灣,北炮既野

.
tina 發表於 2023-9-23 22:00 | 顯示全部樓層
個服務時間其實唔使拉咁闊,假日唔反對你

平日兆康開0700-1100
北角開1700-2200就夠
265B 22年不變
 樓主| 天空之神 發表於 2023-9-24 15:45 | 顯示全部樓層

tina 發表於 2023-9-23 22:00
個服務時間其實唔使拉咁闊,假日唔反對你

平日兆康開0700-1100

如果同 960P 961特 服務時間差唔多
就無左打劫既意圖啦
.
tina 發表於 2023-9-24 19:53 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-9-24 15:45
如果同 960P 961特 服務時間差唔多
就無左打劫既意圖啦

首先都要有人比你打劫到,平日11點後有幾多人去老銅呀

265B 22年不變
WN4156 發表於 2023-9-27 22:07 | 顯示全部樓層
屯門已經4條全日過海線,有quota都比690S,934,936,948先啦
 樓主| 天空之神 發表於 2023-9-27 23:33 | 顯示全部樓層

WN4156 發表於 2023-9-27 22:07
屯門已經4條全日過海線,有quota都比690S,934,936,948先啦

想問 建議中既 P960 邊條路要額外 quota ?

對比本來最原始既 P960+ P968 黎講

怡和街又唔入,又無用多左車
.