hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴 B7 巴士站調整
開啟左側

[服務調整] 城巴 B7 巴士站調整

cnquate 發表於 2023-9-26 19:00 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

30/9 起,城巴 B7 香園圍口岸方向加停「天平邨天明樓, 馬會道」(編號 3818) 巴士站,上水方向改直行馬會道,加停「順欣花園, 馬會道」(編號 3817) 巴士站,「天平邨天怡樓, 龍琛路」(編號 3719) 巴士站取消。
有權有勢嘅人灌水放流唔使停板
天空之神 發表於 2023-9-26 19:22 | 顯示全部樓層
其實幾時到 56A 拉直路線
.
horivhyc 發表於 2023-9-26 19:24 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-9-26 19:22
其實幾時到 56A 拉直路線
更何況翠麗(龍琛路體育館)同天平總站真係嘔到客,要拉直飛走?講唔過
asv98.kw131 發表於 2023-9-26 21:00 | 顯示全部樓層

horivhyc 發表於 2023-9-26 19:24
更何況翠麗(龍琛路體育館)同天平總站真係嘔到客,要拉直飛走?講唔過 ...

同意

如果係想做皇后山至上水特快,小巴係唔會放過城巴嘅。
如果想做屯門至皇后山,咁不如拆 56X 皇后山開經聯和墟之後直上公路,分分鐘 56X 全日嘅阻力細啲。
忍一時之氣 滅自己威風
dennis28a 發表於 2023-9-26 21:09 | 顯示全部樓層
asv98.kw131 發表於 2023-9-26 21:00
同意

如果係想做皇后山至上水特快,小巴係唔會放過城巴嘅。

黃巴好有趣,佢明知 56A 唔可以做皇后山去上水市場,
但又想好似 20A 咁博博下大霧入去,開左線先再算。

點知班朝早早茶 2 蚊客唔賣佢帳,
但又會同班後生爭 503 系搭,依下先抵死。

真係開 56X,比盡你沙公直行,轉入馬會道經法院再公園走。
但自己連 56 都唔想全日,你覺得飛埋上水,條 56X 全日到?

如果我係黃巴,就入紙開 56B 申請入古洞好過,
皇后山 - 上水 - 古洞 - 54 區。
惡意回復是不道德的行為。
asv98.kw131 發表於 2023-9-26 21:18 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2023-9-26 21:09

冇辦法啦,56A 比較有機會有雙向客流吖嘛
如果真係俾城巴延伸條 56A 去埋龍門居甚至屯門碼頭,56A 係完全可以做到皇后山至屯門同 54 區至上水 / 聯和墟嘅客,我係城巴梗係想搞大 56A。
如果做大 56,咁 56A 就一定唔使旨意全日,即係淨係可以做 54 區至上水(連去聯和墟都做唔到)嘅客。
我諗我係城巴,如果有心做大 56A,我都唔會袋住 56 先,因為隨時冇彎轉。

你講嘅 56B 除咗插定旗之外,我諗唔到有咩好處,慢慢停青山公路 / 新潭路我不如等 44A 小巴。只會變 502 同 73 / 73A / 73B 嘅翻版。
忍一時之氣 滅自己威風
horivhyc 發表於 2023-9-26 21:20 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2023-9-26 21:09
早前你先講完皇后山至上水果段有問題,黄巴點乞56A全日都全日唔到,
你走黎開條56B繼續重蹈覆徹?
你會唔會更加有趣左D呢?
Time to say goodbye.
kay 發表於 2023-9-26 21:21 | 顯示全部樓層
asv98.kw131 發表於 2023-9-26 21:18
如果真係俾城巴延伸條 56A 去埋龍門居甚至屯門碼頭,56A 係完全 ...

其實呢排應該都有機會

之前十四鄉壇野
九巴有少少叫運吉唔好再唔比佢加強服務
咁城巴應該都同樣訴求
不過如果以業績決定條線可唔可以大搞
56A先比街坊報數話一般般
而且真正上繁又比78B食左

真係排隊應該78B優先
世界很簡單 人類很複雜
horivhyc 發表於 2023-9-26 21:26 | 顯示全部樓層
asv98.kw131 發表於 2023-9-26 21:18
如果真係俾城巴延伸條 56A 去埋龍門居甚至屯門碼頭,56A 係完全 ...
56A只可以業旺止步(講緊仲要避開寶田同石排),如果再向下就會俾馬生問候扭計
不過一講56A,無限循環又黎架啦
我勸你都係少講為妙
大家有大家既堅持,就無謂繼續為56A全唔全日呢個議題而爭辨到天崩地裂

都係圍繞講番B7停果兩個站啦,離題啦
Time to say goodbye.
asv98.kw131 發表於 2023-9-26 21:27 | 顯示全部樓層

horivhyc 發表於 2023-9-26 21:26
56A只可以業旺止步(講緊仲要避開寶田同石排),如果再向下就會俾馬生問候扭計
不過一講56A,無限循環又黎 ...

真係,56A 嘅問題根本係無限輪迴的,都係講返 B7 好過。

忍一時之氣 滅自己威風