hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 港鐵即日暫停預售10月11日或之後高鐵跨境車票 ...
開啟左側

[中國大陸] 港鐵即日暫停預售10月11日或之後高鐵跨境車票

rheneaschoi 發表於 2023-9-27 12:00 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

港鐵接獲內地鐵路部門通報,為配合全國高鐵調整行車時間表,由即日起將暫停預售10月11日或之後來往香港西九龍站及內地的跨境列車的車票,直至另行通知。

港鐵表示,已在香港西九龍站加強資訊發放,通知乘客有關安排,將與內地鐵路部門緊密聯繫,待有進一步關於售票的消息時,會即時透過不同渠道發放。

港鐵呼籲乘客留意12306官方網站或手機應用程式、高速鐵路網頁及手機應用程式發放的最新資訊。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/com ... VAkbMJLU4qwhm3eO6tI

from RTHK
HU6455 發表於 2023-9-30 00:40 | 顯示全部樓層

你班香港人嘈廣州東尾車太早, 我就比番班車你, 不過就玩下你, 站站停, 睇下你地搭唔搭

horivhyc 發表於 2023-9-30 23:59 | 顯示全部樓層
HU6455 發表於 2023-9-30 00:40
你班香港人嘈廣州東尾車太早, 我就比番班車你, 不過就玩下你, 站站停, 睇下你地搭唔搭
佢顯示有卧鋪...
螢幕擷取畫面 2023-10-01 000020.png
Time to say goodbye.
CR400AF-1006 發表於 2023-10-2 13:01 | 顯示全部樓層

唔好諗太多,上面個D咩臥鋪、復興號全部都係假,坐好你地嘅幾組CRH1A-200型

評分

參與人數 1HugeC +2 收起 理由
horivhyc + 2

查看全部評分

peterkl 發表於 2023-10-2 20:41 | 顯示全部樓層
都唔係站站樂
新塘同樟木頭都未停
停埋就perfect池

Danny.lin 發表於 2023-10-2 21:45 | 顯示全部樓層
CR400AF-1006 發表於 2023-10-2 13:01
唔好諗太多,上面個D咩臥鋪、復興號全部都係假,坐好你地嘅幾組CRH1A-200型
...

姑勿論乜車型喇,恢復一班夜車到西九都好,唔使急急腳趕末班車,至於換復興號,我認為,可能係派車嘅地方換咗,最早期廣州東-西九高速動車全部都係千里迢迢從潮州動車所派啲CRH1A-A過來,後期先喺石牌站隔籬嘅廣州東動車所派CRH1A擔任本務,現時新塘動車所都開門營業喇,換CR400BF-Z也正常啊
Danny.lin 發表於 2023-10-2 21:46 | 顯示全部樓層

唔知呢部車係唔係西九始發嘅臥鋪動車,加一班夜車係為咗送部車到西九??不過有機會係12306整錯咗

horivhyc 發表於 2023-10-2 22:22 | 顯示全部樓層
Danny.lin 發表於 2023-10-2 21:46
唔知呢部車係唔係西九始發嘅臥鋪動車,加一班夜車係為咗送部車到西九??不過有機會係12306整錯咗

唔似係
唔會賣大包會有動卧入黎西九
horivhyc 發表於 2023-10-2 22:31 | 顯示全部樓層

ok
今日港鐵高速鐵路網站可以睇番部分長途列車車次

但當中有幾個細節
1. 涉及貴廣線既班次(昆,重,成)回復正常時間甚至比肺炎前快(據聞部分路段會加速去300,但未證實),而且停站減少
2. 以潮汕同汕頭為目的地既五班車全數消失(改經贛深同廣汕?),但廈門同福州既四班車維持不變
3. 傳聞既一班湛港車未出現
4. 唯一一班肇港班次消失

FBI2 發表於 2023-10-3 00:04 | 顯示全部樓層

horivhyc 發表於 2023-10-2 22:31
ok
今日港鐵高速鐵路網站可以睇番部分長途列車車次

暫時聽到既消息:
1/ 新增一列來往西九和湛江西的車次,西九開10:18,湛江西開下午3點幾
2/ 成都至西九轉用CRH400AFZ
3/ 新增一列來往西九和廣州東的車次,廣州東開20:18
4/ 西九至貴陽,昆明,重慶,成都車次全部提速和加價,其中西九至桂林西車程縮至3小時3分,票價二等由現時363元加到412元人仔,貴到喊.
5/ 廣州南往西九尾車G6587提早至21:45開出
6/ 福田往西九尾車提早至21:50開出

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工