hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴89減班
開啟左側

九巴89減班

ccchhhuuunnn 發表於 2023-10-3 18:15 | 顯示全部樓層

henryfung1515 發表於 2023-10-3 12:55
今時今日都無咩可能開慈沙,開得慈沙又係𠝹走89啲客,盞兩敗俱傷

89客地底泥,梗係推人上88X啦
89A可以搶小巴轉鐵客,加埋大老山轉乘網絡去埋上水甚至再轉車北上中國都仲得
全部都新生意嚟,好做過89
問題都係有冇人阻啫
唔阻嘅櫃桶底都揾到人車出嚟開
12Lane 發表於 2023-10-3 19:52 來自手機 | 顯示全部樓層
Mercer 發表於 2023-10-3 11:56
九龍 沙田 大圍 葵涌 青衣 荃灣
真係雜體cut 車去補貼月票果啲長途客, 咁同屎水有咩分別?
  ...

兩間公司本質上就係冇分別,同一個社會環境之下一間有嘅問題另一間都幾乎會有,甚至嶼記珀記都會有。係唔知點解會日日有人大戰幾百回合啫。或者可能呢度臥虎藏龍,個個都有番幾球巴士公司股票揸手。
castanopsis 發表於 2023-10-3 21:35 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2023-10-3 13:15
而家十個煲五個蓋
有排都唔會排到去慈沙
況且就算89密但2F/3C疏

以前89車海
等唔到2F/3C幫襯馬生都唔係問題
宜家咁樣減落去, 呢班客有條件搵過第二個方法做返

心目中會用89B去換
如果做循環,北行大隧南行獅隧, 一轉60分鐘左右
回本門檻應該好低
JX9097 發表於 2023-10-4 12:17 | 顯示全部樓層

Mercer 發表於 2023-10-3 16:51
貴過80 80X 都已經貴啦, 213D 果啲直頭叫呃錢

213D對比27真係搶到極致
JX9097 發表於 2023-10-4 12:19 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-10-3 21:35
以前89車海
等唔到2F/3C幫襯馬生都唔係問題
宜家咁樣減落去, 呢班客有條件搵過第二個方法做返

89B去唔到市中心
仲要大老山轉乘得單邊
咁改法似乎唔係好事
castanopsis 發表於 2023-10-4 14:03 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2023-10-4 12:19
89B去唔到市中心
仲要大老山轉乘得單邊
咁改法似乎唔係好事

當然前提係要經市中心
大隧轉乘其實得北行有用
南行大隧線可以轉3D/3M車海上慈雲山,無人會肯喺大隧食20-30分鐘風

JX9097 發表於 2023-10-4 14:12 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2023-10-4 14:03
當然前提係要經市中心
大隧轉乘其實得北行有用
南行大隧線可以轉3D/3M車海上慈雲山,無人會肯喺大隧食20- ...

咁條89B點行?
大老山》沙角》市中心》秦石》大圍》獅隧?89畀89B再搶咁啲客又會減到咩景況?
乙明/ 博康肯唔肯單靠74A/ 80X出黃大仙/ 九龍灣/ 觀塘?

而且慈雲山左有鳳德,右有富山
究竟行邊一邊都隨時變拉倒
循環線唔係唔可行,但循環點要喺慈雲山

否則順得哥情失嫂意
循環點擺慈雲山起碼一邊上山快,一邊落山快,各有得失

castanopsis 發表於 2023-10-14 08:42 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2023-10-4 14:12
咁條89B點行?
大老山》沙角》市中心》秦石》大圍》獅隧?89畀89B再搶咁啲客又會減到咩景況?
乙明/ 博康 ...

類似
沙田亦可以考慮棄秦石,跟85行相對多人既大圍市
老實講89B本身已經無乜生存空間
沙乙新翠留到單邊直車去黃大仙/鑽石山,已經仁至義盡
慈沙值博率點都高唔少

89昔日線皇,宜家日間中段,開到上20-25分鐘一班
慈雲山怕且都唔會有人再轉89入沙田,所以慈沙影響應該都好有限

否則順得哥情失嫂意
循環點擺慈雲山起碼一邊上山快,一邊落山快,各有得失

循環點擺慈雲山,即係跟203E兜圈?
咁似乎做唔到最多客既慈中慈北,亦無咗定點開車上大隧既優勢
直接兩邊鳳德上落似乎好啲,至少車程短
天空之神 發表於 2023-10-14 09:17 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-10-14 08:42
類似

可以富山上慈中,然後轉左落山落鳳凰
.
JX9097 發表於 2023-10-14 11:29 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2023-10-14 08:42
類似

來回行大老山可以咁行(本身有諗過經鳳凰新村,但對富山似乎太兜
至於慈北就真係冇辦法,因為方向唔順,兼且慈雲山道左轉雲華街有限長

另外最尾可以諗一諗入唔入鑽石山站)