hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴89減班
開啟左側

九巴89減班

MCMoore 發表於 2023-11-2 12:54 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2023-11-2 12:48
88X 火炭上車,成半個鐘去大隧口,
假如將來真係做大手術,我諗個重點從來唔係火炭有無全日車,
而係兩繁 ...

89X/C點改都會得失班一城貴客
LAK2 發表於 2023-11-2 13:37 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-11-2 11:50
其實將 89 改循環線去裕民坊調頭隨時慳到車不過做左翠屏協和街就好難返轉頭

最頂癮係89依家做起埋翠屏<>牛頭角道流水
真係接近無得搞

12Lane 發表於 2023-11-2 13:41 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2023-11-2 12:48
88X 火炭上車,成半個鐘去大隧口,
假如將來真係做大手術,我諗個重點從來唔係火炭有無全日車,
而係兩繁 ...

88X去火炭當做「有車」呢樣擺明就係搵火炭笨實架啦。
人地油藍都叫做係比錢買速度、買服務,火炭就比多幾蚊買難受,兜入沙田站一圈,九龍有限度停站,費時失事。
有得番轉頭嘅話89去火炭明顯實用好多,去晒綠線、唔算太慢,講真咪比佢收番9蚊再做7.5雙分一樣得,不過呢度主旋律係要陰平線谷人上一條仲貴過74X嘅線出觀塘,仲話要隊埋89上樂華,認真睇到黑人問號。
3bx 發表於 2023-11-2 13:54 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2023-11-2 13:41
88X去火炭當做「有車」呢樣擺明就係搵火炭笨實架啦。
人地油藍都叫做係比錢買速度、買服務,火炭就比多幾 ...

今時今日巴士公司都係陰平線,好似城巴796C延長到工業邨加價,改做793,加雙向分段,殺埋797M。
九巴應該參考城巴,點樣可以用更多貴價綫做短途流水,加雙向方段,殺短途綫。又可以博人唔記得落車拍卡,$2客又唔會落車拍卡,以改善盈利。
天空之神 發表於 2023-11-2 14:19 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2023-11-2 13:37
最頂癮係89依家做起埋翠屏牛頭角道流水
真係接近無得搞

捉 13D 過去攪重組咪有🤣

反正牛頭角道以東都無肉食
.
sq285 發表於 2023-11-2 14:33 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-11-2 14:19
捉 13D 過去攪重組咪有🤣

反正牛頭角道以東都無肉食

11C有冇得諗
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
cz9328 發表於 2023-11-2 15:08 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2023-11-1 17:41
唔使搞咁多嘢啦
89B擺明都係想陰乾
春暉花園同功樂道都未必搵到合適位置做總站

都係嘅,一車十數丁友嘅客量假如位位收足$18都或者有心機睇吓點樣可以搵多幾個客。

但沙田-東九龍服務價錢牌確實唔容易回本。

88x 嘅價錢牌,大老山隧道路況不穩回車唔夠快,都未必像開線時般容易回本。(當然北區/大埔-東九龍亦可能同時面對呢個問題)
SE7378 發表於 2023-11-2 18:24 來自手機 | 顯示全部樓層
88X/89 嘅問題係,呢一組線做緊嘅沙市、源禾 <> 觀塘客係咪互通,
定係真係牛頭角道去沙市就只上 89,觀塘道去沙市就只上 88X,
唔會有沙市嘅乘客從牛頭角道行去觀塘道上 88X,或者掉返轉上 89 嘅情況?
如果唔係互通,加上各自都有對方不能 replace 嘅服務路段,
咁 88X/89 就應該繼續維持原狀,如果係就大家自行 FF 啦。

更值得考慮嘅係,油塘、藍田 <> 沙田係咪仲要同火炭 <> 觀塘道一齊做?
S3BL100 發表於 2023-11-2 21:47 | 顯示全部樓層
KE7066 發表於 2023-11-2 01:48
89 未減班之前啲班次我已經日日思考緊唔搭佢有咩方案可以牛頭角道去龍翔道沿線

拉埋上樂華換咩入去牛頭角 ...

牛頭角道同平田情況好唔同吧,計步行距離其實只係得喜鵲樓、觀塘官立小學呢對車站有討論餘地

唔好忘記呢條 thread 之前已經有聲音認為 89 應該考慮改出觀塘道照顧返工客。如果只係咁改而無照顧觀塘居民當然唔理想,但如果係照顧另一班觀塘居民而潛在受惠人數比牛頭角道更多,我唔認為無討論空間
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2023-11-2 21:54 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2023-11-2 00:29
冇錯呀,我係完全唔認同先藍田後油塘,只不站當年有個壽頭議員喺道白白放走個尾站在比左油塘,所有野係有 ...

搞清楚先,我提出 89 改上樂華呢個 idea 出來 brainstorm,最終客觀效果係同時畀 88X 加到廿分班,火炭有真正全日線往來觀塘,就算你話為左樂華而犧牲其他客利益都好,觀塘區亦唔係只得樂華受惠

效果係點,我會睇整體,而唔係一兩條村

同埋如果 89 仲係當年地位不可動搖,當然無理由咁改;但而家好明顯唔係,平日非繁已經減到不似人形,條線長遠想做咩定位係值得討論

而我上面都提及過收費問題,我暫時諗唔到其他方法解決。如果九巴肯禾輋出藍田分段 $9.0,肯每位藍田客回程收少 $2.2,縮減同 89 收費差距,係值得考慮。但 $7.5 同 $11.2 差距的確太大,呢個問題解決之前,我同意唔應該縮短 89
fb.com/scientisthk2usa/