hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴89減班
開啟左側

九巴89減班

12Lane 發表於 2023-9-29 23:13 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2023-9-29 22:35
山上客固然畀 88 88X 搶走晒,但其實而家新城巿係咪少左本地客行街?

開到咁疏,本唔本地客都好難支持得住。
反正有鐵,九巴又唔想做,由佢自然死亡算啦。
12Lane 發表於 2023-9-29 23:16 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2023-9-29 22:53
又唔覺個商少左人行,不過夜晚係差左好多.

而家49X夜晚都疏到癲左,長期開15-20,搞到沙中頂晒閘.

城隧X線都係越黎越垃圾,一到夜晚就等到傻,15/20當食生菜,寧願玩疏車+ETA一程車可能仲好啦。
KG1428 發表於 2023-9-30 00:07 | 顯示全部樓層
henryfung1515 發表於 2023-9-29 22:58
自殘多過被打殘。呢幾年不斷減班,邊個會搭。衣家仲要縮到落20-25,分分鐘入到沙田下班都仲未到。
...

仲係10年前的89,最密仲可以做到5分鐘一班

自屯馬線通車後,獅隧版89系不斷減班
89B已經縮至牛頭角,下一步要取消
89多次減班,最疏可達30分鐘一班

其實89B可以直接取消,89改行車公廟路
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
Togepi 發表於 2023-9-30 00:19 | 顯示全部樓層

KG1428 發表於 2023-9-30 00:07

經車公廟嘅話有一班新城市客會走…
好似唔算十分值
中四嘅小刺蛋 ;p
Jeanne33 發表於 2023-9-30 00:36 來自手機 | 顯示全部樓層
KG1428 發表於 2023-9-30 00:07

89B其實直接取消就可以了,交給80/80X/港鐵吧,另外我認為可以在農曆新年開89R 做車公廟<-->觀塘客
而89不是新城市直出的話就是自殺 (連現在主要客源新城市<-->黃大仙)也放棄掉
psypericarp 發表於 2023-9-30 01:10 來自手機 | 顯示全部樓層

向來都唔過眼沙廠,又冇月票客扶持,鐵路競爭又大,價錢牌又低,可以預期沙田線係越做越衰。有時又收下車,全部20-30分鐘可以預計到
GZ4031 發表於 2023-9-30 03:01 | 顯示全部樓層

唔好寫到咩比88打殘
88 繁時日日大老山條隊長到唔見尾, 開ETA 做緊15-20
上唔哂既一等又3個字
我知, 新清塞車嘛

然後88X, 其實12點幾打後佢都係直出藍田一帶先, 唔係直落九龍灣
班次就定點30
我唔明搶到幾多客囉, 仲要89係做唔近地鐵站既牛頭角道

九巴自己做得衰, 唔可以瀨咩88 88X 搶客, 你話88分薄左當初89 牛池灣村/觀塘既轉車客, 我認同
但根本88X 都唔係咩野強而有力既對手, 密又唔係, 打得正又唔係

最強既對手係屯馬線, 當開完屯馬一期, 89 一路減落去, 減到人地沙市一開手機見你20分鐘後先有車, 就唔係諗什麼88 88X, 而係地底見

特別批評88 其實都唔係做得特別好, 如果老九冇因為開88 而陰89, 班客就算見88 甩, 有89 都仲可以考慮下落左去先轉車
呢家89 咁開法, 88 一甩拖基本上又係地底見

不過有時講咩都冇用, 呢家係用客量去評估一條線加定減班, 89 真係比人分薄左, 比屯馬打到正, 死都唔係不明不白既
但既然係咁呢, 就不如諗埋點同淨低既89B 整合下, 甚或考慮清楚重組埋大老山同獅隧既東九車

89開呢一種班次基本上唔會有客再回流, 只有地獄輪迴

至於甚麼89X 係對手, 哈哈, 沙田有幾唔順燈你地唔係唔知掛, 89X 沙田站開停完愉翠, 屯馬去到邊? 89去到邊?
呢個班由每次89減班都見到, 真係笑左出聲, 唔好拎一架區內兜完, 其他車都到哂東九龍既線去比, 89X 都唔係主要做沙田站既客

By the way, 老九咁鍾意屈錢, 何不直頭加車split 埋88X, 一條做藍田山油塘, 一條就做九龍灣特快到觀碼, 兩條都係跟88X 價
淨低咪可以陰爆89然後縮落彩虹總站囉 ;) 九巴最開心
shakugan2005 發表於 2023-9-30 04:45 | 顯示全部樓層
再嘈就提供74a式班次
GU9338 發表於 2023-9-30 05:09 來自手機 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2023-9-30 03:01
唔好寫到咩比88打殘
88 繁時日日大老山條隊長到唔見尾, 開ETA 做緊15-20
上唔哂既一等又3個字

大部分位都認同,但唯一唔認同係 89X 沙田站無客

89X 絕對係慢過 89,但所見有班唔知邊度走出黎既死忠搭佢往來沙田東九(唔係區內流水客)而唔係去搭 89
Gary_B 發表於 2023-9-30 05:26 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2023-9-30 05:09
大部分位都認同,但唯一唔認同係 89X 沙田站無客

89X 絕對係慢過 89,但所見有班唔知邊度走出黎既死忠搭 ...

牛頭角道唔想行 & 以為慢
X效應
回程啟業
去宜家寶福唔想行