hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 3B 減班
開啟左側

[服務調整] 九巴 3B 減班

1181174166 發表於 2023-10-11 21:35 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2023-10-11 21:30
計埋轉車就未必了,而且條線另一個功能係打通大老山轉乘網絡

#30分鐘搵鬼同你轉系列
S3BL100 發表於 2023-10-11 21:43 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2023-10-11 15:17
或者咁講
2P走線本身唔見得靚仔啱玩全日
山上先係主角但要屈去富山

調返轉富山先係其中一個主菜,況且落山方向行富山唔慢得過鳳凰新邨內街。係上山方向行富山慢過蒲崗村道,亦因此我認為無理由夾硬 2F 食 2B 拖慢車程,尤其是黃大仙轉車客

不如話問題係 2F 真係多客,而且深水埗站位靚,其實無乜理由搞佢,最多只能調整班次

2P 深水埗往慈雲山方向站位的確無 2F 咁靚,但道路網加上長沙灣道流量問題,一定係行青山道、九江街尾站,無其他解決方法。反而係長沙灣方向,係可以大埔道轉入欽州街右轉長沙灣道,唔行元州街,福榮街落車站位唔差,而欽州街以西一段長沙灣道西行好似亦無流量問題
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2023-10-11 21:52 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-10-10 23:21
如果5P/X做5C都係減班
說好的殺3B保5C如空話

5C 而家下繁做緊 12-15,加返三部車係可以令 5C 該時段上返 10 分一班,同時 5P+5X 夾埋九班變十一班車,減過D乜?

我同意 2B 無必要兜橫頭磡,問題係唔兜橫頭磡慳到既行車時間,唔夠減一部車

真係想減車,一係就去到東京街調頭做循環,一係就則仁中心後呈祥道直去蝴蝶谷道做循環,左轉青山道返原線,兩種行法都可以令一轉行車時間減至約 63-65 分,三部車夠跑。當然呢兩種改法,地區會有咩反應,我好難估

2B 最大問題係竹園無替代品,唔似得富山條 3B 有齊替代,但一落到橫頭磡就已經唔係獨巿;而竹園基本盤又唔夠大,夾硬併其他線又會衍生其他問題。如果都係做唔住,剩返唯一出路係變兩味,非繁用 7M 同 211 回水轉乘 2F 取代
1181174166 發表於 2023-10-11 21:55 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2023-10-11 21:52
5C 而家下繁做緊 12-15,加返三部車係可以令 5C 該時段上返 10 分一班,同時 5P+5X 夾埋九班變十一班車, ...

所以殺3B之後5P/X全日埋塵埃落定,3B剩低啲車你自己搞掂與下路無關,先係我想見到嘅結果

而2B唔兜橫頭磡拉兼拉至富山,富山車程上唔會太慢,竹園畀多啲但賺特快咁
S3BL100 發表於 2023-10-11 22:51 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-10-11 21:55
所以殺3B之後5P/X全日埋塵埃落定,3B剩低啲車你自己搞掂與下路無關,先係我想見到嘅結果

而2B唔兜橫頭磡 ...

我又調返轉問你,殺 3B 點解一定要 5P/X 全日?

2B 就算唔兜橫頭磡,一單都要七個字,2P 全程上埋山頂九個字都唔使,講緊 2B 就算延長,富山淨車程都比 2P 慢起碼三個字。當然如果加到廿分班就有得傾,但一加到廿分班,用車數目已經同直接擺四部車開 2P 無分別,我睇唔到有任何理由求其塞富山食條 2B 就算
1181174166 發表於 2023-10-11 22:59 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-10-11 22:51
我又調返轉問你,殺 3B 點解一定要 5P/X 全日?

2B 就算唔兜橫頭磡,一單都要七個字,2P 全程上埋山頂九 ...

開5X/P全日郁唔到5C咪得囉
殺線唔加密另一條線唔係無例子,有一定唔加後減風險

而2B:唔兜橫頭磡拉兼拉至富山
希望今次夠清楚啦
S3BL100 發表於 2023-10-11 23:09 | 顯示全部樓層

1181174166 發表於 2023-10-11 22:59
開5X/P全日郁唔到5C咪得囉
殺線唔加密另一條線唔係無例子,有一定唔加後減風險

我都無叫過 5P/5X 全日

不過 A 區去 B 區路線因為需求下降而減班或取消,換一條 A 區去 C 區路線,配合 A 區居民需求轉變,向來係正常做法。當日 3X 開線都係抽 3B 車,從來無預過紅土。267S 摺線換 267X,唔去尖咀去九龍東,係另一個例子。再數遠少少,70X 摺線,再加埋成抽線縮短,換 978 (373A) 全日都得

反正再擺多條線落紅土都係需求過剩

上面已經講左,我唔認為 2B 拉上富山係理想做法,無論行車時間定資源都係,就算唔兜橫頭磡都係咁話。都係果句,2B 做唔住,不如變兩味補轉乘就算
1181174166 發表於 2023-10-11 23:27 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-10-11 23:09
我都無叫過 5P/5X 全日

不過 A 區去 B 區路線因為需求下降而減班或取消,換一條 A 區去 C 區路線,配合 A ...

咁你有無要X6C全日?quote埋畀你啦「而家又唔係我話要 X6C 全日」

繁時單向線同全日線比已經有問題
70X摺線,277E又咩嚟?
重點係,我依家唔畀條3B你咩?
而家唔係唔殺3B而係殺3B之後點維持5C,避免殺3B減5C嘅情況

2B/F/P加四架車落成組線同2B延長加兩架保竹園有全日車出長深荔,點解要挖完紅土又要挖竹園個窿?
你最常講多十零分鐘架啦反正,計落加兩架落2B繁時20分鐘一班都得

S3BL100 發表於 2023-10-11 23:45 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2023-10-11 23:27
咁你有無要X6C全日?quote埋畀你啦「而家又唔係我話要 X6C 全日」

繁時單向線同全日線比已經有問題

咁事實係我無叫過 X6C 全日,根本係天庭指令既結果。可以做既只係點樣執靚條線,唔好同 6C 攬炒,亦唔好搞到 6C 減班令 6C 6F 攬炒

但又咁講,就算 X6C 唔全日,都唔代表果幾部車一定會畀 6F 留活口

2B 飛起橫頭磡拉去富山,要全日開 20 一班就要開 8 部車,數目同直接畀四部車 2P 全日無分別,你加兩部車只能做到繁時廿分班。但我一樣可以話而家本身已經有一班 2P 回程同一班 2F 去程特車,加四部車一樣可以做到 2P 繁忙時間廿分班

雖然 2B vs 2P 個情況,咁做無咩意思,但用速度換班次起碼有得傾,而你無咁做,非繁一樣係 30 分一班交差

2B 做唔住就係做唔住,本身無戰略意義需要保住,唔需要刻意救線,甚至令到條線日後更難重組

2P 係現成路線,可以收貴一級已經係後話;但明明富山先係 3B 最大持份者,慈中亦唔係無份,拜託你唔好咁玩人好無?

1181174166 發表於 2023-10-11 23:58 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2023-10-11 23:45
咁事實係我無叫過 X6C 全日,根本係天庭指令既結果。可以做既只係點樣執靚條線,唔好同 6C 攬炒,亦唔好搞 ...

如果X6C唔搞就唔驚啦,6C未差到唔夠客減班嗰隻,只係比起屯馬開檔之前差咁解
結論係無急切需要摺6F,反正未見到有完善補償方案

2B全日20分鐘你自己諗出嚟你自己拆,唔好又屈我
你喺竹園搞完103又搞2B,人哋得返條1似樣,你仲叫人去轉條行都快過等嘅7M,依家係你玩人多喎
你富山養唔起3B換條2B仲要講班次?點對點好唔好?你出到客再加班囉

富山最大持份者講唔掂又搬慈中?3B剩低嗰幾架你唔食落肚一係5C一係5X/P再唔係2F架啦
你又講得啱呀,我拉完條2B無搞過2F你仲有2P/2F特呀之後問題嚟啦,慈中要兩條長深荔?
如果落夠四架車落2B,而且再特快啲行大埔道,成轉行車時間同2P應該相約
富山有更密班次,竹園有車搭,我唔反對