hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2023 暑假篇 ...
開啟左側

[日本] [多圖] 日本升學鐵道見聞錄・2023 暑假篇

樓主| cyc_yin 發表於 2023-10-12 22:08 | 顯示全部樓層

第二朝一早搭去出雲市,再轉一畑電車(5000系)

最初既定位係急行形車輛,所以車內換上小田急3100形(NSE)既座椅

搭到去大津町站之後,就行去與附近JR路軌並行既小路影下相

木次線觀光列車「奥出雲おろち号(奧出雲大蛇號)」星期日既班次係從出雲市開出,清晨就有木次〜出雲市既「送り込み」回送班次。佢喺朝早6點未夠就從木次鐵道部出黎,一路慢慢回送去出雲市,其中宍道~出雲市呢段由12系客車做車頭(車頭三分一空間改成駕駛室),靠後面DE10形推進

私鐵王國 @ Medium
 樓主| cyc_yin 發表於 2023-10-12 22:36 | 顯示全部樓層

奥出雲おろち号喺8:45出發,全程接近四個鐘,行曬木次線去到山中秘境車站——備後落合站。因為佢喺11月下旬last run,所以近期車票非常搶手,我有幸成功「10時打ち」搶到飛,之後會分享下呢個旅程

奥出雲おろち号本身就係比較難搭既觀光列車,通常要預早一日到出雲地區住宿/搭夜行巴士,先趕到朝早從出雲市或者係平時從木次(10:08)出發既班次。從山中秘境站搭回程班次既難度仲高,經鐵道(芸備線末端)去備後落合要晨咁早出發,就算學呢條片咁搭巴士都要留意當日有無班次

喺出雲科学館パークタウン前(Park Town前)站附近平交道影下一畑電車

旁邊係JR路軌,呢度只係兩間公司既路線單線並列

285系寢台特急「サンライズ出雲(Sunrise出雲)」

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
A.E.C. + 2 + 10 大師級作品

查看全部評分

樓主| cyc_yin 發表於 2023-10-17 21:01 | 顯示全部樓層
中午時分去到斐伊川橋梁西岸既河堤上面影下相

從大津町站一路行上河堤都幾難:遠處左邊馬路有樓梯上河堤,但係去到呢度就可能要擅自橫過路軌(唔建議)。或者就喺縣道26號向南行一段路,然後直接行斜坡上河堤(當時雜草叢生,比較難行)

最近復刻成スーパーやくも(Super八雲)塗裝既381系,呢邊係展望型車頭

非常炎熱

樓主| cyc_yin 發表於 2023-10-17 21:24 | 顯示全部樓層

下晝就搭一畑電車去雲州平田,參觀下木綿街道

木綿街道

喺雲州平田站留置緊既車

車庫

樓主| cyc_yin 發表於 2023-10-17 21:47 | 顯示全部樓層

最後喺出雲市站等搭特急返歸嗰陣,遇到木次線既首都圏色キハ120形200番台回送去西出雲方向

來自岡山既班次到站

喺回程既新幹線上食呢款便當,當地高中生有份安排菜色配搭

左下既蝦飯、左上既吉備團子都係岡山名物

之後喺9月中既三連假去左東京。喺恵比寿食完來自香港既辣味米線之後就影下相(山手線E235系)

雖然有柱,但係恵比寿站呢度都算多人黎影車(埼京線E233系7000番台)

相鐵12000系

樓主| cyc_yin 發表於 2023-10-17 21:58 | 顯示全部樓層

湘南新宿ライン(Line)既E231系

最近換成新塗裝既E259系

之後去搭下西武国分寺線,喺恋ヶ窪站影下(新2000系)

主要係黎影西武最後一列6卡2000系,宜家已經退役

駕駛台

樓主| cyc_yin 發表於 2023-10-17 22:14 | 顯示全部樓層

去到小川站與對頭車交會(翻新前既新2000系)

當時仲未知道呢條線即將引入既二手車係小田急8000形。昔日西武同小田急為左箱根觀光開發而激烈競爭,宜家真係會激到西武創辦人從棺材彈起

旁邊月台係拝島線班次

西武鐵道喺多摩地區有複雜既支線網絡、走線,例如呢度就係拝島線同国分寺線既平面交差

樓主| cyc_yin 發表於 2023-10-20 20:27 | 顯示全部樓層

搭一個站既拝島線(20000系)

去到萩山站

呢度與多摩湖線共用月台,轉右就係多摩湖線往国分寺方向

樓主| cyc_yin 發表於 2023-10-20 20:45 | 顯示全部樓層
來自小平、西武新宿方向既拝島線班次

多摩湖線班次(9000系)

呢列曾經係宣傳棒球隊埼玉西武Lions既「L-train」,宜家繼續保留球隊主色「Legend Blue」

9000系雖然喺1993年登場,但係主要機件都來自西武舊101系。9000系最後既5列近年就縮短編成調黎呢度,不過2025年起就會被「更環保」既東急9000系二手車取代

轉入多摩湖線期間,車身非常接近另一邊月台

樓主| cyc_yin 發表於 2023-10-20 20:58 | 顯示全部樓層

來自多摩湖既列車到站,平面交差向左邊既路軌係拝島線

京急電鐵既YELLOW HAPPY TRAIN塗裝本來唔係同西武合作既企劃,後來決定合作之後,西武就為呢列9000系換上京急既紅配米白色既RED LUCKY TRAIN塗裝,宜家活動完結後就得返全紅塗裝

搭呢班車去多摩湖遊車河

多摩湖站