hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 【消息】當局正考慮將北環線修改為地鐵市區線規格 ...
開啟左側

【消息】當局正考慮將北環線修改為地鐵市區線規格

巴士的膠 發表於 2023-10-10 10:11 來自手機 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2023-10-10 06:17
有遠見就唔會將北環線東延好似地圖上面畫條線吧
又或者好似明日大愚咁10年內出現幾個鐵路規劃版本吧

講真,依家同拆咗關有幾大分別大家心照。

同埋除咗被規劃,香港人自己設計嘅啟德,個城市設計又有幾好呢?

講返鐵路,港島同九龍東西向都應該要有第二條鐵路,但跟住果十年都仲係只有三條市區線。真係用大陸規劃地鐵套標準,唔好話北港島線,東、西部外走廊同九龍東西線應該都起緊。

無人話大陸好好,但香港近年嘅規劃同執行都好大問題。
ryumew 發表於 2023-10-10 11:02 來自手機 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2023-10-10 10:11

同埋除咗被規劃,香港人自己設計嘅啟德,個城市設計又有幾好呢 ...

同埋而家機場快線都要全面入地底,免得9號波停開柒出國際(起機場2線,經人工島去香港站)
hellomato 發表於 2023-10-13 10:12 | 顯示全部樓層
ryumew 發表於 2023-10-10 11:02
同埋而家機場快線都要全面入地底,免得9號波停開柒出國際(起機場2線,經人工島去香港站) ...

起機場2線嘅話,應該唔會整條同現有機鐵duplicate嘅線
反而可能用深港西部鐵路計劃去改,連接香港機場和深圳寶安機場(記得N年前就有“港深機場鐵路”嘅長遠規劃)
重點是:因為係全新鐵路線,以及預留全部入地,咁就有好多新鮮玩法
比如說,鐵路兩端總站皆位於機場禁區內,這樣機場抵港旅客可以不出關,直接坐去深圳機場轉機。
設兩個中途站:洪水橋和深圳前海,分別做香港和大陸嘅出入境口岸。(不過也意味著將堆大西北機場A線全部KO)
我是一部小小MMC~~~~
巴士的膠 發表於 2023-10-13 13:05 來自手機 | 顯示全部樓層

hellomato 發表於 2023-10-13 10:12
起機場2線嘅話,應該唔會整條同現有機鐵duplicate嘅線
反而可能用深港西部鐵路計劃去改,連接香港機場和 ...

咁搞即係穗莞深直接經前海去洪水橋、機場。

但總站與其放機場,不如放豬橋島,豬橋變一地兩檢,提供幾個方向過境

1 澳門->城際站在澳門方做出境,過嚟淨係做大陸入境。
2 機場抵港去城際站經豬橋無人駕駛直接入大陸關

改動後香港經豬橋去大陸都在香港完成所有手續。
hellomato 發表於 2023-10-13 14:27 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2023-10-13 13:05
咁搞即係穗莞深直接經前海去洪水橋、機場。

但總站與其放機場,不如放豬橋島,豬橋變一地兩檢,提供幾個 ...

豬橋香港關外已經起緊條新嘅跨海橋(唔知人行定車行),直接駁去海天碼頭。
預計將來旅客可以用新橋,經海天碼頭通道直入機場禁區。
所以我前面講到鐵路總站所處嘅“機場禁區”,就是以上通道下方,新T2和海天碼頭之間。(大約在航天城地下)

整個機場島 + 豬橋島嘅禁區交通樞紐,預計會變成(自西向東):
機場T1 == 機場T2 == 城際鐵路站 == 海天碼頭 == 港珠澳大橋
我是一部小小MMC~~~~
LAK2 發表於 2023-10-13 15:07 | 顯示全部樓層
hellomato 發表於 2023-10-13 14:27
豬橋香港關外已經起緊條新嘅跨海橋(唔知人行定車行),直接駁去海天碼頭。
預計將來旅客可以用新橋,經 ...

航天城地底已經分別被機場無人駕駛列車及多層停車場使用
不要想太多
eternalflame 發表於 2023-10-13 17:13 | 顯示全部樓層

hellomato 發表於 2023-10-13 14:27
預計將來旅客可以用新橋,經 ...

個條橋去商場管理局網站都有相關資料,根本唔駛speculate
條橋未起好今年8月底已經有bonded vehicle直接由馬交入海天碼頭禁區

s20131417 發表於 2023-10-13 19:03 來自手機 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2023-10-13 17:13
個條橋去商場管理局網站都有相關資料,根本唔駛speculate
條橋未起好今年8月底已經有bonded vehicle直接 ...

愚問:bonded vehicle係乜嘢來的?
eternalflame 發表於 2023-10-14 05:00 | 顯示全部樓層
s20131417 發表於 2023-10-13 19:03
愚問:bonded vehicle係乜嘢來的?

bonded = joined securely to another or each other
EIA寫法係專用車輛
架車係中國/澳門出左境之後只可以係禁區(英文係airside)行走
先可以唔需要係香港清關
EIA有探討過架車行公用道路但咁做不合法

eternalflame 發表於 2023-10-14 05:07 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2023-10-10 10:11

同埋除咗被規劃,香港人自己設計嘅啟德,個城市設計又有幾好呢 ...

近年香港鐵路規劃可以用散修修黎形容
明日大嶼10年黎改左幾個版本,每次條鐵路擺位都唔同
比卡超又心雄搞咩北都,鐵路線係city skylines式畫出黎完全無經正常規劃程序
RDS-2/RDS-2014舊債都未起晒
又搞左個RMR2030+多幾個香爐
仲未數被規劃路線(北環線支線)
即係個RMR2030+並不是概括地睇晒成個城市鐵路點規劃發展啦