hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 33B, N290 係咪應該停返鑽石山
開啟左側

33B, N290 係咪應該停返鑽石山

TuNg''=) 發表於 2023-10-12 22:22 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

而家龍翔道來往荃灣巴士線, 33/B, 290/A/B/E/X, N290 都係過門已不停鑽石山
40P兜勁大個圈先到荃灣, 42C只係擦邊
基本上得40先真係做到 鑽石山<>荃灣
等車個陣變左大部份車明明經過而冇得上, 個感覺係幾差
老實基本上都會鐵見 (但40又唔係真係冇客上落)

但自從彩虹黃大仙多左咁多條線, 係多左好多人等巴士來往荃灣
而寜舍得鑽石山完成係受惠唔到

不過我都知繁時大磡道倒塞情況係幾嚴重
停鑽石山係繁時係好浪費時間

但六日基本上都唔會塞得太緊要,
33B又唔係好高客量係咪可以停埋俾鑽石山多一個選擇

N290就更加係獨市, 但鑽石山就完全冇得搭
當觀荃紅頂通宵只會愈來愈唔可靠既時候,
而深夜停一停真係1~2分鐘時間都可能冇.
係咪應該要停返?

eric278 發表於 2023-10-12 22:42 | 顯示全部樓層
N290往荃灣方向停靠鑽石山站
還看香港公交
LHP690S 發表於 2023-10-12 23:45 來自手機 | 顯示全部樓層
其實有個辦法嘅 , 龍翔道東行呢個位唔知點解有個類似避車處嘅位 , 可以考慮用呢度嘅最前面做巴士站
比33 , 33B , 290A , N290用 ( 最接近荷里活廣場 )
290 , 290x要顧及將軍澳嘅客 , 唔建議停
至於西行 , 42c已經停咗嗰度 , 最多停多條290A
呢個站已經有D爆 , 有時入站要排隊
N290係停鑽石山站 , 不過東行冇份
12Lane 發表於 2023-10-13 00:15 來自手機 | 顯示全部樓層

順得哥情失嫂意。加下加下又入番老九傳統輪迴 — 所有站都走去停一停。
 樓主| TuNg''=) 發表於 2023-10-13 10:26 來自手機 | 顯示全部樓層
LHP690S 發表於 2023-10-12 23:45
其實有個辦法嘅 , 龍翔道東行呢個位唔知點解有個類似避車處嘅位 , 可以考慮用呢度嘅最前面做巴士站
比33 ,  ...

我記得好多年前因為工程
係用過呢個避車處做巴士站

但真係一路都冇再用過
如果用到當然好 唔洗入去陪塞
咁我覺得290A都可以考慮東行停
toyl 發表於 2023-10-13 10:41 | 顯示全部樓層
但係33/33B有官方備用路線行彩虹通道出觀塘道……

個人意見鑽石山站不宜加站,因為彩虹交匯處塞車日益嚴重,小弟試過一次星期五下繁坐214沙田坳道塞半個鐘都埋唔到鑽石山站真係怕鬼咗佢

至於N290東行係可考慮,而33B雖然係假日版,但係33/33B不同走線亦可能有問題,暫時不宜有改動
Peter03145212 發表於 2023-10-13 10:48 | 顯示全部樓層

toyl 發表於 2023-10-13 10:41
但係33/33B有官方備用路線行彩虹通道出觀塘道……

個人意見鑽石山站不宜加站,因為彩虹交匯處塞車日益嚴重 ...

其實要加站嘅就大家一齊加,唔好一條加另一條唔加,咁樣會搞到班客亂晒籠
Mercer 發表於 2023-10-13 10:57 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2023-10-13 00:15
順得哥情失嫂意。加下加下又入番老九傳統輪迴 — 所有站都走去停一停。

站站停又想要半特快, 飛幾個站又話去唔倒, 改路變特快又唔想加價, 玩哂.

有時去東九龍42C行法仲快過38 40 去到九龍灣..

十四鄉準居民 恭喜晒!
toyl 發表於 2023-10-13 11:05 | 顯示全部樓層
Mercer 發表於 2023-10-13 10:57
站站停又想要半特快, 飛幾個站又話去唔倒, 改路變特快又唔想加價, 玩哂.

有時去東九龍42C行法仲快過38 4 ...

不過一邊停一邊唔停又真係幾擾民……33/33B東行停畢架山花園西行又唔停,有時我有買月票時石硤尾去荃灣東,啱時間由白田坐沙田車上去搭會快過出長沙灣道搭238X,
但係就焗我去到豐力樓先落車過對面轉會有機會走咗車

12Lane 發表於 2023-10-13 11:12 | 顯示全部樓層

toyl 發表於 2023-10-13 11:05
不過一邊停一邊唔停又真係幾擾民……33/33B東行停畢架山花園西行又唔停,有時我有買月票時石硤尾去荃灣東 ...

兩邊都唔停咁就最唔擾民。