hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 過海新線907D擬定站位
開啟左側

[小道消息] 過海新線907D擬定站位

3asv@59x 發表於 2023-10-18 00:42 來自手機 | 顯示全部樓層

好似272X咁,之前直行吐露港公路都係同72X不相伯仲,家陣仲走入去白石角都唔知做乜!佢當初全日嘅話係應該兩邊總站同72X,但係出彌敦道、然後行佐敦道、海泓道返返去柏景灣咁先至有新嘅客源,無啦啦走入去白石角根本就九唔搭八。
Fuk19805 發表於 2023-10-18 00:45 | 顯示全部樓層
3asv@59x 發表於 2023-10-18 00:42
好似272X咁,之前直行吐露港公路都係同72X不相伯仲,家陣仲走入去白石角都唔知做乜!佢當初全日嘅話係應該 ...

或者好似當初呢度好鍾意嘅順時針逆時針,同287X互補
272X 907D呢啲走線認真垃圾
IG: mhlam307_photospam
GZ4031 發表於 2023-10-18 00:48 | 顯示全部樓層
說到Alternative, 實在有很多
太和>所有東區: 東鐵>1字頭/7字頭 OR 307P
埔中廣福>所有東區: K巴>東鐵>1字頭/7字頭 OR 307東隧口轉606/X/613/A/682/694 OR 307P
白石角>所有東區: 96/74D/74P>680系/682/307P OR 272系>東鐵>1字頭/7字頭

簡單黎講就係, 要比907D穩定既大有人在, 要比907D 快既都大有人在, 唔想轉車既亦有307P

一條新線要開新客源做得好, 都不外乎一係快, 一係車程好穩一程過, 一係有龐大流水客頂住, 一係就好明確地做緊一個方向既人潮

907D 我諗唯一做得住既水, 就係白石角科學園一帶想一程過唔想轉, 又抵得住新城市塞車, 又唔介意落到西隧上環先再番東區
in which 所謂既轉其實可以係兩程車處理到既

淨低既客應該都好難接受, 就連走線優勢明顯少少既907B 907C 都唔係特別好既時候, 907D 明顯打大圈既做法, 好難相信大埔人肯接受

GZ4031 發表於 2023-10-18 00:55 | 顯示全部樓層

好似272X咁,之前直行吐露港公路都係同72X不相伯仲,家陣仲走入去白石角都唔知做乜!佢當初全日嘅話係應該 ...

呢層我又開始睇化左老九咁做272X既目的

一來272X 其實係貴價流水, 狠狠咁收你11個幾來回白石角同大埔, 係一件好肥既事
二來272X 單靠大埔係死緊, 一個有火車有72X 既區點塞得落多一條純旺角線? 客路一定奇差, 但入白石角就可以用旺角特快黎吸新樓客, 比我住果到都會試下夾272X instead of 272A轉東鐵, 特別272A非繁唔密
三來272X 科學園其實好受歡迎, 都係呢半年既事, 我試過馬料水係車都上唔到, 直頭頂爆閘走, 原因就係大角咀同旺街特快, 講緊唔塞車23分鐘到大角咀, 車程算幾靚仔, 而且好多放工客

老九當初開272X其實真係有可能係有預謀地千左大埔班人, 千在咩呢, 就係偷走72X 既車去做272X, 牌面以為係做大埔, 實際根本就係做新區, 再陰走一直盤數唔太靚既72X
jocosben 發表於 2023-10-18 08:45 來自手機 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2023-10-17 23:26
成條吐露港公路最塞車唔係白石角一段
係大學站至新城巿廣場一段
所以入白石角唔會快得去邊

今時今日早繁係天賦海灣開始塞起
北歐暖男洛基 發表於 2023-10-18 12:04 | 顯示全部樓層
Fuk19805 發表於 2023-10-17 14:40
講真朝早線入白石角有時隨時快過吐露港

吐露港根本已經飽和咗,朝朝都塞車塞到成9點半,仲未計有時車手表 ...

所以繁時入白石角OK,就算慢都係慢嗰幾班,當豪畀佢(而且叫做有一定需求)
但係全日嗰啲唔好咁玩好嘛?白石角係夠客就獨立開線,唔夠客就拉多幾條入去都多餘
p.s. 我好驚有日九巴發神經將74X「繞經」白石角

北歐暖男洛基 發表於 2023-10-18 13:45 | 顯示全部樓層

細佬愚見(純FF吹水)
有關大埔至油尖旺巴士路線問題
最理想做法係夾埋深長荔(甚至紅土)做大重組
271X全日兼改紅鸞道或者紅磡站做總站,正式同271分家(假設中九幹完工後欣翔路開返可以直入連翔道上青沙)繁時可考慮開特班經廣東道(北行就九龍公園徑)同渡船街往返欣翔道
271跟72X合拼,旺角段跟72X行亞皆老街後轉入彌敦道,同時跟其他西九龍站線一樣取道佐敦道出入而唔兜尖沙咀。
原72X改由麗翔道直入窩打老道全走
新72X同新271聯合班次
(或者72X原封不動而271單純縮短改經佐敦道,反正中間段彌敦道本來就無覆蓋)
總之:
現有油尖271(X)一組/旺角(2)72X一組,每組獅隧青沙各一,改為油旺九龍城獅隧72X+271一組/尖沙咀青沙271X獨立
好老實講,油旺返大埔其實行獅隧最直接,青沙留返畀深長荔同尖沙咀算啦,而且如果遲啲獅隧真係改闊得成咁行青沙誘因又少咗

至於272X,有2條路行,一係同272E合拼,一係改返做兩繁而畀272E全日,但係因為272E收得貴全日有難度,所以以272X名義行近似272E路線係折衷方法。

當然,理想係好豐滿,現實就…

odwinkinglam 發表於 2023-10-18 21:05 | 顯示全部樓層
見民新街和健康村巴士站牌已空左一格

唔知係唔係比907D用呢
3asv@59x 發表於 2023-10-18 21:51 來自手機 | 顯示全部樓層
白石角要過海自己開條900D啦,無啦啦又搞大埔做乜鬼
kay 發表於 2023-10-18 22:01 | 顯示全部樓層

3asv@59x 發表於 2023-10-18 21:51
白石角要過海自己開條900D啦,無啦啦又搞大埔做乜鬼

當年用307P名義開
理論上容易搞
不過之後兩巴拖咁耐
似乎佢地應該都幾後悔

但條線只要唔全日
都係幾班車仲要兩巴有份
就算輸都唔會輸得多
世界很簡單 人類很複雜