hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴NA12永久改由杏花邨開出
開啟左側

[路線消息] 城巴NA12永久改由杏花邨開出

0q9w8e 發表於 2023-10-17 18:36 來自手機 | 顯示全部樓層

應該飛西環
brianso198 發表於 2023-10-17 18:41 來自手機 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2023-10-17 18:36
應該飛西環

NA10除咗指定節日,西環有車咩?
EpicHan0119 發表於 2023-10-17 19:01 來自手機 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2023-10-17 18:36
應該飛西環

A12 就應該
ky927 發表於 2023-10-17 20:30 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2023-10-17 18:25
行完港珠澳條線客量無升過,以呢間公司同運輸署講要睇八達通機客量,加咩班呀🤭

根據間公司同呢個政府部 ...

呢個係關定線事。

1)A12走線過長係要面對嘅事(但接受到呢個長就應該唔差在擺埋杏花😂😂😂);柴灣筲箕灣北角仲要中環西環,呢個係定線問題
2)東區另一個會想要A/E線一定係耀東,始終公屋居屋集中,點會港島兩條A線都serve唔到?!
3)A11同A12應該係交替式分左港島上負責嘅範圍,A12要離開西環呢個已經係老生常談題目,西環又唔係無A10, 唔應該用A12東行嘅因素而阻礙A12提速
4)A11當灶,上繁搭過幾次北行去到灣仔已經無行李架用,皇后街係頂閘;
5)如果A11當灶,咁應該A11拉遠D由西灣河或者耀東起步,但灣仔起至中上環功能就留俾A12;
6)換返A12由太安樓或者太古城上東廊,直奔灣仔或者皇后像取代A11嘅中上環功能,咁樣,唔駛谷哂大客量嘅區落哂A11, A11/A12 可以從新分配過用車,A12可以上返30,A11 keep返全日20;
7)A12可以太古城/太安樓上一段公路,個觀感已經係快好多,就算停中上環所花時同兜西環所花時間相約,但觀感因素,對東區客個觀感會好番D
8)鰂魚涌至北角段無左A12, 但有密返嘅A11, 都係另一種交換。
brianso198 發表於 2023-10-17 20:54 來自手機 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2023-10-17 20:30
呢個係關定線事。

1)A12走線過長係要面對嘅事(但接受到呢個長就應該唔差在擺埋杏花😂😂😂);柴灣筲箕 ...

北角尾站就算兜埋港珠澳50分鐘左右就到,鰂魚涌講緊都係一個鐘嘅事

你覺得個方案過到呢兩區?
密唔係大哂

A11而家南行,去到北角係輸半個鐘以上
就算你呢條新A11,座底都輸十幾廿分,一樣都係零分

A12南行行完中環先上公路,咁同叫班客坐A11轉720又有乜分别

都係重作把啦
cky 發表於 2023-10-17 21:20 來自手機 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2023-10-17 20:30
呢個係關定線事。

1)A12走線過長係要面對嘅事(但接受到呢個長就應該唔差在擺埋杏花😂😂😂);柴灣筲箕 ...

嘩,你搵太古康怡鰂魚涌笨
由原來一個鐘(多少少)變成慢轆
然後以為用加密班次嚟呃人
再話拉埋去杏花邨?
簡直係過份喇

一次過得罪晒三區
杏花邨要兜埋去小西灣
注定冇人睬你
JX9097 發表於 2023-10-17 22:36 | 顯示全部樓層

Togepi 發表於 2023-10-17 17:39
唔係唔好, 不過順便加埋班比較好

不過去到杏花邨啲人又係咪真係會坐?

A12一早就應該飛起西區否則以東區同機場嘅距離,咁兜法其實唔合理
正如A29唔會兜哂成個將軍澳再一路站站停到黃大仙一樣

只係A10一路都上唔到A12嘅班次密度
再加上西區喞開兩飛

天空之神 發表於 2023-10-17 23:40 | 顯示全部樓層

其實當日果班 P12 係應該變 A12P 而唔係成條消失
杏花邨開,經小西灣,柴灣,西灣河,太古直飛西隧口插返落而家A12 中間開,再取消 A12 國泰城班次(即係加班)

NA12 應該跟 A12 唔停中環直去西區
.
busnrail_fans 發表於 2023-10-17 23:46 | 顯示全部樓層
EpicHan0119 發表於 2023-10-17 17:53
上邨居民表示不如停埋東翼唔駛行咁遠

叫的士/Uber,喺多層停車場鎖匙圈上落車吧啦
AtrHenu 發表於 2023-10-18 00:08 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-10-17 23:40
其實當日果班 P12 係應該變 A12P 而唔係成條消失
杏花邨開,經小西灣,柴灣,西灣河,太古直飛西隧口插返落 ...

如果當時屎水識諗的話就會開條怪胎E22P,P12專程服侍後勤區和補位啦,而係提早開條A28,A26甚至開A12P處理.

btw,我認為A12應該親有豬橋下而要玩分拆遊戲啦,即一條原線但只係做到太古就直達西環而另一條由嘉亨灣開經康山至北角段再做埋炮台山,大坑俾A11縮到跟E11A行法,好過兩線齊齊兜到2046先上公路.