hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 施政報告或拍板東九龍線
開啟左側

施政報告或拍板東九龍線

天空之神 發表於 2023-10-30 13:25 來自手機 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2023-10-30 02:00
原來計劃個站放係彩虹道,但之前有討論過由地底爬到上彩雲站有難度,成本高而鐵路制式有限制,先出現宜家 ...

如果唔係放地底,反正都係 4 卡放天橋

不過就會比斧山道天橋同大老山支路頂死

仲有座中電變壓都唔郁得

除非洗舊錢係威豪後面落斜,放棄彩虹東/北站
eternalflame 發表於 2023-10-30 15:36 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-10-30 13:25
如果唔係放地底,反正都係 4 卡放天橋

不過就會比斧山道天橋同大老山支路頂死

地底都唔好得去邊,因為有

• 彩虹道條暗渠
  • 擬建四美街行人隧道(本身呢度會有出入口落東九龍線大堂)
  • 觀塘繞道橋躉
  • 觀塘線/屯馬線管道

所以起要起好好深跟住爬上山

巴士的膠 發表於 2023-10-30 16:12 來自手機 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2023-10-30 15:36

當100年前已經發明咗鐵路用展線模式登山,今日政府話觀塘山太高太斜上唔到都仲有人信係咩玩法?

Ref; https://www.ourchinastory.com/zh/amp/4914

以單軌/輕鐵個轉彎半徑,淨係喺計劃彩虹東站個山坡轉圈都夠佢上天入地。
eternalflame 發表於 2023-10-30 16:32 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2023-10-30 16:12
當100年前已經發明咗鐵路用展線模式登山,今日政府話觀塘山太高太斜上唔到都仲有人信係咩玩法?

Ref; ht ...

既然宜家乜都唔睇價錢牌,如果要用登山鐵路形式去起無話唔得架
展線、迴旋式上山軌道,全隧道的話都幾襟計

巴士的膠 發表於 2023-10-31 09:59 來自手機 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2023-10-30 16:32
既然宜家乜都唔睇價錢牌,如果要用登山鐵路形式去起無話唔得架
展線、迴旋式上山軌道,全隧道的話都幾襟 ...

點解要全隧道?而且去秀茂坪、安達臣唔係上山係咩?架空展線一定平過馬游塘經隧道落油塘。

香港嚟講,點解地鐵唔係直行龍翔道出觀塘道,而係兜到彩德先出?拉長少少就個斜度對乘客而言一定方便過吊腳轉乘。
eternalflame 發表於 2023-10-31 17:27 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2023-10-31 09:59
點解要全隧道?而且去秀茂坪、安達臣唔係上山係咩?架空展線一定平過馬游塘經隧道落油塘。

香港嚟講,點 ...

架空最大問題係收地同環評,所以你見低配版EKL唔係行道路上面,就係觀塘半山個堆斜坡隔離
展線仲需要根據地型黎設計,唔見得新清一帶有起全架空展線嘅條件
路線愈長,成本愈貴,車程亦都會因為要兜黎兜去而長左,減低吸引力
巴士的膠 發表於 2023-10-31 19:33 來自手機 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2023-10-31 17:27
架空最大問題係收地同環評,所以你見低配版EKL唔係行道路上面,就係觀塘半山個堆斜坡隔離
展線仲需要根據 ...

先假設條線由油塘去彩虹,主要服務對象係秀順彩雲一段,可以將彩虹站放在清水灣道八號111總站位置,出站後繞過坪石遊樂場爬山,於彩興苑旁先出清水灣道,過咗馬游塘站後就跟將軍澳道落山,於翠松樓對上做螺旋下降,再經過觀塘紀律部隊宿舍一邊上跨觀繞,再圍住茶果嶺轉半個圈做埋茶果嶺村,跟茶果嶺道去油塘站。
eternalflame 發表於 2023-11-1 00:10 來自手機 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2023-10-31 19:33
先假設條線由油塘去彩虹,主要服務對象係秀順彩雲一段,可以將彩虹站放在清水灣道八號111總站位置,出站 ...

馬游塘落山我就覺得唔駛用展線,因為你點都要跨過觀繞,甚至乎條高架橋要高過將軍澳道往觀繞嘅天橋先夠位。你條走線唔係剷平翠屏河就要係麗港公園偷位起橋躉,甚至要拆埋成幢容鳳書先起得掂,然後跟手就會有人爭取加興田、麗港城、茶果嶺等站。途經地方多左,又會影響到車隊同車廠規模
天空之神 發表於 2023-11-6 14:16 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2023-10-30 15:36

https://channelchk.com/a/14549

準備拆彩虹邨

早D 決定咪可以同華富一樣重建規劃埋新站
.
eternalflame 發表於 2023-11-6 14:27 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-11-6 14:16
https://channelchk.com/a/14549

準備拆彩虹邨

是日日月報頭版報導
重建真係有華富個版你睇
由正苦真係公佈重建計劃
到第一期清拆完都起碼5年以上