hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴98E加班
開啟左側

[服務調整] 九巴98E加班

poondriver 發表於 2023-11-16 01:00 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2023-11-15 20:42
296M係有醫院客
但尚德普遍上到20個就一定唔係事實
寶順路目測十幾二十班296M除咗返學時段之外,平均連小 ...

咪玩啦 我早兩個星期去醫院就數到20個
全車醫院落

呢年我一個月去十幾次醫院 先知條296m 對班老野有幾重要 然後你為左廢up 又話要cut
都係個句 落樓睇下班輪椅客打轉交先上網討論好嗎
jasonau 發表於 2023-11-16 01:07 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2023-11-16 00:43
798 A29 694 本來坑口就係無變有
有咩好嘈?

其實點行都總會入bingo紙架啦...
全圈就話本身預埋康城, 但全圈兜走晒康城客...
半圈就唔駛講啦...一定又係果條橋問返你點解紅土有客, 旺角無客?問到2046...

不過人地都講到明唔駛康城讓個直出俾佢咯...
佢地自己坑口一區做晒....總之係要而家條298C全日15分鐘之後乜都唔理....
康城個總站純粹放車only...
康城客你上就上, 唔上就唔上, 你搭咩車佢唔關心...
嚟到我坑口, 我話點兜就點兜, 執得一個客執一個...

而且康城同坑口夾, 康城係咪真係頂得順先?
方便就要方便坑口既, 雖然口講你搭咩佢唔關心, 但你唔上佢條直出線隨時就鬧到你反艇..
你嫌坑口太兜咩? 佢就叫你搭到將轉落車轉返98返康城架喇....
你唔轉唔搭又係鬧到你反艇...

再講咩半圈直出夾康城落觀塘道根本係偽命題,
都唔好講康城肯唔肯啋你, 坑口唔buy就已經講乜都嘥氣....
3ASV174 發表於 2023-11-16 01:20 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2023-11-16 00:47
邊個坑口人呀,開名同比證據啦,唔好單單打打含血噴人

好似係講你?你好似講過唔係嗰區人唔好講嗰區嘢,貼埋差餉單明志

但係你未貼坑口嗰張,大家等咗好耐

whitecard_GW5878

whitecard_GW5878

評分

參與人數 3aPower +6 HugeC +20 收起 理由
oldenglish + 2 + 10 大師級作品
Citcalag + 3 + 10 大師級作品
LAK2 + 1 i like the file name

查看全部評分

如要討論,請先自貼差餉單一次
GW5878 發表於 2023-11-16 01:31 來自手機 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2023-11-16 01:20
好似係講你?你好似講過唔係嗰區人唔好講嗰區嘢,貼埋差餉單明志

但係你未貼坑口嗰張,大家等咗好耐

你會唔會搞錯d野, 從來都只係呢度啲人覺得我住坑口, 而事實上我都冇坑口既差餉單又點貼比你睇?定係你想我貼張本季既天水圍差餉單比你睇?
castanopsis 發表於 2023-11-16 01:33 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2023-11-15 23:02
98C 本身回程入欣景路,實際上縮去寶林意義少一截,而家 98C 只需要去程兜寶林總站就夠
而且 98C 來回方向 ...
而且 98C 來回方向開緊唔對稱班次,比起 98A 循環線來回做緊對稱班次,98A 縮短應該會減到比較多車加上康翠角度 98C 縮短無效益

用唔對稱班次既98C做坑口
係disadvantage多過advantage

朝早山上落坑口
98A開8分鐘一班,98C開緊20分鐘一班
呢段時間98A坐緊大半滿入坑口,呢班客唔係單純轉鐵
較早既班次係 中學生/工業區客,遲少少既班次就成車 醫院員工/科大師生
早幾版親身落場睇過,朝早8:45到坑口既班次
坑口站清客之後,仲有成30+搭去將軍澳醫院

抽走條98C,谷曬落98A度,應該都仲夠載
但抽走98A問題就嚴重得多,要人兜新都城已經樣衰
班次本來8+20變成20+25,就更加難以接受

大家既印象係98A好少坑口客
但往往忽視咗好多山上居民搭98A落坑口

————————

返返去98C
兜寶林站,係解決唔到寶林站位問題
其實最理想係來回跟返290,做埋茵怡/怡心苑
然後寶翠公園加一組站補返俾 將軍澳村/寶仁樓

3ASV174 發表於 2023-11-16 01:52 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-11-16 01:33
用唔對稱班次既98C做坑口
係disadvantage多過advantage

你係咪搭錯線?

人地只係好大愛咁幫你度緊點樣嘔到最多車俾你達成坑口直出大業
佢個考慮根本唔係點 serve 返原本班客
因為 98A 來回都密可以割最大忽肉黎餵蟻,所以佢話縮 98A

然後你自己話縮 98C 但又話寶林做得一邊做唔到一邊,茵怡唔方便要跟 290 行,咁到時又到魷魚灣新公屋食泥架啦
搞壇大龍鳳純粹為幫你籌旗,縮完又話要兜返呢度嗰度,慳半架車出黎夠你 298C 攝牙罅定腳趾尾條罅?

poondriver 發表於 2023-11-16 01:55 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2023-11-15 23:51
純粹技術討論,如果 296M 分屍,一條線學 cas 版友做坑口北尚德靈實循環,一車走天涯 30 分一班,另外一條 ...

都係個句 108a 如果聽日開始轉晒用低地台小巴 296m 可以即時收工 可惜佢唔係
castanopsis 發表於 2023-11-16 02:01 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-11-15 23:51
純粹技術討論,如果 296M 分屍,一條線學 cas 版友做坑口北尚德靈實循環,一車走天涯 30 分一班,另外一條 ...

我覺得先要理解返,邊啲位有社會責任
有時未必係見到"醫院"兩隻字就assume有老人家上上落落

作為108A常客
靈實係接近完全無客
如果搵靈實來做主要客源,過半班次係會載空氣
講緊係一個客都無個種載空氣
我覺得就算點樣社會責任都好,呢個唔係留線既理由

將軍澳醫院、泳池,反而叫做有散客
但考慮到未來有機會釋放返290X出來做 寶林-泳池-尚德 流水
似乎學生客以外,唯一需要處理既,係 尚德<>將院 特快
呢段路無其他線係咁行,108A走線麻麻地

所以其實296M唔使變兩條線
一架車跳飛機,坑口北>尚德>靈實>坑口北,30分鐘一班
已經好夠用
3ASV174 發表於 2023-11-16 02:12 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2023-11-16 02:01
我覺得先要理解返,邊啲位有社會責任
有時未必係見到"醫院"兩隻字就assume有老人家上上落落

人地關注既位係 296M 變 108A 上唔到輪椅
你關注要留半條 296M 係因為連尚德去將軍澳醫院都要有特快,而 108A 唔夠快 ?????!!!

天呀我睇緊咩
你講返 298C 嗰廿零個坑口客都算啦,呢個係 98E post 黎架
poondriver 發表於 2023-11-16 02:14 來自手機 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2023-11-16 02:12
人地關注既位係 296M 變 108A 上唔到輪椅
你關注要留半條 296M 係因為連尚德去將軍澳醫院都要有特快,而  ...

都話拆線KOL 淨係識睇地圖廢up 係冇錯
我而家直頭懷疑佢d 數客po 係作出來