hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴98E加班
開啟左側

[服務調整] 九巴98E加班

ATENU135 發表於 2023-11-16 21:12 | 顯示全部樓層

kc_loo 發表於 2023-11-16 20:40
你講係"市區"
岩呀, 一程過出到TST, MK, 如果巴士服務好, 我都會選擇巴士
我轉車仲要俾多 $2.3, 我同佢有 ...

原來你嘅市區定義只有TST MK
難怪咁堅持要298C同吹奏98D特
GW5878 發表於 2023-11-16 21:15 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2023-11-16 20:52
10 分鐘世界末日咪就係你啲歪理囉
坑口就係為咗 10 分鐘要 98S 再拆多條 298C
你係咪笑大人個口

但問題係 968 既尾站先係大馬路同 YOHO
而 969 967 既尾站都係天水圍
98C 呢?尾站係坑口嗎

298C 耐只係因為康城自轉,但只要過對面馬路就會少 10 分鐘車程,埋單計廿分鐘都唔使就上到 Highway
kc_loo 發表於 2023-11-16 21:27 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2023-11-16 20:57
最保鐵嘅將軍澳話大西北人鍾意保鐵
笑而不語

下, 我話大西北保鐵???
你話TKO 人保鐵, 你睇下俾D 咩人先

kc_loo 發表於 2023-11-16 21:30 | 顯示全部樓層

ATENU135 發表於 2023-11-16 21:12
原來你嘅市區定義只有TST MK
難怪咁堅持要298C同吹奏98D特

我有話"只有"?
但以香港最集中商業, 娛樂地方, 唔係尖沙咁, MK, 銅鑼灣仲有幾多度?
我唔講對面海,因為以TKO 來講鐵根本完勝

吹奏?  你知唔知咩係"吹奏"?
我有話98D 特, 298C 好好客?

ccchhhuuunnn 發表於 2023-11-16 21:38 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2023-11-16 21:27
下, 我話大西北保鐵???
你話TKO 人保鐵, 你睇下俾D 咩人先

比咗乜?你唔用盆水照下先?咪就係比咗九成人500米內有個地鐵站,大西北有冇?你唔睇下有咩比大西北?
就係鐵廢先有好巴士服務,因果關係嚟嫁親

然後將隧長期塞車,行山仲快,乜嘢直出巴士都冇作用,只有保鐵
就算將藍通車改善咗都叫做好啲,但個個地鐵上蓋已一去不返
仲想比咩你?比巴士坑口運櫈?

1181174166 發表於 2023-11-16 21:54 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2023-11-16 21:15

969 967尾站天水圍,你唔好話98C尾站係將軍澳?

3ASV174 發表於 2023-11-16 21:57 | 顯示全部樓層

ATENU135 發表於 2023-11-16 21:08
其實都不嬲都有人咁坐,只係可能有人一直住喺鐵路沿綫先咁離地覺得駁鐵一定係短距離區內接駁
唔通真係全 ...

其實唔好話大西北
如果我去火炭 大學 羅湖呢啲東鐵獨市位
我都會係 98C 出旺角東先轉鐵去九龍塘,我都係 290 系出到黃大仙先轉返鐵

佢樓下搭車根本就係太方便
先會覺得匪夷所思,對佢嚟講鐵路不嬲都係點到點

如要討論,請先自貼差餉單一次
3ASV174 發表於 2023-11-16 22:01 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2023-11-16 21:15

咁其實 98C 都係耐在坑口自轉
如果你去厚德邨先上車都會慳返 10 分鐘車程
都係 20 分鐘內上到 highway

結論:坑口搭 98C 好快,298C 係多餘
如要討論,請先自貼差餉單一次
ATENU135 發表於 2023-11-16 22:06 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2023-11-16 21:57
其實唔好話大西北
如果我去火炭 大學 羅湖呢啲東鐵獨市位
我都會係 98C 出旺角東先轉鐵去九龍塘,我都係 2 ...

就算荃灣雙鐵覆蓋
我哋沙咀道趕時間夾到930X都會坐佢出上環/金鐘轉鐵去北角
至於荃灣入沙田駁東鐵/北區大埔避吐露港塞車坐東鐵出沙田轉巴士出荃葵
都係相對大路嘅例子 有唔少人日常都係咁用
kc_loo 發表於 2023-11-16 22:09 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2023-11-16 21:38
比咗乜?你唔用盆水照下先?咪就係比咗九成人500米內有個地鐵站,大西北有冇?你唔睇下有咩比大西北?
就 ...

其實你講既咩遠近, 我有講過唔係?
西鐵廢?  你out 左幾多年?
而家西鐵人頭湧湧....

將隧長期塞車?  你訓左幾耐?
先唔講以前塞車用既時間都係唔長, 而家仲講塞車?
我而家8:30 gateway 上車, 8:45 - 8:50前kitec 落車
98C 隧道出口都未到!  講咩上山快!

地鐵上蓋已一去不返 ?
你又真係當297 班客死架?
我今日1900 零碳上車回程, 又係頂閘!

運櫈? haha
你真係學哂果個J, 真係會傳染