hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴93K減班
開啟左側

[路線消息] 九巴93K減班

石頭 發表於 2023-11-1 14:01 | 顯示全部樓層

deal5354 發表於 2023-11-1 12:52
93K 改去大角咀,可行性有幾高?

都係救唔到線,13D同16都去大角咀,唔會特登等93K
YouTime 發表於 2023-11-1 14:11 | 顯示全部樓層
石頭 發表於 2023-11-1 13:59
286M點減班法,日後93K咪點減咯,
無取消呀,一日得返兩班之嘛(之後咪無埋)~
...

286M都係借屯馬過橋啫,93K要等到東九龍線出先有機會,等多廿年都未必等到

咁就叫優質服務呀?!仲要加價?!
10598C 發表於 2023-11-1 14:18 來自手機 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2023-11-1 13:17
大戰仲越搞越複雜,離題更不用說。
由最初十幾年前的山上與山下、行山與行隧道之爭,到近年山下派分裂為康 ...

690S 都唔係大戰 post,而係地區真係有心數客數到 300 頁出嚟
甚至當日 796C 變 793,將南係呢到都唔算嘈得好大聲
天空之神 發表於 2023-11-1 14:22 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2023-11-1 10:34
山上豬扒表示唔高興

個個都話條線一早摺得啦

換尖沙咀線仲好

費事益觀塘果班友
.
10598C 發表於 2023-11-1 14:28 來自手機 | 顯示全部樓層
石頭 發表於 2023-11-1 13:57
本來93K仲有個旺角去九龍灣獨市位,

但793同X6C都食埋呢個位,剩返康翠去紅土~

康翠去紅土都唔會特登等 93K,根本 105 或者 98A 98C 轉車都會快過 93K 連等車
油麻地返康翠 93K 係會快過 95,但本身 93K 站站停觀感都好差,而家係旺角南食完飯都會行返上旺角道等 98C,夾到先搭 95 93K 唔會特登等

難聽講句,93K 踩住觀塘道、彌敦道呢啲 quota 地帶,我相信九公唔會隨便放,但會擺去自己其他線
我亦好相信地區唔會太介意 93K 攞去換新線,但無可避免 95M 要延長去牛頭角總站做社會服務

難聽講句,41 都陰乾咗咁多年先有落實嘅動作,而我亦唔認為而家 41 轉 241X 就係 the end of story
GW5878 發表於 2023-11-1 15:07 | 顯示全部樓層
有請小鳳姐
EX-TL 發表於 2023-11-1 15:49 | 顯示全部樓層

deal5354 發表於 2023-11-1 12:52
93K 改去大角咀,可行性有幾高?

單純講走線, 順住咁去, 冇九曲十三彎, 係ok嘅, 係東行旺角道無定向塞車比較麻煩.

大角咀-東九有13D 16, 紅土下路有2E, 繁時將軍澳有93P, 吸到幾多紅土上路客係未知數, 該段路鐵路競爭不大, 如果係吸到2E班下路客上93K, 未嘗唔係好事.

十年前拉去大角咀或者有得諗, 但既然而家有咗93P, 反而覺得93K拉去愛海頌, 可能吸到一班屋企樓下直接上落車嘅新樓客出入油旺紅土上路, 以及填補212取消時未有的新樓客源.
JX9097 發表於 2023-11-1 17:07 | 顯示全部樓層
石頭 發表於 2023-11-1 13:59
286M點減班法,日後93K咪點減咯,
無取消呀,一日得返兩班之嘛(之後咪無埋)~
...

93K就係冇「導火線」
(286M用屯馬做理由出手)
而且93K做貴價流水+食轉乘嘅差價
九巴未必有誘因搞佢
除非佢有另一條線想踩入去拎quota用
天空之神 發表於 2023-11-1 17:10 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2023-11-1 15:49
單純講走線, 順住咁去, 冇九曲十三彎, 係ok嘅, 係東行旺角道無定向塞車比較麻煩.

大角咀-東九有13D 16,  ...

有傳 93P 就係當日九巴想 93K 改成的樣子

不過而家咁爛,取消左佢收歸國有算數
.
GW5878 發表於 2023-11-1 18:26 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-11-1 17:10
有傳 93P 就係當日九巴想 93K 改成的樣子

不過而家咁爛,取消左佢收歸國有算數

講起 93P,
係時候回一回帶

當日呢位板友講到 93P 有得做,結果佢D鄰居唔 Buy 就話條線係好似「93P 定線類似山下直達派畫線,因為做得太少 point 所以冇客」

直頭用返佢用緊果張 bingo 紙