hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴93K減班
開啟左側

[路線消息] 九巴93K減班

YouTime 發表於 2023-11-2 19:36 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2023-11-2 18:29
98P全日改行山?總站擺寶林?寶林點睇都唔會坐(假設98D不變)
即係靠康翠+寶達/ 南邨

如果屎水投到安峯,厹咪有誘因去做
到時出左安瑜道,一個站都唔俾你停
咁就叫優質服務呀?!仲要加價?!
JX9097 發表於 2023-11-2 20:50 | 顯示全部樓層
YouTime 發表於 2023-11-2 19:36
如果屎水投到安峯,厹咪有誘因去做
到時出左安瑜道,一個站都唔俾你停

要閘,依家都有13X/ 213X可以做到有冇98P都唔影響到個理由嘅「充分性」
石頭 發表於 2023-11-2 23:08 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2023-11-1 19:14
最近先搭完,係觀塘上車,發覺無想像中咁少人搭,至少坐滿窗口位,秀暉樓同寶達落左超過一半,翠林康盛就落埋僅 ...

行完寶達再"兜"觀塘市中心,

變左趕走將軍澳客~

如果改成寶達>樂華>觀塘道,車程時間快好多,

但無左觀塘市中心個客倉,客量無保證,

更變成同11X或28爭同一班客~

最最理想,當然係93K變做特快線,

觀塘道之後入啟德隧道上東九龍走廊,

做觀塘至油麻地/旺角特快,但改得成嗎?
AE367 發表於 2023-11-2 23:11 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2023-11-1 18:52
93K本身上路《》旺角都有流水嘅
不過喺屯馬通車之後走哂

上路去旺角
俾我已經去搵27M 28M的站頭搭呢兩條線出旺角
石頭 發表於 2023-11-2 23:13 | 顯示全部樓層
AE367 發表於 2023-11-2 23:11
上路去旺角
俾我已經去搵27M 28M的站頭搭呢兩條線出旺角

同意~
無論上下路,去旺角首選小巴,

一定要坐巴士都會唸6C同6F先啦,點會去等93K,又唔同站!
10598C 發表於 2023-11-3 04:35 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2023-11-1 21:36
拉 95M 去牛頭角總站並唔係填補殺 93K 後康翠來往德福淘大呢個窿既唯一方法

個人屬意見到 93K 213X 重組 ...

93D 呢個重組方案其實都講左好耐,亦係正路做法,問題係呢個方案都有好多潛在隱憂

石礦場將來會開一條新尖沙嘴線,而康翠一直以來有嘅尖沙嘴線都係行隧道/繞道嘅 98P
我頗懷疑時到今日,仲可唔可以憑空爆條行山嘅 93D 出來

我反而考慮緊,反正現有坑口直出路線客量最高係 98D,索性連埋康翠一齊做大半日分拆
出市區方向區內跟 97,康翠開沿寶林北路落山到坑口兜個圈上路;
回程直去銀澳路再經欣景路同寶林北路上山,預計回程車程大概欣明苑/景林係打和位
而本身 98D 可以拎去做未來影業路新樓

至於 297 要點樣同 93K 重組/還原寶林直出就係另一個課題,除此以外之後 95M 直接延長做社會責任即可

而 95 改循環,問題在於本身 95 回程仲算同方向執到少部分去秀茂坪嘅客,以及回程站位都算方便四順客,改線會唔會連呢班客都倒走我覺得要小心評估
同埋亞皆老街上唔到 98C 問題應該會進一步惡化
反而 95 本身因為班次問題,根本無多少客會特登死等係真
ricky 發表於 2023-11-3 07:48 | 顯示全部樓層

GA6072 發表於 2023-11-2 15:39
93K改經尖沙咀795X化

似乎93P係93K日後改進的藍本,但93P本身客量仲差過93K,不如唔好改。
前荃葵青區居民
GA6072 發表於 2023-11-3 09:53 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2023-11-3 07:48
似乎93P係93K日後改進的藍本,但93P本身客量仲差過93K,不如唔好改。

93P行樂華,就無左至大既收入來源

不如keep底93K最大既收入來源之餘再改
JX9097 發表於 2023-11-3 12:24 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2023-11-3 04:35
93D 呢個重組方案其實都講左好耐,亦係正路做法,問題係呢個方案都有好多潛在隱憂

石礦場將來會開一條新 ...

我就唔敢提呢啲咁創新嘅建議
應該會變暴動
ricky 發表於 2023-11-3 16:16 | 顯示全部樓層

GA6072 發表於 2023-11-3 09:53
93P行樂華,就無左至大既收入來源

不如keep底93K最大既收入來源之餘再改

93P對將軍澳來講都係慢,一行寶琳路就卻步,客量都係麻麻。
前荃葵青區居民